niedziela, 4 sierpnia 2019

Ciasto mirabelkowe z kruszonką/Plum pie with crumbles

 
Dzień dobry po dłuższej przerwie! Wreszcie odzyskałam zapał do kuchni i odpoczęłam na wakacjach, więc rozpoczynam sezon na ciasta z owocami. Zapraszam na ciasto mirabelkowe z kruszonką. Łatwe w przygotowaniu, owoce można zamieniać w zasadzie dowolne. W ciągu kilku dni wypróbowałam mirabelki, czarną porzeczkę oraz morele. Przepis pochodzi stąd, zrezygnowałam jedynie z cukru waniliowego oraz posypywania upieczonego ciasta cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Piekłam najpierw dno, potem dopiero nałożyłam owoce, mój piekarnik nie poradziłby sobie z upieczeniem całości naraz.
 
Składniki na placek:
 
25 dag mąki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia 
6 dag miękkiego masła
15–20 dag śmietany 22 proc.
1 i 1/2 szklanki wypestkowanych mirabelek
 
Na kruszonkę:
 
po 2 łyżki masła i cukru
3 łyżki mąki
skórka otarta z cytryny
 
Jak to zrobić? 
  
  1. Mieszamy w misce suche składniki, wcieramy w nie masło, następnie dodajemy tyle śmietany, żeby zagnieść zwarte ciasto. Przykrywamy je i wkładamy do lodówki na 1 godz.
  2. Okrągłą blaszkę do tarty (o śr. 25 cm) smarujemy masłem i wylepiamy cienko ciastem (trochę zostawiamy do przykrycia), na którym układamy owoce – najlepiej przeciętą stroną do góry. Przykrywamy kawałkami odłożonego ciasta i posypujemy kruszonką: składniki na nią ucieramy po prostu na piasek.
  3. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, pieczemy aż nabierze złotego koloru.
 
 
 
 
 
 
Welcome after a longer break! Finally I feel again like cooking and baking, after relaxing on my holidays and I am starting a fruit cake season. Today a nice pie with plums and crumbles. You can really choose among fruits, within last few days I made it with plums and another one with cranberries and apricots.
 
 
 
Ingredients for the pie:
 
250 grams flour
1/3 cup cugar 
1 tsp baking powder
60 grams soft butter
1 and ½ cup plums, seeded
 
150-200 grams sour cream 22%
 
For the crumbles:
 
2 tbsp sugar
2 tbsp butter
 
3 tbsp flour
Lemon rind (1 lemon)
 
Method:

  1. Mix dry ingredients, add butter and rub in the butter. Add sour cream and knead until you receive smooth pastry. Cover it and cool in the fridge 1 hour.
  2. Prepare the crumbles by rubbing the ingredients.
  3. Butter your round baking form (25 cm) and cover with a thin layer of the pastry (leave some for covering the cake). You can bake it separately or add at this stage fruits and cover with the reming pastry and crumbles.
  4. Preheat the oven to 200 degrees Celsius. Bake until gold.  

9 komentarzy: