Wbrew pozorom ten obiad robi się szybko:) Dziś pod wpływem impulsu kupiłam pierwsze w tym roku kurki. W lodówce poniewierał się garnek z wczoraj ugotowaną kaszą gryczaną i opakowanie szpinaku z początku tygodnia (ok, sprawdziłam datę, przydatny:) No i powstał taki właśnie piątkowy obiad. Proporcję podaję na oko, każdy dostosuje do swoich potrzeb i apetytu.
Składniki:
filet z pstrąga tęczowego (lub inna ryba słodkowodna)
sól & pieprz
oliwa lub olej
ugotowana kasza gryczana
masło
kurki
natka pietruszki
łyżka śmietany lub joguru naturalnego
liście młodego szpinaku
Jak to zrobić?
- Na patelni grillowej wysmarowanej olejem grillujemy filet z pstrąga posypanego solą i pieprzem.
- Kurki namaczamy w zimnej wodzie, dobrze opłukujemy, ew. nożykiem usuwamy resztki zanieczyszczeń. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Natkę pietruszki siekamy.
- Na oddzielnej patelni na maśle przesmażamy kurki, dodajemy kaszę gryczaną i na koniec pietruszkę i łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku.
- Na koniec grillowania na patelni na chwilę kładziemy liście szpinaku by trochę zwiędły.
- Podajemy natychmiast.
It was kind of an impulsive decision - I saw chanterelle today and I had to buy them. In a fridge I had a pot of cooked buckwheat and a forgotten package of baby spinach (I checked the date and it was still ok). And it is the history of this dinner. I am not giving you exact proportions - they depend on you and your appetite.
Ingredients:
a fillet of rainbow sprout or other freshwater fish
slat & pepper
olive oil or oil
cooked buckwheat
chanterelle
parsley
tablespoon cream or yogurt
butter
baby spinach
Method:
- Fry the fish on grill frying pan seasoned with salt & pepper.
- Chop parsley.
- On a separate frying pan melt butter, add chanterelle and fry until soft, add buckwheat, parsley, season, add cream.
- At the end of grilling add baby spinach so it becomes soft.
- Serve immediately.
Fish is my favourite entree. It all looks lovely and delicious!!
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na obiad. Dzisiaj widziałam kurki na straganie i nawet miałam kupić ale w końcu zmieniłam plany. Następnym razem kupię i zrobię z tą pyszną rybką :)
OdpowiedzUsuńmniam:D kurki moje ukochane grzybki:)
OdpowiedzUsuńOhhhh grilled fish ! Haven't had this lately :P I love the way you serve it , simple yet very satisfying !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania na obiadek. Dałaś mi teraz genialny przepis na rybkę. Dzięki! ;)
OdpowiedzUsuńQué aspecto tan delicioso!!!!
OdpowiedzUsuńUn beso
http://cocoolook.blogspot.com.es/
Uwielbiam kurki, pstrąga i szpinak! A kaszy gryczanej nie jadłam od bardzo dawna...narobiłaś mi apetytu! :))
OdpowiedzUsuńThat's delicious! Fish, mushrooms and some greens. Perfect for me!
OdpowiedzUsuńChanterelles! I just love the taste of them!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda to danie! ;)
OdpowiedzUsuńi jak ślinka cieknie nań:D
Usuńprzepyszne danie!
OdpowiedzUsuńPyszne, moje smaki i do tego obiad szybki do przygotowania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga, wspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuńco dziś nam upichcisz?:D
OdpowiedzUsuńOśliniłam monitor! Kurcze, wszystko to co lubię. ;) Nic tylko czekać na świeże kurki prosto z lasu. :D
OdpowiedzUsuńwhat a beautiful and healthy dish, dear Ola! you never cease to amaze me!
OdpowiedzUsuńhave a lovely week
a big hug,
Aida
I love chanterelle mushrooms! Such a special treat!
OdpowiedzUsuńVery nice food there!! Yummy!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pstrąga, mniamm danie ;)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja obiadowa, taką rybkę bym zjadła ;).
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam wszystkie składniki:)
OdpowiedzUsuńLubię pstrąga - z kurkami to świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńLooks like a healthy meal here!
OdpowiedzUsuń