piątek, 10 czerwca 2016

Grilowany pstrąg z kaszą gryczaną z kurkami/Grilled sprout with chanterelle and buckwheat


Wbrew pozorom ten obiad robi się szybko:) Dziś pod wpływem impulsu kupiłam pierwsze w tym roku kurki. W lodówce poniewierał się garnek z wczoraj ugotowaną kaszą gryczaną i opakowanie szpinaku z początku tygodnia (ok, sprawdziłam datę, przydatny:) No i powstał taki właśnie piątkowy obiad. Proporcję podaję na oko, każdy dostosuje do swoich potrzeb i apetytu.

Składniki:
filet z pstrąga tęczowego (lub inna ryba słodkowodna)
sól & pieprz
oliwa lub olej
ugotowana kasza gryczana
masło
kurki
natka pietruszki
łyżka śmietany lub joguru naturalnego
liście młodego szpinaku

Jak to zrobić?
  1. Na patelni grillowej wysmarowanej olejem grillujemy filet z pstrąga posypanego solą i pieprzem.
  2. Kurki namaczamy w zimnej wodzie, dobrze opłukujemy, ew. nożykiem usuwamy resztki zanieczyszczeń. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Natkę pietruszki siekamy.
  4. Na oddzielnej patelni na maśle przesmażamy kurki, dodajemy kaszę gryczaną i na koniec pietruszkę i łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku.
  5. Na koniec grillowania na patelni na chwilę kładziemy liście szpinaku by trochę zwiędły.
  6. Podajemy natychmiast.


It was kind of an impulsive decision - I saw chanterelle today and I had to buy them. In a fridge I had a pot of cooked buckwheat and a forgotten package of baby spinach (I checked the date and it was still ok). And it is the history of this dinner. I am not giving you exact proportions - they depend on you and your appetite.

Ingredients:

a fillet of  rainbow sprout or other freshwater fish
slat & pepper
olive oil or oil
cooked buckwheat
chanterelle
parsley
tablespoon cream or yogurt
butter
baby spinach

Method:
  1. Fry the fish on grill frying pan seasoned with salt & pepper.
  2. Chop parsley.
  3. On a separate frying pan melt butter, add chanterelle and fry until soft, add buckwheat, parsley, season, add cream.
  4. At the end of grilling add baby spinach so it becomes soft.
  5. Serve immediately.



24 komentarze:

  1. Fish is my favourite entree. It all looks lovely and delicious!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała propozycja na obiad. Dzisiaj widziałam kurki na straganie i nawet miałam kupić ale w końcu zmieniłam plany. Następnym razem kupię i zrobię z tą pyszną rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam:D kurki moje ukochane grzybki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ohhhh grilled fish ! Haven't had this lately :P I love the way you serve it , simple yet very satisfying !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania na obiadek. Dałaś mi teraz genialny przepis na rybkę. Dzięki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Qué aspecto tan delicioso!!!!
    Un beso
    http://cocoolook.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kurki, pstrąga i szpinak! A kaszy gryczanej nie jadłam od bardzo dawna...narobiłaś mi apetytu! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. That's delicious! Fish, mushrooms and some greens. Perfect for me!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chanterelles! I just love the taste of them!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wygląda to danie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, moje smaki i do tego obiad szybki do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pstrąga, wspaniałe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ośliniłam monitor! Kurcze, wszystko to co lubię. ;) Nic tylko czekać na świeże kurki prosto z lasu. :D

    OdpowiedzUsuń
  14. what a beautiful and healthy dish, dear Ola! you never cease to amaze me!
    have a lovely week
    a big hug,
    Aida

    OdpowiedzUsuń
  15. I love chanterelle mushrooms! Such a special treat!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię pstrąga, mniamm danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna propozycja obiadowa, taką rybkę bym zjadła ;).

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha! Uwielbiam wszystkie składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię pstrąga - z kurkami to świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń