niedziela, 24 czerwca 2018

Zupa krem z białych szparagów/White asparagus soup


Była zupa z zielonych szparagów, nie mogło też w tym sezonie zabraknąć kremu z białych szparagów. Jest to moja ulubiona zupa szparagowa - bardzo prosta, ale za to o intensywnym smaku tego warzywa. Kiedy wreszcie w połowie czerwca udało mi się dorwać białe szparagi (nie wiem jak u Was, w mojej okolicy sprzedawali wyłącznie białe), nie miałam wątpliwości, co ugotować.

Składniki:

1,5 litra wywaru (warzywnego lub mięsnego)
2 pęczki białych szparagów
kilka większych ziemniaków
śmietana

Jak to zrobić?
  1. Obierz szparagi i ziemniaki. Nie wyrzucaj obierków od szparagów.
  2. Ze szparagów oderwij zdrewniałe końcówki, również je zostaw.
  3. Dołóż obierki ze szparagów i ich końcówki do wywaru, doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka-kilkanaście minut. Odcedź.
  4. W odcedzonym wywarze ugotuj pokrojone szparagi i ziemniaki do miękkości. Zmiksuj blenderem, ewentualnie dodatkowo przetrzyj przez sito.
  5. Podawaj z odrobiną śmietany.



Last time I published a recipe for green asparagus cream but my favorite one is this one, made of white asparagus. This soup is so simple and not overloaded with ingredients which means you can better taste the flavour of asparagus.

This year they have been selling only green asparagus nearby so when I finally saw white ones, I had to obey the tradition and make this soup. Are asparagus available in your country?

Ingredients:

1.5 liter broth (veggitables or meat)
2 bunches white asparagus
a few big potatoes
cream

Method:
  1. Peel asparagus and potatoes. Save the peels from asparagus.
  2. Remove the wooden parts of asparagus. Save them also.
  3. Bring the broth into boiling, add the wooden parts and peels of asparagus. Cook for app. 15 minutes.
  4. Drain off the broth. Add cut potatoes and asparagus, continue cooking until soft.
  5. Mix with a blender, you can also liquidize it through a sieve.
  6. Serve with some cream.


9 komentarzy:

  1. Oh yummy! I would need something like that to warm me up :)

    OdpowiedzUsuń
  2. We have access to green asparagus most of the year and I've just started seeing white in the market, too. Such a lovely, delicious spring soup!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze takiego ziomka;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem bardzo ciekawa tego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie zupki kremy☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Szkoda, że sezon na szparagi jest taki krótki... Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czyni ich specjalnymi 😀 inaczej miałyby status takiego powiedzmy kalafiora 😀

      Usuń
  7. I have only had green asparagus. It's very expensive over here.

    OdpowiedzUsuń
  8. Thanks for the good and very useful information.
    [url=https://www.sakagami.biz/เที่ยวที่ไหน/]เที่ยวที่ไหน[/url]

    OdpowiedzUsuń