środa, 1 sierpnia 2012

Wietnamska zupa pho/Vietnamese pho soup




Podobno w Wietnamie każda gospodyni ma własny przepis na najlepszą zupę pho, to chyba tak jak u nas każdy hołubi swój przepis na rosół i uważa go za jedyny oryginalny i prawidłowy:) Tak naprawdę zupa pho może zawierać wiele innych bądź dodatkowych składników. Na przykład zamiast na wołowinie może być przygotowana z kurczaka. To co się liczy, to metodologia jej przygotowania. Wietnamczycy jedzą ją nawet na śniadanie, ale u nas stanowiła samodzielne danie obiadowe.

Składniki:

1 kg pręgi wołowej
3 litry wody
¼ szklanki sosu sojowego
Kawałek świeżego imbiru
Gwiazda anyżu

Dodatki:

Makaron sojowy
Papryczka chili
Kolendra
Mięta
Dymka*
Kiełki sojowe*

*O ile kiełki polecam, dymkę wedle uznania.

Jak to zrobić?

  1. Zalać wołowinę zimną wodą, dodać sos sojowy i obrany imbir, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około godzinę do zmięknięcia mięsa, przez pierwsze pół pod przykrywką, potem odkryte.
  2. Mięso wyjąć, wywar odcedzić, zachować.
  3. Wołowinę pokroić w drobne paseczki.
  4. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją.
  5. Wołowinę włożyć do odcedzonego wywaru, podgrzać.
  6. Serwować z makaronem, posiekaną papryczką chili oraz miętą i kolendrą.


Nasza ocena:

Kolejny raz byłam bardzo pozytywnie zaskoczona wietnamską kuchnią przygotowaną w warunkach domowych. Smak zupy jest bardzo intensywny i mocno egzotyczny, a przy tym danie to zakwalifikowałabym jako lekkie. Pracy przy nim nie wiele, nie licząc konieczności posiekania mięsaJ Przepis pochodzi znów z „Kuchnia wietnamska – podróże kulinarne – tradycyjne smaki i potrawy” i jest już trzecim przepisem, który wypróbowałam i jestem zadowolona (tu przepis na wołowinę w sezamie zlimonkami). Z chęcią wypróbuję inne wariacje na temat zupy phoJ




Each Vietnamese housewife is supposed to have her own recipe for pho soup. It is a bit like In Poland everybody has its own recipe for broth and believes that it is the only original and correct oneJ To be honest, pho soup may contain others or different ingredients. For example instead of beef you can use chicken meat. Everything that counts is the method. Vietnamese people eat this soup even for breakfast, we ate it as a dinner dish.

Ingredients:

1 kilo of shin of beef
3 liters of water
¼ glass of soya sauce
A piece of fresh ginger
1 anise star
  
Additionally:

Soya noodles
Chili pepper
Coriander
Mint leafs
Small onion bulbs*
Soya sprouts*
* If you wish, I can honestly recommend to use some sprouts.
  
How to make it?

  1. Put the beef into the pot, add the water, soya sauce, peeled ginger, bring it to boiling.
  2. Cook app. 1 hour, first under the lid, after half an hour without.
  3. Remove the beef, strain the broth, save it.
  4. Cut the beef into small stripes.
  5. Prepare the noodles in accordance with the instruction.
  6. Insert the beef into the broth, heat it again.
  7. Serve with the noodles, chopped chili and mint and coriander.


Our opinion:

Next positive surprise when it comes to Vietnamese cooking prepared at home. The taste of the soup is very intense and exotic but I would qualify this dish as a light one. It’s easy to prepare, not much job, except of cutting the beef into stripesJ The recipe again comes “Vietnamese cooking – culinary travels – traditional flavors and dishes” (here you can click for a recipe for beef with sesame seeds and limes). I would like to try some other variations of pho soup alsoJ



29 komentarzy:

  1. Jecie tymi łyżeczkami? Strasznie nie wygodnie się nimi je, ale tak ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, zupa wyglada cudnie i jesli tak smakuje to chetnie skorzystam z twojego przepisu.
    Ale zrobilam sie glodna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks so delicious and light. I will try this recipe for sure. Wow, I am drooling ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. łyżeczki są tak ładne, ale jeść nimi nie sposób. Podobno prawidłowo zupę wyjada się pałeczkami a potem wypija z miseczki:)
    Ataner-moim zdaniem jest pyszna, uwielbiam takie egzotyczne smaki
    Itroverted Art-it's worth preparing!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda! bardzo chętnie bym spróbowała tego orientalnego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  6. Z wietnamską kuchnią ma jakoś nie po drodze. Tak patrzę na zupę i muszę przyznać, że łanie wygląda, może w koncu skuszę się na takie jedzonko. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Very tempting and yummy soup , Ola ! I could eat it anytime of the day ! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba nigdy nie jadłam, a szkoda, bo wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaś, trzeba nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią wypróbowuję nowe smaki, więc i Twojej zupy bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  11. No i nie zawiodłam się, zaglądając dziś do Ciebie ;)Olu, wietnamska gospodyni może się schować! Twoja zupa wygląda bajecznie i orientalnie jak na zupkę takową przystało!;)
    A swoja paterę kupiłam na wyprzedaży porcelany, z której wyszłam po 2 godzinach przebierania w miskach, miseczkach, misuniach i setkach filiżanek!Chodzenia w takie miejsca powinno mi się zabronić ;)))

    OdpowiedzUsuń
  12. dzięki:)
    Fajna taka wyprzedaż, może i ja się za jakąś rozejrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. od tak dawna nie jadłam zupy... tylko sobie smaku narobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale kusi!
    Uwielbiam zupę pho.

    OdpowiedzUsuń
  15. jestem wielką fanką zup, i ta by mi tez pewnie smakowała..ale zawsze jak zabieram się za zupę to i tak polska wychodzi:) Jedznie rano coś ciepłego to jest dobry pomysł i my często jemy je późno i własnie jest nie raz to coś jak zupa ..na resztę dnia daję duzo energii :) .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam tę zupę, ale nigdy jeszcze nie chciało mi się jej zrobić w domu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Domani iniziano le mie vacanze!! felice fine settimana a te...ciao

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks delicious and I thinks children would love it!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wietnamska kuchnia jest mało skomplikowana w przygotowaniu i pyszna. Chętnie skorzystam z przepisu.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  20. Myślę ,że smakowałaby mi ta Twoja zupa . Lubię nowości , szczególnie jak ktoś mi przygotuje i...poda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Whoa! Ola cooks Asian food! Very nice, Ola, I love this noodle soup very much.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja też taką zupę chętnie jem na śniadanie, ale zimą;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sehr schöne Rezepte, will mal versuchen eine nachzukochen...

    Lieben Gruß
    CL

    OdpowiedzUsuń
  24. Łakomym okiem zaglądam do Ciebie codziennie, ale widzę, że masz urlopik od kucharzenia! ;))) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Renula, bardzo się cieszę:) robię sobie mały urlop od netu ale już niedługo wracam

    OdpowiedzUsuń
  26. I love soups and this one looks definitely on that I would be happy to try!

    OdpowiedzUsuń