środa, 7 marca 2012

Śledzie w czerwonym winie/Herrings in red wine



To kolejny przepis na śledzie, który nam bardzo odpowiada. Kiedyś znalazłam go w sieci, bodajże na jakimś forum dyskusyjnym i na stale zagościł w naszym domowym repertuarze.

Składniki:

4 filety śledziowe namoczone

2 miarki czerwonego wytrawnego wina (ok. 2 kieliszków)

1 miarka brązowego cukru

1-2 goździki

Kawałek cynamonu

Świeży imbir

Czerwona cebula

Jak to zrobić:
  1. Zagotować wino z cukrem oraz korzeniami, na wolnym ogniu pozwolić miksturze popykać ok. 5 minut.
  2. Pokroić cebulę w cienkie piórka.
  3. Śledzie pokroić, układać w słoiku przemiennie z pokrojoną cebulą.
  4. Zalać winem i odstawić na 1-2 dni.

Nasza ocena:

Mam nadzieję, że śledzie Wam się nie przejadły, bo te są warte wypróbowaniaJ Mamy przednówek i Wielki Post – więc śledzik – jak znalazłJ Pod wpływem marynowania w winie, delikatnie się rozpadają i dosłownie rozpływają w ustach.

  



This is another recipe for herrings which we like. I found it some time ago in the net and it is present from time to time on our table.

Ingredients:

4 herrings fillets that were soaked earlier


2 glasses of red dry wine


1 glass of brown sugar


1-2 cloves


A piece of cinnamon


Fresh ginger


Red onion


How to make it:



  1. Cook wine with sugar and other ingredients except of onion. Boil it very slowly for about 5 minutes.
  2. Cut the onion in thin slices.
  3. Cut the herrings, place them in a jar with the onion. Pour over the wine and put it away for 1-2 days.

Our opinion:

I hope that you eat herrings – they are perfect for the early spring and for the LentJ Due to the wine marinade they become very fragile and they melt in the mouths.




8 komentarzy:

  1. Robiłam już śledzie w żubrówce i śliwowicy.
    Teraz czas na czerwone wino.
    Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks really appetizing ! I'm sure it taste good as it looks !

    OdpowiedzUsuń
  3. napisz koniecznie, jak smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe, spróbuję i ja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. This is a dish I've never seen nor imagined! Thanks for sharing~

    OdpowiedzUsuń
  6. I love cinnamon in cooking and I use it very often. This is a beautiful dish!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa i niebanalna wersja śledzia.

    OdpowiedzUsuń