poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Pyszne domowe ciasto z malinami/Delicous home-made cake with raspberries




Odczuwam przygnębienie, że lato mija. Jesień i zima to dla mnie najgorsze okresy, kojarzą mi się z przemijaniem, dosłownie żyć mi się odechciewa na myśl o śniegu, błocie, braku słońca. Chyba popadam w depresję:( Żeby się pocieszyć nie należy jeść, aby nie wyjść z tego z nadwagą, a więc kolejnym powodem do depresji:) Jak jednak powstrzymać się od konsumpcji ciasta z malinami? Wybaczcie, ale nie wiem…. Ciasto jest bardzo proste, a rozpływa się w ustach, smaczne zarówno zaraz po wyjęciu z pieca z kulką lodów jak i po ostygnięciu. 

Składniki na ciasto: 

2 jajka 
1 szklanka cukru 
2,5 szklanki mąki 
½ szklanki oliwy 
Wanilia 
1 szklanka maślanki 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Owoce – u mnie maliny, ale mogą być i inne z tendencją do pękania w cieście:)

Na kruszonkę: 

½ kostki masła 
¾ szklanki mąki 
¾ szklanki cukru 

Jak to zrobić? 
  1. Jajka utrzeć z cukrem. 
  2. Dodać oliwę i maślankę. 
  3. Następnie dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia oraz ziarna wanilii. 
  4. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
  5. Ciasto przelać do formy, ozdobić dość gęsto owocami. 
  6. Z podanych składników utrzeć kruszonkę. Posypać. 
  7. Ciasto piec ok. 55 minut. 

I feel depressed that it is almost end of summer. Autumn and winter are the worst parts of the year, they remind me of passing by, sincerely I feel bad about it when I think about snow, mud and lack of sun. I think I am kind of depressedJ One should not eat to feel better because overweight may be another reason for depressionJ However, how can I stop eating this raspberries cake? Forgive me, I do not know…The cake is simple, it’s melting in the mouth, good straight from the oven with a ball of ice creams and also when it’s cooled off. 

Ingredients for the dough: 

2 eggs 
1 glass of sugar 
2,5 glass of flour 
½ glass of olive oil 
Vanilla 
1 glass of buttermilk 
3 spoons of baking powder 

Fruits – raspberries but it’s at your discretion. 

For the crumbles on the cake: 

½ of butter 
¾ glass of flour 
¾ glass of sugar 

How to make it? 

  1. Mix well the eggs with sugar. 
  2. Add olive oil and buttermilk. 
  3. Add slowly flour and baking powder. Add vanilla seeds.
  4. Preheat the oven to 180 degrees. 
  5. Transfer the dough to the baking form. Decorate with fruits. 
  6. Prepare crumbles of the above-mentioned ingredients. 
  7. Bake app. 55 minutes. 

28 komentarzy:

  1. Super wygląda! W ciastach z malinami nie znoszę, jak strzelają mi pesteczki między zębami :) Ale za to kocham ten smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Olu i ja błota ani deszczu nie lubię,jestem typową letnią dziewczyną ale właśnie dzisiaj stwierdziłam że jesień też jest piękna.Na pewno znajdziesz kilka jej plusów:)Malinkowe ciasto hmm na pewno jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana ,
    co za pyszne ciasto!
    Nie masz prawa wpadać w depresję,bo lato jeszcze jest we wrześniu.
    W depresję to wpadniemy tak koło listopada.Razem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola we are at the same wave here, I feel sad too about summer going to its end. But this cake brought a smile in my face as it looks really delicious. Also I have a baking pan looking like yours!

    OdpowiedzUsuń
  5. i like it! Simple and delicious and with berries! My kind of sweet.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. I feel as you do about the winter season! The raspberry cake looks delicious! But what is the measurement for "glass?"

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola! This is so delicious. I am imagining taking the cake out of the oven and directly scooping it to eat. And yes, ice cream is great with this. Hope you are feeling better :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda fantastycznie i jeszcze ta forma serducha...

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety również zaczęłam sobie uświadamiać, że lato zaraz przeminie. Nie wiem, jak to się stało, że tak szybko minął ten czas. Pyszne ciasto;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  10. Kate, we use this measure here I guess instead of sups, in the evening I will weight it and let you know
    dziewdzyny, dziś mi już lepiej bo znów zaświeciło słońce
    ciasta były 2 brytfanki a dziś juz prawie nic nie zostało, mój osobisty mąż zjadł wczoraj pół serca:)
    Kate - this is a form from German company Kaiser, I guess the best of all, bought here for pennies in TK Maxx

    OdpowiedzUsuń
  11. To pomyśl raczej o mroźnych wieczorach spędzonych opatulona w ciepły koc z książką w ręku i parującą herbatą na stoliku. I do tego takie ciasto obok? ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale się złożyło, ja wczoraj też robiłam cicho z malinami, troszkę inne, bo z kruszonką z kokosem:) Pyszne są ciasta z malinami, prawda? Idealne na lato, do kawki czy herbatki :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. In this side of the world , winter is still few months away :P Unlike you , I love winter ! lol

    You bake this beautifully ! The crumbly top so as those luscious raspberries , this cake is a sure winner !

    Hopefully , you'll feel better after eating this cake ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Capaciter, to muszę maliny zamrozić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. takie najprostsze ucierane ciasta z dużą ilością owoców są najlepsze! mam teraz ochotę na kawałek Twojego:)

    OdpowiedzUsuń
  16. I love raspberries. Heart shaped cake is so beautiful!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też się smucę na myśl od braku ciepłego słoneczka i nadchodzącym zimnem. Pozostaje pocieszać się porcją pysznego ciasta, takim jak Twoje i czekać z utęsknieniem na wiosnę

    OdpowiedzUsuń
  18. Like you I also feel depressed that summer is coming to an end! The only good thing after this would be Christmas....oh I love all that festivity but from January it is so depressing! The raspberry cake looks so moist and lovely Ola! Can I get a slice please? :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu, Twoje ciasto wygląda tak przepieknie!Jeszcze ten rozbrajający kształt... Chciałabym Cię jakoś pocieszyć, ale nie wiem, jak...Jesień czasem też może być piekna, barwna, ciepła...Zimy osobiście nie lubię, więc nie silę się na żadne mądre słowa ;)Pozdrawiam i łap letnie chwile!

    OdpowiedzUsuń
  20. kuszące serduszko, oj bardzo! i chyba nawet nie warto próbować opierać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Love your beautiful and delicious berry cake. I also have a heart shape cake pan which I use for Valentine's cake!

    OdpowiedzUsuń
  22. anyway good to know that I am not the only one who feels depressed about winter:)

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks delicious Ola .. thank you for coming over to my blog .. happy that you like my flower shots. I will add this blog to my blog roll. There are lots of people who follow me who love cooking.

    OdpowiedzUsuń
  24. what a beautiful cake. I understand how you feel about the fall. it used to be my favorite season before I moved North (of the world). let's think positive to the extra time we will have for cooking and baking when stuck at home :) xox

    OdpowiedzUsuń
  25. Oh Ola this cake looks so hard to resist.I adore raspberries and a crumble mix so this could be a problem for me!!

    OdpowiedzUsuń
  26. To ciasto to moje smaki, baardzo! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń