środa, 20 lutego 2013

Zupa a la flaczki z kurczaka/Chicken soup with vegetables


Dziś fajna i prosta zupa na ostatnie (mam nadzieje) zimowe dni. Przepis jest jednym z ostatnio wyróżnionych przez mojego męża, ale mi też smakował. Nie jest skomplikowany, a najdłużej zajmuje pocięcie wszystkiego w paseczki, choć w godzinie można się spokojnie ze wszystkim zmieścić:) 

W przyszły weekend ma być już podobno plus 10, za co mocno trzymam kciuki. A jak Wy znosicie te kolejne śnieżne dni? 

Składniki: 

1 mały kurczak 
1 por 
1 seler 
1-2 pietruszki (lub więcej, w zależności od wielkości) 
1 marchew (jw.) 
liść laurowy 
imbir 
ziele angielskie 
majeranek 
sól & pieprz 

Jak to zrobić? 

  1. Wymytego kurczaka zalewamy wodą by był całkowicie przykryty. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. 
  2. Po mniej więcej pół godzinie gotowania dodajemy obrane warzywa i wszystko gotujemy do miękkości. 
  3. Obieramy kurczaka ze skóry, a następnie mięso i warzywa (poza porem, którego wyrzucamy) kroimy w cienkie paski i dodajemy do wywaru. 
  4. Doprawiamy majerankiem i imbirem. 
  5. Można podawać z białym pieczywem lub z paseczkami usmażonych naleśników.



Today easy and tasty soup for last (I hope so) winter days. The recipe is one of preferred by my husband lately but I liked it too. It's not complicated and the most occupying is to cut everything in stripes but you can do everything in 1 hour. 

Next week we are supposed to have here + 10 Celsius degrees, I am keeping my fingers crossed. I can't really stand snow anymore. How are your last winter days? 

Ingredients: 

1 small chicken 
1 leek 
1 celery 
1-2 parsleys (depending on how large/small they are) 
1 carrot (the same comment as above) 
1 bay leaf 
ginger 
allspice 
marjoram 
salt & pepper 

How to make it? 

  1. Cover the chicken in the pot with water. Cook until the water boils, add salt, pepper, allspice, bay leaf. 
  2. After half an hour add peeled vegetables and continue cooking until everything becomes soft. 
  3. Remove skin from the chicken and cut the meat and vegetables into thin strips and add to the broth. 
  4. Season with marjoram and ginger. 
  5. You can serve with broth or non sweet pancakes cut into strips.


11 komentarzy:

  1. Samo ala juz mi sie podoba:)u mnie dzisiaj były boczniaki ala flaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. That is medicine, my dear - looks awesome!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola, this is a very simple but satisfying soup. I love it a lot!

    OdpowiedzUsuń
  4. Currently , our weather here's pretty good ! Not too cold or maybe I should say , we've got perfect weather right now ;D I love your hearty and filling chicken soup :) The spices added sounds really really good ! I just can imagine the taste :D Perfect for your 10°C weather lol

    OdpowiedzUsuń
  5. Iga, a u mnie dziś boczniaki wylądują w tajskiej zupie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam i flaczki i kurczaka, tak więc połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I love, love chicken in any dish including soup! Looks comfy and warm!

    OdpowiedzUsuń
  8. Visiting this blog of yours 'always" makes me hungry. :)

    OdpowiedzUsuń