sobota, 25 lutego 2012

Pijane bitki z kopytkami z dynii/Drunken beef meat with pumpkin gnocchi

Dziś 2 w jednym. Bitki z kopytkami dyniowymi. Efekt fascynacji wszystkim co dyniowate. Uwielbiam dynie jako dekorację mieszkania, ale już na przedwiośniu najwyższa pora się ich pozbyć, choć prawda jest taka, że kiedyś leżały u mnie aż do WielkanocyJ Danie stanowi pomieszanie włoskich smaków z typowo polskimi. Warto spróbować!

Sładniki na bitki:

60 dag miękkiej wołowiny (może być udziec)

Pół papryki czerownej i poł zielonej

1 cebula

Olej

Mąka

Sól i pieprz

Wódka

Suszony grzybek


Jak zrobić bitki:

  1. Grzybka namoczyć.
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem.
  3. Obtoczone w mące smażyć na oleju wraz z pokrojoną cebulką.
  4. Kiedy się zarumieni, zalać chlustem wódki oraz wodą, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem wraz z namoczonym grzybkiem.
  5. Pod koniec duszenia, na ok. 30 minut wcześniej, dodać pokrojoną w paski paprykę.

Składniki na kopytka dyniowe:


½ kg dynii

1 jajko

1 łyżka oliwy

Sól & pieprz

400 g mąki

30 g masła

Jak zrobić kopytka dyniowe:

  1. Obraną dynię pokroić w kostkę i ugotować do miękkości zalaną wodą.
  2. Dynię odsączyć, zmiksować na puree. Dodać jajko, oliwę, sól i pieprz.
  3. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać.
  4. Ciasto uformować w wałeczki, ciąć jak na kopytka, gotować w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
  5. Można podawać z szałwią podsmażoną w maśle i z parmezanem.


Nasza ocena:

Przepis na kopytka pochodzi z książki „Dynia, melon, arbuz i cukinia”, którą dawno dawno temu dostałam w prezencie. Jako jedyna, z niewiadomych przyczyn, znajduje się w stojaku na gazety, zamiast w biblioteczce. Stała tam i stała, od czasu do czasu przeglądana przeze mnie, dopominała się o coś więcej niż podziwianie zdjęć. No i w końcu się udało! Kuszące są zwłaszcza desery, a przede wszystkim dyniowy sernikJ Kopytka dyniowe chodziły za mną od dawna. Te są smaczne, choć wydaje mi się, że powinny powstać z nieco większej ilości mąki. Nie mam wyrzutów sumienia, że polecam je nie w dyniowym sezonie, bo w warzywniaku nadal widziałam zabłąkaną wielką dynię turbanową czekającą na swojego nabywcę:)



Today 2 recipes. Beef with pumpkin gnocchi. A result of my fascination with everything about pumpkins. I love pumpkins as an apartment decoration, but this season is the latest time to get rid of them – of course not by throwing them away. To be honest, once the pumpkins stayed with me until EasterJ The dish is a combination of Polish and Italian flavors. Worth trying!

Ingredients for beef:

600 grams of delicate beef

½ of red and green pepper

1 onion

Oil

Flour

Salt and pepper

Vodka

One dried mushroom

How to make the beef:

  1. Soak the mashroom.
  2. Cut the beef into thin slices, beat the beef, sprinkle the meat with salt and pepper.
  3. Coat the beef with flour and fry it on oil with the onion cut into slices.
  4. When the meat becomes fried, add some vodka (50 grams) and water. Stew slowly under the with the mushroom.
  5. At the end of stewing about 30 minutes before the end, add the pepper cut into stripes.


Ingredients for pumpkin gnocchi:


½ kilo of pumpkin

1 egg

1 spoon of olive oil

Salt and pepper

400 grams of flour

30 grams of butter

How to make pumpkin gnocchi:

  1. Cut a peeled pumpkin into cubes, cook them.
  2. Stain, mix into puree. Add egg, olive oil and pepper.
  3. Continue mixing and add flour. Prepare the cake.
  4. Form little gnocchi, cook in water with salt until they swim out.
  5. You can serve it with salvia fried on butter and parmiggiano.

Our opionion:

The recipe comes from the above book about all kinds of pumpkins which I got long time ago. Finally I used it for other purposes than watching the photos. And it was really good! I am ready to try other recipes, for example for pumpkin cheesecakeJ I am not feeling guilty that it is not a pumpkin season as I have seen lately a pumpkin in a grocery nearbyJ In my opinion the gnocchi can be made of more flour.



11 komentarzy:

  1. Pumpkin gnocchi?! Wow... sounds fantastic :) I havent tried my hand at making gnocchi yet... get too intimidated! But this totally looks worth a try.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow..easy to follow & very tempting pics dear..;)
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  3. Pumpkin gnocchi, now that does sound very interesting and relatively easy, yummy too. Love your recipes. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. What a lovely meal! The beef looks delicious...and I'd love to sample your pumpkin gnocchi~

    OdpowiedzUsuń
  5. Lizzy, nice to see you here!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hey Ola ! Your site looks fab ! This dish looks really delicious !

    OdpowiedzUsuń
  7. Love your recipe - cooking with vodka! - must be good.

    OdpowiedzUsuń