czwartek, 31 maja 2012

Czekoladowe muffiny z porzeczkami/Chocolate muffins with red currants


Po muffinach rabarbarowych (tu) nadszedł czas na czekoladowe klasyki z owocami. Są pyszne zwłaszcza na gorąco – kawałki czekolady topią się w ustach, kontrastując ze smakiem owoców. A jeszcze niedawno twierdziłam, że muffiny to nie moja bajkaJ Użyłam mrożonych porzeczek ale pewnie równie dobrze smakowałyby z innymi owocami.

Składniki:

18 dag jogurtu naturalnego
2 jajka
½ szklanki roztopionego masła
13 dag cukru
Wanilia
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag mąki
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
½ tabliczki gorzkiej czekolady
30 dag porzeczek

Jak to zrobić?

  1. Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni.
  2. Siekamy drobno czekoladę.
  3. Mikserem mieszamy po kolei wszystkie składniki, począwszy od tych „mokrych”, dodając je kolejno do siebie.
  4. Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.
  5. Osobiście nie używam papierowych papilotek, tylko smaruję formę do muffinów masłem i wysypuję drobiną bułki tartej.
  6. Pieczemy ok. 25 minut.

Nasza ocena:

Przepis pochodzi z dodatku do „Moje gotowanie” pt. „Truskawki, maliny, jagody” z maja 2012. Uległam pokusie jego zakupu przez piękną truskawkową okładkę i nie jestem zawiedziona – w sezonie owocowym czekają na wypróbowanie kolejne przepisy.

Oryginalny przepis zakłada oddzielne mieszanie składników wilgotnych i suchych, ale muffiny wchodzą idealne bez takiego rozdziału a i zmywania jest wówczas mniejJ


After preparing rhubarb muffins it’s time to make chocolate classic muffins with fruits. They are especially delicious served hot – the pieces of chocolate melt in the mouth, contrasting with the flavour of the fruits. And not so long ago I have been saying that I don’t like muffinsJ I used frozen currants but I guess they would also be good with other fruits.

Ingredients:

180 grams of natural yoghurt
2 eggs
½ glass of melted butter
Vanilla
130 grams of sugar
100 grams of potato flour
200 grams of all purpose flour
2 teaspoons of baking soda
2 spoons of cocoa
½ bar of dark chocolate
300 grams of currants

How to make it?

  1. Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
  2. Chop the chocolate.
  3. Mix all the ingredients one by one, beginning from these “wet”.
  4. Add the currants and mix again.
  5. Butter the muffins form. Put the dough into the forms.
  6. Bake app. 25 minutes.


Our opinion:

The recipe comes from „My cooking – strawberries, raspberries, berries” from May 2012. I was tempted by its beautiful cover and I am not disappointed – I am going to try some more.

The original recipe says that you should mix separately dry and wet ingredients but even without out they are perfect and it’s less washing-upJ

14 komentarzy:

  1. Co za rozpusta!
    Poproszę jedną babeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenia uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie! Porzeczki jak dla mnie są dodatkiem idealnym do wypieków. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wyglądają!
    pychotka!

    zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm pyszności! muffinki to jak najbardziej Twoja bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmhhhh...wow....mouthwatering muffins....loved the delicious clicks !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. mafiny robie czasami i zawsze są świetne,lubie takie wilgotne..a czekolada w ciescie pycha , gratuluje udanego wypieku :) Czekamy na porzeczki !

    OdpowiedzUsuń
  8. Po otworzeniu strony, na widok muffina moje ślinianki zaczęły szaleć ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musimy się umówić na wspólne gotowanie po moim remoncie kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks very fluffy and delicious!

    OdpowiedzUsuń