środa, 18 stycznia 2017

Dwukolorowe muffinki/Bicolor muffins


Chwila przerwy w cyklu surówkowym - dziś pyszne i proste muffiny z dwóch rodzajów czekolady. Lubię robić muffiny, lubię jak rosną mi w piekarniku, lubię jak mój syn wyjada je z przyjemnością z papierowych foremek. W sumie dziwię się, że tak rzadko je ostatnio robię, choć oczywiście sezon świąteczny sprzyjał raczej bardziej tradycyjnym wypiekom.

Składniki:

6 łyżek masła
5 dag gorzkiej czekolady
5 dag białej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 jajka
garść rodzynek (ja robiłam bez rodzynek)

Jak to zrobić?
  1. Przygotowujemy kąpiele wodne: w jednej roztapiamy 3 łyżki masła razem z gorzką czekoladą, w drugiej 3 łyżki masła z białą czekoladą.
  2. W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Gdy czekolada się roztopi, odstawiamy ją, aby wystygła. W tym czasie łączymy ze sobą mokre składniki (mleko i jajka).
  4. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy (najlepiej mikserem) do ich połączenia.
  5. Wsypujemy rodzynki. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną białą czekoladę, do drugiej roztopioną gorzką czekoladę.
  6. Przygotowujemy odpowiednią blaszkę do pieczenia muffinek i papilotki. Do każdej papilotki nakładamy łyżeczką małe porcje każdej masy.
  7. Muffinki pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.

Przepis pochodzi stąd.



I like making muffins and I like watching tchem how they are baking in the owen. I also like watching my son eating them from paper molds. I do not know why I have not been making them so often lately, maybe because the holiday season requires for more traditional cakes to be prepared.

Ingredients:

6 tbsp butter
50 grams plain dark chocolate
50 grams whithe chocolate
2 cups flour
1 tsp baking powder
3/4 cup sugar
3/4 cup milk
3 eggs
rasins (I did not give them)

Method:
  1. Melt in 2 separate water baths 3 tbsp butter with dark chocolate and 3 tbsp butter with white chocolate.
  2. Mix all dry ingredients in one bowl.
  3. Let the butter with chocolate cool down. Mix milk with eggs.
  4. Add dry ingredients, mix until smooth.
  5. Add rasins. Divide into 2 separate bowls.
  6. Add butter with white chocolate to the first one and dark chocolate with butter to the second one.
  7. Layer baking form with paper molds.
  8. Bake the muffins app. 20 minutes in 200 degrees Celcius.

12 komentarzy:

  1. Happy New Year , Ola :D Love the look of your chocolate muffins ! Great as snack anytime of the day !

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają . Czasami robię podobne , moja siostra je uwielbia .

    OdpowiedzUsuń
  3. Your muffins must be very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś piekło się takie dwukolorowe ciasto w foremce do keksa, bo w Polsce ludowej nikt o feremkach do mufinek nie słyszał ;) Mam słabość do takich papierowych foremek, mam nawet złote. Tylko mufinożerki wyfrunęly z gniazda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mufinki zjem zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez piekę takie dwukolorowe,pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie wyglądają takie muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłaś mi takiego smaka że dzisiaj zrobie takie muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Beautiful and certainly to die for delicious!!!

    OdpowiedzUsuń