wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik piernikowy/Gingerbread cheesecake


Czy ktoś ma jeszcze ochotę na świąteczne przysmaki? Czemu nie, w sumie i Nowy Rok i Trzech Króli przed nami, a więc co najmniej 2 świąteczne obiady, lekką rączką licząc… A kalorii nie ubywa... Ale jak napisałam wcześniej, będziemy się odchudzać po Świętach. Publikuję ten przepis na blogu, bo sernik był udany, smakował świątecznie dzięki piernikowej nucie, myślę, że za rok, dwa z chęcią go powtórzę na Boże Narodzenie, a więc dobrze by było, gdyby przepis nie zginął. 

Składniki na ciasto: 

250 gram masła 
3 łyżki kakao 
1 łyżka kwaśniej śmietany 
4 żółtka 
1 szklanka cukru pudru 
½ kg mąki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki przyprawy do pierników 

Składniki na masę serową: 

1 kg zmielonego białego sera 
1 szklanka cukru pudru 
5 jajek 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Jak to zrobić? 

  1. Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części i wkładamy na godzinę do lodówki lub na krócej do zamrażalnika (ciasto powinno nadawać się do starcia na tarce). 
  2. Masa: oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki poza białkami. 
  3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. 
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  5. Wykładamy dno blachy papierem do pieczenia, ścieramy na nie połowę ciasta, lekko dociskając, aby powstało dno. 
  6. Podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku. Nakładamy masę serową a na to ścieramy pozostałe ciasto. 
  7. Pieczemy ok 1 godziny, studzimy w lekko uchylonym piekarniku. 



Do you still feel like eating Christmas dishes? Well, why not, we still are having New Year Eve in front of us and also Epiphany dinners so at least 2 more occasions. And the calories are not disappearing… Well, as I wrote before, we will all be on diet after the Holidays. I am posting this recipe as the cheesecake was delicious and I would like to repeat it in a year or two so I should take care not to lose the recipe. 

Ingredients for the cake:

250 grams butter
3 tablespoons cocoa
1 tablespoon sour cream
4 yolks
1 cup icing sugar (app. 120 grams)
½ kilo all - purpose flour
1.5 teaspoon baking powder
2 teaspoons gingerbread spices

Ingredients for the cheese layer:

1 kilo ground cottage cheese (kind of ricotta)
1 cup icing sugar (app. 120 grams)
5 eggs
2 tablespoons potato flour

Method:

  1. Knead the dough from the above-mentioned ingredients. Divide it into 2 parts and let it cool down for an hour in a refrigerator or shorter period in a freezer. You should be able to grate it after this period.
  2. Cheese: Separate the whites and the yolks. Mix the yolks with the sugar, add all the other ingredients except of the whites that should be beaten separately and added later on to the cheese. Mix lightly.
  3. Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
  4. Cover the bottom of the baking form with baking paper, grate half of the dough onto it and press it lightly in order to achieve the bottom layer. Bake it app. 10 minutes. Cover with the cheese layer and again grate the other half of the dough onto the top.
  5. Bake app. 1 hour and let it cool down with the slightly open doors of the oven.

18 komentarzy:

  1. Pychota!
    A ta malutka mikołajkowa rączka urocza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) Mikołajek dobrał się do ostatniego kawałka:)

      Usuń
  2. Ja mam ochotę na takie przysmaki. Sernik wygląda doskonale. Zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota, ostatnio mam ciąg do serników więc na pewno go wypróbuję w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My sweet Ola,
    May you get succeed in the year 2015 and achieve all your goals you have set.New Year arrives with hopes and it gives us new courage and belief for a very new start. May the New Year give you the strength to face the challenges of life and courage to adjust the sail so as to take every situation to your stride.Wish you a very Happy New Year.
    with all my love,

    Aida

    ps- oh that cheesacake is amazing!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. o proszę :) niesamowity przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Yum cheesecake! Happy New Year Ola; lots of beautiful moments with your family!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola, I can see that this is a very rich cheesecake which means that it is super delicious! I also see a cute little Santa poking his finger at the cheesecake :D Happy New Year to you and your family!

    OdpowiedzUsuń
  8. pernikowy jest świetny!
    Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olu, piernikowy sernik wygląda i smakuje znakomicie:) W tym roku, zrobiłam tradycyjny puchowy sernik z przepisu mojej babci, ale na pewno poszaleje jeszcze ze skladnikami w tym roku:)

    Wszystkiego co najlepsze w tym Nowym 2015:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki świąteczny, sezonowy - super:) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne z tą piernikową nutą. Bo ja mam jeszcze z domu identyczny przepis, tylko bez przyprawy do piernika. Tym razem widzę, że nie tylko oko jest łakome, ale także paluszek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A mnie nie zraża, że już po świętach i chętnie go wypróbuję. Zwłaszcza, że uwielbiamy serniki.

    OdpowiedzUsuń
  13. chętnie wypróbuję :)
    zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, sernik ideał! *.*
    Cudownie wyszedł!
    A rączka urocza... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny ten sernik!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń