W sezonie na szparagi pojawia się u mnie przynajmniej jeden nowy przepis na to warzywo. Z ręką na sercu muszę jednak przyznać, że w tym roku królowały u nas po prostu szparagi z wody z zasmażką z bułki tartej. Natomiast zupełnie nowym przepisem, który pierwszy raz próbowałam, był właśnie ten na zupę krem z zielonych szparagów z groszkiem. Wypróbujcie koniecznie biały pieprz - dodaje szlachetnej nuty każdej potrawie - czy też macie takie wrażenie?
Składniki:
szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków
sól i biały pieprz do smaku
szklanka wyłuskanego zielonego groszku
pęczek zielonych szparagów
puszka mleka kokosowego
2 łyżki posiekanych ziół (ja użyłam bazylii i pietruszki)
2 łyżeczki masła
Jak to zrobić?
- Ziemianki gotujemy w posolonej wodzie (ok. półtorej szklanki, żeby wody nie było za dużo, ale były przykryte) prawie do miękkości.
- Dosypujemy groszek i gotujemy 5 minut.
- W międzyczasie obieramy szparagi, odłamujemy zdrewniałą część, zostawiamy kilka główek do dekoracji. Szparagi siekamy na kawałki.
- Na patelni roztapiamy masło, smażymy szparagi 2-3 minuty. Dodajemy zioła, sól i pieprz.
- Wrzucamy do gotującej się zupy, gotujemy do miękkości.
- Dolewamy mleko kokosowe i blendujemy na krem*.
- Dekorujemy ziołami i główkami szparagów.
* Jeśli zupa ma być dla dzieci, sugeruję dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
**Przepis pochodzi z Moje Gotowanie.
In the asparagus season I must try at least one new recipe. Honestly speaking, this spring we have been eating them just stright from water with fried breadcrumbs on butter which is a typical Polish method of serving veggies. Nevertheless I have made this new recipe for asparagus and grean peas cream and I was satisfied. Try our white pepper! Am I the only person who believes it makes a bit more upstanding each simple dish?
Ingredients:
1 cup potatoes cut into cubes
salt and white pepper
1 cup grean peas
bunch of green asparagus
1 can coconut milk
2 tbsp herbs (I used basil and parsley)
2 tsps butter
Method:
- Cook the potatoes in app. 1-1,5 cup water (don't use too much water, they should be just covered) until almost soft.
- Add grean peas and cook app. 5 minutes.
- Clean the asparagus from woody parts and peel them, cut into parts and leave some tops for decoration.
- Fry aparagus on the butter for 2-3 minutes.
- Add them to the sopu and cook until all vegetables are soft. Season with salt and pepper.
- Add coconut milk and blend with a blender until smooth*.
- Decorate with aparagus tops and herbs.
*If you intend to serve it to kids, use additionally a sieve so the cream is really smooth.
Aż nabrałam ochoty, żeby go zrobić:)
OdpowiedzUsuńdawaj ja to chcę zjeść:D
OdpowiedzUsuńAleż krem musi być pyszny, na bazie mleka kokosowego.
OdpowiedzUsuńI have seen this green pea ice cream on TV. It looks interesting.
OdpowiedzUsuńKrem z zielonych szparagów to rarytas (rzadko się go robi). Trzeba się po prostu zabrać do pracy i zrobić taką pyszną zupę. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRaz w sezonie trzeba zrobic 😀
UsuńAleż piękny kolor☺
OdpowiedzUsuńapetyczna zupka
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor ta zupka. Lubię wszystko, co ma w składzie szparagi i mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńWhat a lovely spring soup!!! Both beautiful and tasty!
OdpowiedzUsuńI have never tried asparagus soup! It looks delicious and keep it in mind to try it!
OdpowiedzUsuńSuch a lovely green cream soup. So healthy and delicious!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest to zdrowe danie ale ja jakoś nie jestem fanką zup ;)
OdpowiedzUsuńidę upolować szparagi:)
OdpowiedzUsuńZupka prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBoski, mniam :)
OdpowiedzUsuń