Na zakończenie sezonu szparagowego proponuję sałatkę, którą znalazłam na tym blogu. Pomysł dodawania zapiekanych pomidorów do sałatek bardzo mi się spodobał, ale równie dobrze można poprzestać na suszonych pomidorach w oliwie. Jeśli gdzieś w okolicy macie jeszcze zielone szparagi, szczerze zachęcam do spróbowania. Robiłam ją dwa razy, za drugim dodałam jeszcze fetę dla bardziej wyrazistego smaku.
Składniki:
20 dag pomidorków koktajlowych
Zielone szparagi obrane i ugotowane
Czarne oliwki
Ser feta (pocjonalnie)
Oliwa
Oregano
Posiekane liście bazylii
Sól, pieprz
Ocet z czerwonego wina
Jak to zrobić?
- Pomidory przekroić na połówki, polać oliwą, posypać szczyptą soli i oregano. Piec ok. 15-20 minut.
- Zielone szparagi posiekać.
- Wszystkie składniki sałatki dobrze wymieszać.
- Na koniec doprawić pieprzem i octem.
At the end of asparagus season I would like to present a salad for which a recipe I found here. I liked the idea of adding baked tomatoes to salads but you can use as well ready dried tomatoes in olive oil. If somewhere you can still find green asparagus, I honestly recommend trying. I made it twice and the last one I added also some feta to obtain a sharper taste.
Ingredients:
200 grams of cocktail tomatoes
Peeled and cooked green asparagus
Black olives
Feta cheese (optional)
Olive oil
Oregano
Cut basil leaves
Cut basil leaves
Salt and pepper
Red wine vinegar
How to make it?
- Cut the tomatoes in halves, pour some olive oil on them, add salt and oregano. Bake app. 15-20 minutes.
- Cut the asparagus.
- Mix all the ingredients of the salad.
- Add some vinegar and pepper.
Sałatka bardzo bogata w składniki i kolory.
OdpowiedzUsuńSzparagi ciągle królują.
Wygląda pysznie. Tylko dla mnie bez oliwek bo nie umiem się do nich przekonać;)
OdpowiedzUsuńWhat a beautiful colourful salad...Love all ingredients, with olives being No 1.
OdpowiedzUsuńMmmmmm ! Another refreshing and tempting salad ! Wish I could grab some of it right now ! hahahaha
OdpowiedzUsuńAmber-ze szparagami u mnie w okolicy juz słabo-ale wczoraj jeszcze białe widziałam
OdpowiedzUsuńLooks delicious! We have alot of asparagus so this would be a great way to use it. :)
OdpowiedzUsuńPięknie i jakże letnio wygląda Twoja sałatka! Mniam!
OdpowiedzUsuńZ serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Smacznie to wygląda :D muszę koniecznie sobie spróbować takie coś zrobić ;* Dziękuję bardzo za komentarz:) zobacz mój nowy post, właśnie robię rozdanie ;*.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) Muszę zobaczyć czy czasem na rynku nie mają jeszcze jakichś lepszych szparagów :)
OdpowiedzUsuńSuch mouth watering dishes!!
OdpowiedzUsuńA Pearl Collar Necklace, Back with Bangs and Life Lately!!
To już koniec sezonu szparagowego? Biegnę po składnieki na sałatkę!
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
YUM, this sounds so unique and delicious! I just saw some beautiful asparagus this morning, might have to go back!
OdpowiedzUsuń