Chwila przerwy w cyklu surówkowym - dziś pyszne i proste muffiny z dwóch rodzajów czekolady. Lubię robić muffiny, lubię jak rosną mi w piekarniku, lubię jak mój syn wyjada je z przyjemnością z papierowych foremek. W sumie dziwię się, że tak rzadko je ostatnio robię, choć oczywiście sezon świąteczny sprzyjał raczej bardziej tradycyjnym wypiekom.
Składniki:
6 łyżek masła
5 dag gorzkiej czekolady
5 dag białej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 jajka
garść rodzynek (ja robiłam bez rodzynek)
Jak to zrobić?
- Przygotowujemy kąpiele wodne: w jednej roztapiamy 3 łyżki masła razem z gorzką czekoladą, w drugiej 3 łyżki masła z białą czekoladą.
- W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gdy czekolada się roztopi, odstawiamy ją, aby wystygła. W tym czasie łączymy ze sobą mokre składniki (mleko i jajka).
- Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy (najlepiej mikserem) do ich połączenia.
- Wsypujemy rodzynki. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną białą czekoladę, do drugiej roztopioną gorzką czekoladę.
- Przygotowujemy odpowiednią blaszkę do pieczenia muffinek i papilotki. Do każdej papilotki nakładamy łyżeczką małe porcje każdej masy.
- Muffinki pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.
I like making muffins and I like watching tchem how they are baking in the owen. I also like watching my son eating them from paper molds. I do not know why I have not been making them so often lately, maybe because the holiday season requires for more traditional cakes to be prepared.
Ingredients:
6 tbsp butter
50 grams plain dark chocolate
50 grams whithe chocolate
2 cups flour
1 tsp baking powder
3/4 cup sugar
3/4 cup milk
3 eggs
rasins (I did not give them)
Method:
- Melt in 2 separate water baths 3 tbsp butter with dark chocolate and 3 tbsp butter with white chocolate.
- Mix all dry ingredients in one bowl.
- Let the butter with chocolate cool down. Mix milk with eggs.
- Add dry ingredients, mix until smooth.
- Add rasins. Divide into 2 separate bowls.
- Add butter with white chocolate to the first one and dark chocolate with butter to the second one.
- Layer baking form with paper molds.
- Bake the muffins app. 20 minutes in 200 degrees Celcius.
Happy New Year , Ola :D Love the look of your chocolate muffins ! Great as snack anytime of the day !
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają . Czasami robię podobne , moja siostra je uwielbia .
OdpowiedzUsuńYour muffins must be very tasty!
OdpowiedzUsuńKiedyś piekło się takie dwukolorowe ciasto w foremce do keksa, bo w Polsce ludowej nikt o feremkach do mufinek nie słyszał ;) Mam słabość do takich papierowych foremek, mam nawet złote. Tylko mufinożerki wyfrunęly z gniazda ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMufinki zjem zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko! Jadłabym! :D
OdpowiedzUsuńTez piekę takie dwukolorowe,pycha☺
OdpowiedzUsuńCudne muffiny!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają takie muffinki :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi takiego smaka że dzisiaj zrobie takie muffinki ;)
OdpowiedzUsuńBeautiful and certainly to die for delicious!!!
OdpowiedzUsuń