Sezon owocowy zachęca mnie do wypieków, choć siłą rzeczy staram się ograniczać do chłodniejszych dni. W cieplejsze za to pracuje moja 'no name' maszynka do robienia lodów (obecnie mrożą się z czarnej porzeczki).
Rabarbar kojarzy mi się głównie z wakacjami na działce i kompotem. Nie przypominam sobie, żeby w moim rodzinnym domu wykorzystywało się go do wypieków. Być może co najwyżej do modnego swego czasu pleśniaka. Przepis pochodzi z niepozornej książeczki "Owocowe ciasta" Siostry Anastazji. Sama bym sobie jej nie kupiła, ale dostałam go na imieniny w maju i co z niej nie zrobię, wychodzi rewelacyjnie. Radzę więc przyjrzeć się tym książeczkom, z tego co się orientuje, są one dostępne na standach Poczty Polskiej. Jedyna uwaga - wydaje mi się, że połowa farszu zupełnie wystarczy - podaję jednak oryginalny przepis - drugą część po prostu zamroziłam na następny raz.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3-4 żółtka surowe
3 żółtka gotowane
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
1 l soku jabłkowego
3 budynie o smaku owocowym
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg pokrojonego rabarbaru
cukier do smaku
Jak to zrobić?
- Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przetartymi przez sitko ugotowanymi żółtkami.
- Dodać żółtka surowe i cukier puder.
- Wszystko posiekać nożem i szybko wyrobić ciasto, podzielić na 2 części.
- Budyń w proszku roztrzepać z mąką ziemniaczaną w małej ilości soku jabłkowego.
- Pozostały sok zagotować, dodać rabarbar i wlać rozmieszany budyń. Mieszać do czasu zagotowania i dodać cukier.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Blaszkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
- Na spód blaszki położyć pierwszą część ciasta. Na to wyłożyć masę budyniową i drugą część ciasta*.
- Piec ok 30-35 minut.
During the summer time I cannot stop baking cakes with fresh fruits. I can do it only on not so warm days, durig hot days my ice cream machine is non stop working (currently currants flavour) instead.
My Mother never makes rhubarb cakes. During my childhood she made only stewed rhubarb and it will always remind me about my holidays in our summer house nearby Warsaw.
Rhubarb is available here only in spring and early summer which means you have to wait for it the rest of the year which makes its even more special. I took this reciepe from a Polish book by one nun. In my opinion half of the ingredients for the filling is sufficient but you can simply frozen the rest.
Ingredients:
300 grama flour
200 grams butter
100 grams icing sugar
3-4 yolks (uncooked)
3 yolks cooked
1 teaspoon baking powder
Ingredients for the filling:
1 liter apple juice
3 packages fruit custard powder
1 tbs potato flour
1 kilo rhubarb cut into pieces
sugar
Method:
- Cut the butter with flour, baking powder and cooked yolks.
- Add uncooked yolks and icing sugar.
- Continue cutting it with the knife and quickly knead the dough and divide into halves.
- Mix custard powder and potato flour in a small ammount of apple juice.
- Bring the rest of the apple juice into boiling, add rhubarb, sugar (as much as you want) and dissolved cusrard powder.
- Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
- Butter the form and sprinkle it with breadcrumbs.
- Transfer the first part of the dough into the baking form, cover with rhubarb and again the dough*.
- Bake 30-35 minutes.
* My oven heats only from the top - in such a situation bake the first part of the dough, than bake the rhubarb on it and only then cover it with the second part of the dough and bake the rest.
Your tart looks so rustic and delicious! I still have not tasted rhubarb.
OdpowiedzUsuńMniam, wspaniała ☺
OdpowiedzUsuńczy ja to mogę pożreć?:D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! We Francji rabarbar jest bardzo popularny, można go kupić w sezonie w nieomal każdym warzywniaku. Najczęściej robi się z nim tarty, ale dodaje również do sosów ;)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńbardzo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńRhubarb reminds me of my mom making pies from our garden in the summer! Your tart looks wonderful!
OdpowiedzUsuńWhat a lovely tart Ola! Summer fruits are the best!
OdpowiedzUsuńPyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMniami! chyba wiem co upieke w weekend ;)
OdpowiedzUsuńZwykle robię proste ciasto z rabarbarem. Tarty jeszcze nie próbowałam. Smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem, smakują fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty i wszystko co sypkie i kruche.
OdpowiedzUsuńzrobię sobie;D
OdpowiedzUsuńTen wierzch w kratkę...nic ująć nic dodać:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobre i użyteczne informacje, które są udostępniane wszystkim i świetny sposób na rozpoczęcie bardzo udanego dnia.
OdpowiedzUsuńอาหารเพื่อสุขภาพ