Nie zawsze ma się ochotę na coś wyrafinowanego. Nie ukrywajmy, nasza kuchnia, jak i życie, nie za wiele i nie za często jest na wyższym poziomie wysublimowania. Czasem proste składniki są najlepsze. Czasem wraca się do korzeni. Czasem po prostu kupuje się za dużą główkę kapusty i trzeba ją sprytnie spożytkować do ostatniego liścia. Oto i ona. Prosta sałatka kapuściana.
Składniki:
¼ główki kapusty włoskiej
Rodzynki lub suszona żurawina
Boczek
Ocet balsamiczny
Ew. majonez
Posiekana natka pietruszki
Oliwa
Sól & pieprz do smaku
Jak to zrobić?
- Boczek pokroić na cienkie plastry a następnie wedle upodobania.
- Poszatkować kapustę i kilkakrotnie sparzyć wrzątkiem. Włożyć do salaterki.
- Namoczyć we wrzątku rodzynki (żurawinę). Po kilku minutach odsączyć. Dodać do salaterki.
- Boczek przesmażyć na odrobinie oliwy. Gdy się dobrze zarumieni z obu stron zdjąć z patelni a na zdjętą z ognia patelnię wlać odrobinę octu. Polać kapustę.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Sałatka może być serwowana z oliwą lub z majonezem, choć uwielbiam oliwę, do tego bawarskiego na wskroś smaku bardziej pasuje mi jakoś majonez.
Jakie plany kulinarne na weekend?:)
You probably don’t always feel like eating something sophisticated. Let’s not hide that our cooking as well as our life have not much in common with being sophisticated. Sometimes the easiest ingredients are the best. Sometimes you just need to come back to the roots. Or sometimes you just buy too big cabbage and you need to use every single leaf of it. Here it goes. Easy cabbage salad.
Ingredients:
¼ head of savoy cabbage
Raisins or dry cranberries
Beckon
Balsamic vinegar
Mayonnaise if you wish
Chopped parsley
Olive oil
Salt & pepper
How to prepare it?
- Cut the beckon into thin slices.
- Shred the cabbage and parboil with boiling water. Put into a salad bowl.
- Soak the raisins in hot water, drain them off after a few minutes. Add to the salad bowl.
- Fry the beckon on the olive oil. When it’s Brown, add to the bowl and pour little vinegar on the pan, than pour it over the cabbage.
- Add the remaining ingredients, mix well.
The salad may be served with olive oil or mayonnaise. Personally as much as I love olive oil, here somehow I prefer some mayonnaise.
What are your cooking plans for the weekend?
Kapusty włoskiej w sałatce jeszcze nie jadłam,zazwyczaj wędruje do zupy:)
OdpowiedzUsuńyummm...this looks so tasty..
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
yummm...this looks so tasty..
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
Bardzo przepraszam, że mój komentarz odbiega od zasadniczego tematu, ale "Schizofrenia zabrała mi Syna..." - przeczytaj, proszę mój blog o chorobie, która dzień po dniu zabierała i wyniszczała mojego Syna, a rodzinę dewastowała psychicznie. Być może moje zapiski pomogą Ci bardziej świadomie spojrzeć na ten problem. Większość nie zdaje sobie sprawy ile ludzi wokół nas cierpi na tę chorobę. MY - po ciężkiej walce przegraliśmy bitwę...
OdpowiedzUsuńWejdź, proszę na moją stronę http://schizofreniamojegosyna.blogspot.com/
Z chęcią bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńwow this is beautiful. It looks so good it had be drooling on my keyboard ;-)
OdpowiedzUsuńTa sałatka ma w sobie wiele charakteru.
OdpowiedzUsuńPysznie skomponowana.
wow..delicious!!
OdpowiedzUsuńStarting tomorrow join EP event-Garlic OR Turmeric @ Spice n Flavors
Ola , simple dishes are always the tastiest :D And this dish sure looks simply delicious !
OdpowiedzUsuńGreat recipe of salad!
OdpowiedzUsuńwww.gvozdishe.com
gvozdishe on Facebook
thanks!
OdpowiedzUsuńSuper, lubie takie proste, przejrzyste przepisy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
właśnie po takie przepisy najczęściej się sięga
OdpowiedzUsuńI love this salad....your preparation looks so lovely and fresh! Cheers, Suchi
OdpowiedzUsuńOla, I love cabbage salad. And adding bacon make it even more delicious!
OdpowiedzUsuńja zdecydowanie jestem fanka prostoty w kuchni, zawsze smakuje najlepiej moim zdaniem!
OdpowiedzUsuńhaha faktycznie nadajemy na tych samych falach - kapuścianych :)
OdpowiedzUsuńprawda:)
OdpowiedzUsuńI agree with you Ola! Sometimes going back to roots is what you really need! Great salad!
OdpowiedzUsuńHi Ola, delicious and healthy salad. Great combination, I love this recipe. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńHave a lovely week ahead,regards.