No to sobie zrobiłam przerwę od blogowania:) Oczywiście można pisać o upałach, niesprzyjających siedzeniu w kuchni, ale nałożyło się na to też kilka innych przyczyn, o których może kiedyś. W każdym razie dziś wreszcie się zmobilizowałam i podaję (na zasadzie podaj dalej, bo dobre warto rozpowszechniać) przepis na czekoladowy sernik na zimno stąd. Jeśli zdecydujecie się na wykonanie tego przepisu, poeksperymentujcie z warstwą ciasteczek, wg mnie ilość masła jest ciut za mała, by dobrze zlepić ciastka, ale i tak wychodzi smacznie, więc zapraszam.
Składniki na spód:
160g kakaowych kruchych ciasteczek
1 łyżka masła
Składniki na masę:
ok ½ kg zmielonego tłustego twarogu
200ml śmietanki 36%
300g gorzkiej czekolady 70%
jeżyny do dekoracji (wg mnie świetnie sprawdzą się też maliny, które niebiańsko przecież łączą się z czekoladą)
Jak to zrobić?
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasteczka rozdrobnić razem z masłem na gładką masę (osobiście przed dodaniem do ciastek, stopiłam je na patelni). Wyłożyć nią formę. Wstawić do lodówki.
- Czekoladę rozpuścić, ostudzić, ale aby nie przybrała znów twardej konsystencji.
- Połączyć dokładnie z serem.
- Śmietankę ubić. Delikatnie wymieszać ją z masą serową.
- Tak przygotowany sernik przełożyć do formy i wygładzić. Udekorować na wierzchu owocami (autorka przepisu radzi to robić po schłodzeniu, ale wówczas ciężko wbić na siłę owoce w stężałą masę:).
- Wstawić na noc do lodówki.
So I made myself a blogging brake:) There are several reasons for that. Of course I could write here about extremely hot weather etc. but it would be just part of a truth. Finally I mobilized myself and I am going to give you a nice cheesecake recipe from here (good should be shared). If you decide for this cheesecake, experiment with the cookies layer. IMHO there was a bit too little butter to stick it together but still it was good.
Ingredients for the bottom layer:
160 grams of cocoa crispy cookies
1 tablespoon butter
Ingredients for the chocolate layer:
App. ½ cottage cheese for cheesecake, ground if needed
200 ml sweet cream 36%
300 grams plain chocolate
Blackberries for decoration (raspberries would also match very well)
Method:
- Cover the baking form with baking paper.
- Powder the cookies and mix with butter in order to obtain smooth layer (I melted the butter before adding it to the cookies). Transfer it to the baking form and put in the refrigerator.
- Melt the chocolate, let it cool down but still it should not have firm texture again. Add to the cheese.
- Whip the cream and add to the cheese. Mix well.
- Transfer everything to the baking form, smooth the surface and decorate with the fruits.
- Leave in a refrigerator overnight.
Hi Ola, I think I will start picking on the blackberries and eating them first before I start on the cheese cake.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na jeżyny, a ciacho wygląda świetnie. Jadło by się oczami.
OdpowiedzUsuńPyszny sernik :) Nigdy nie robiłam z jeżynami.
OdpowiedzUsuńPowróciłaś po tej przerwie z bardzo smacznym przepisem :)
OdpowiedzUsuńCzekolada z jeżynami, Pycha! ;)
OdpowiedzUsuńOla, it is so convenient! No need to bake and it looks good with the blackberries which are terribly expensive over here :(
OdpowiedzUsuńO matko! Wszystko co kocham ;) Na dodatek bez pieczenia, wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńMniam! Poproszę mega kawałek. :D
OdpowiedzUsuńU mnie te dzisiaj królują jeżyny! :)
OdpowiedzUsuńAle musi być gęściutki! Pycha, porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Hej, jestem u Ciebie pierwszy raz i muszę to napisać: nazwa bloga genialna dla bloga kulinarnego! :D
OdpowiedzUsuńCo do ciasta, uwielbiam czekoladowe, a z dodatkiem jeży musi smakować obłędnie :)
Obserwuję!
prostozpiekarnika.blogspot.com
Ale juz jesteś i wracasz z czymś pysznym!
OdpowiedzUsuńthis seems to be absolutely divine! wonderful look as well!
OdpowiedzUsuń