piątek, 30 listopada 2012

Prosta sałatka z kapusty włoskiej/Easy savoy cabbage salad



Nie zawsze ma się ochotę na coś wyrafinowanego. Nie ukrywajmy, nasza kuchnia, jak i życie, nie za wiele i nie za często jest na wyższym poziomie wysublimowania. Czasem proste składniki są najlepsze. Czasem wraca się do korzeni. Czasem po prostu kupuje się za dużą główkę kapusty i trzeba ją sprytnie spożytkować do ostatniego liścia. Oto i ona. Prosta sałatka kapuściana. 

Składniki: 

¼ główki kapusty włoskiej 
Rodzynki lub suszona żurawina 
Boczek 
Ocet balsamiczny 
Ew. majonez 
Posiekana natka pietruszki 
Oliwa 
Sól & pieprz do smaku 

Jak to zrobić? 

  1. Boczek pokroić na cienkie plastry a następnie wedle upodobania. 
  2. Poszatkować kapustę i kilkakrotnie sparzyć wrzątkiem. Włożyć do salaterki. 
  3. Namoczyć we wrzątku rodzynki (żurawinę). Po kilku minutach odsączyć. Dodać do salaterki. 
  4. Boczek przesmażyć na odrobinie oliwy. Gdy się dobrze zarumieni z obu stron zdjąć z patelni a na zdjętą z ognia patelnię wlać odrobinę octu. Polać kapustę. 
  5. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. 
Sałatka może być serwowana z oliwą lub z majonezem, choć uwielbiam oliwę, do tego bawarskiego na wskroś smaku bardziej pasuje mi jakoś majonez. 

Jakie plany kulinarne na weekend?:)
 



You probably don’t always feel like eating something sophisticated. Let’s not hide that our cooking as well as our life have not much in common with being sophisticated. Sometimes the easiest ingredients are the best. Sometimes you just need to come back to the roots. Or sometimes you just buy too big cabbage and you need to use every single leaf of it. Here it goes. Easy cabbage salad. 

Ingredients

¼ head of savoy cabbage 
Raisins or dry cranberries 
Beckon 
Balsamic vinegar 
Mayonnaise if you wish 
Chopped parsley 
Olive oil 
Salt & pepper 

How to prepare it? 

  1. Cut the beckon into thin slices. 
  2. Shred the cabbage and parboil with boiling water. Put into a salad bowl. 
  3. Soak the raisins in hot water, drain them off after a few minutes. Add to the salad bowl. 
  4. Fry the beckon on the olive oil. When it’s Brown, add to the bowl and pour little vinegar on the pan, than pour it over the cabbage. 
  5. Add the remaining ingredients, mix well. 

The salad may be served with olive oil or mayonnaise. Personally as much as I love olive oil, here somehow I prefer some mayonnaise.

What are your cooking plans for the weekend?

20 komentarzy:

  1. Kapusty włoskiej w sałatce jeszcze nie jadłam,zazwyczaj wędruje do zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przepraszam, że mój komentarz odbiega od zasadniczego tematu, ale "Schizofrenia zabrała mi Syna..." - przeczytaj, proszę mój blog o chorobie, która dzień po dniu zabierała i wyniszczała mojego Syna, a rodzinę dewastowała psychicznie. Być może moje zapiski pomogą Ci bardziej świadomie spojrzeć na ten problem. Większość nie zdaje sobie sprawy ile ludzi wokół nas cierpi na tę chorobę. MY - po ciężkiej walce przegraliśmy bitwę...

    Wejdź, proszę na moją stronę http://schizofreniamojegosyna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. wow this is beautiful. It looks so good it had be drooling on my keyboard ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka ma w sobie wiele charakteru.
    Pysznie skomponowana.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola , simple dishes are always the tastiest :D And this dish sure looks simply delicious !

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, lubie takie proste, przejrzyste przepisy :)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie po takie przepisy najczęściej się sięga

    OdpowiedzUsuń
  8. I love this salad....your preparation looks so lovely and fresh! Cheers, Suchi

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola, I love cabbage salad. And adding bacon make it even more delicious!

    OdpowiedzUsuń
  10. ja zdecydowanie jestem fanka prostoty w kuchni, zawsze smakuje najlepiej moim zdaniem!

    OdpowiedzUsuń
  11. haha faktycznie nadajemy na tych samych falach - kapuścianych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I agree with you Ola! Sometimes going back to roots is what you really need! Great salad!

    OdpowiedzUsuń
  13. Hi Ola, delicious and healthy salad. Great combination, I love this recipe. Thanks for sharing.

    Have a lovely week ahead,regards.

    OdpowiedzUsuń