czwartek, 26 stycznia 2017

Testujemy surówki - kapusta, orzechy włoskie, jabłka & koperek/Testing salads - cabbage, apples, nuts & dill salad




Ciąg dalszy serii "Testujemy surówki". Dziś ciekawa propozycja zwłaszcza do drobiu lub wieprzowiny. Nasiekać się trzeba, nie ukrywam, jeśli ktoś, tak jak ja, nie ma odpowiedniej szatkownicy, ale porcja starcza na 2-3 obiady dla 2 dorosłych osób, więc warto poświęcić kilka dłuższych chwil na tą prawie medytacyjną czynność.

Przepis testowany pochodzi z MG, darowałam sobie jednak oparzanie i obieranie orzechów ze skórek.

Składniki:

1/2 główki białej kapusty
2 kwaśne jabłka
1 pęczek koperku
duża garść orzechów włoskich
sól & pieprz
cukier
majonez
jogurt naturalny
sok z cytryny

Jak to zrobić?

  1. Wykroić z kapusty głąb, posiekać drobno, posypać solą, odstawić na durszlaku na kilka minut.
  2. Posiekać w międzyczasie koperek i orzechy.
  3. Przelać dwukrotnie kapustę wrzątkiem.
  4. Nieobrane jabłka zetrzeć na tarce. Polać sokiem z cytryny.
  5. Składniki zmieszać, doprawić do smaku.
  6. Odstawić do lodówki na godzinę.



Anoher part of 'Testing salads' series'. Today a recipe which works especially good with pork and poultry. It is time consuming as the cabbage requires really fine chopping and if you do not have a kitchen tool to do it for you, you will have to spend some time on it. It is although wort it as the portion you will obtain should be enough for 2 adults for 2-3 servings. The original recipe required peeling the nuts which I personally believe is way to much unnecessary work for me:)

Ingredients:

1/2 cabbage
2 suour apples
1 bunch dill
wallnuts
sour ceram and natural yoghurt
salt & pepper
sugar
lemon juice

Method:
  1. Remove heart from the cabbage, chop it finely, add salt and let it stay on a strainer for a few minutes.
  2. Chop in the meantime dill and nuts.
  3. Pour the cabbage with boiling water twice.
  4. Grate non-peeled apples and sprnkle tchem with lemon juice.
  5. Mix all ingredients and season it.
  6. Let it stay for 1 hour in a fridge before serving.


12 komentarzy:

  1. I have never had a salad like this before. It would go very well with grilled meats.

    OdpowiedzUsuń
  2. I like simple salad with French dressing :)

    OdpowiedzUsuń
  3. są orzechy, jestem kupiona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy są wspaniałe, zwykłe jedzenie zamieniają w coś wyjatkowego ;) Ostatnio nie umiem się bez nich obejść ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanką surówek ale przyznam że wygląda znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, ja raczej surówki jem w małych ilościach, ale moja mama robi całą miche i zjada ma raz.

    OdpowiedzUsuń
  7. If it tastes as good as it looks you have a gem of a recipe there!

    OdpowiedzUsuń
  8. This is one fine loaded salad!

    OdpowiedzUsuń