niedziela, 11 grudnia 2016

Testujemy surówki - marchew, jabłko & ananas/Testing salads - carrot, apple & pineapple

 
 
Jestem w szale przedświątecznego planowania, przeglądam inspirujące książki, gazety, Instagram. Ale jak przyjdzie co do czego, będzie dość skromnie (brak czasu) i tradycyjnie. Mamy już w domu wypracowane nasze własne menu wigilijne, które z drobnymi odstępstwami na mięsne potrawy w pozostałe dni Świąt, trwa do końca tego okresu. Dopiero od Sylwestra pozwalamy sobie na szaleństwa w kuchni (na szaleństwa na parkiecie z niemowlakiem pozwolić sobie obecnie nie mogę, ale tak naprawdę to marzę o tym by się wyspać, a nie szaleć na Sylwestra).
 
Kolejna surówka, którą wypróbowałam w ramach cyklu*. Prosta, odświeżająca w smaku, fajnie sprawdzi się z pieczonym drobiem.
 
*przepis pochodzi z Moje Gotowanie
 
Składniki:
 
4 marchewki
2 winne jabłka
sok z cytryny
1/2 puszki ananasa
4 łyżki rodzynek lub żurawiny
Śmietana kremówka & jogurt
pieprz
 
 
Sposób:
  1. Zetrzeć marchewki i obrane jabłka na drobnych oczkach. Mieszamy z sokiem z cytryny.
  2. Ananasa odsączamy z zalewy (zachowujemy), dodajemy rodzynki, mieszamy z pozostałymi składnikami.
  3. Śmietanę mieszamy z jogurtem i z zalewą z ananasa do smaku oraz ewentualnie z pieprzem
  4. Jeszcze raz mieszamy wszystko.
 

 
This is a period when I am planning my Christmas Holidays. I am reading inspiring books, checking magazines and Instagram. But when it finally comes into cooking I will prepare the same dishes as always. Our Christmas will be modest (no time enough to prepare a many positions menu) and traditional. For some experiments I will allow myself begining from New Year's Eve. No, no, I am not going for a party (taking into account my 9 - month son) but parties nowadays are the last thing I am thinking about (sleeping is much more desired good for me).
 
Another salad that I tried. Will match in particular with chickens etc. Sweet and refreshing.
 
Ingredients:
 
4 carrots
2 sour apples
lemon juice
1/2 can pineapple
4 tbsp rasins or cranberry
Cream or natural yoghurt
pepper
 
Method:
 
  1. Grate carrots and peeled apples. Add lemon juice.
  2. Cut pineapple into small poeces, add rasins or cranberries.
  3. Add cream or Yoghurt, you may also use the juice from the can.
  4. Season with pepper. Mix all ingredients.
 

7 komentarzy: