Super łatwe i naprawdę smaczne słodycze domowe - zrobi je nawet osoba z dwoma lewymi rękami:) Jedyne co mnie przy pierwszym wykonaniu zastanawiało, czy mleko na tyle zgęstniało, że można już sypać wiórki. Na szczęście jest to moment do wyczucia, przy czym zajmuje to dość długo, gdyż trzeba cały czas mieszać i to na bardzo wolnym ogniu, gdyż inaczej mleko łatwo się przypala.
Wiele zależy od jakości wiórków kokosowych, ale nawet z takich sklepowych z przyjemnością je zjecie. Ładnie opakowane na pewno sprawdzą się w charakterze prezentu.
Składniki:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
200 gram wiórków kokosowych
Jak to zrobić?
- Przelać mleko do garnka i gotować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
- Wsypać wiórki koksowe i wymieszać.
- Poczekać, by mleko trochę wystygło, rękami formować kulki.
- Odłożyć i poczekać do ostygnięcia.
Very easy and tasty home made coconut pralines. The only difficulty is to understand and feel when the milk starts to thicken., mixing it all the time. A lot depends on the quality of the coconut shred but even those bought in each market taste really good. If you pack it nicely, it may be a good Christmas gift.
Ingredients:
1 can condensed milk (app half a liter)
200 grams coconut shreds
Method:
- Pour the milk to the pot and cook it very slowly, mixing all the time.
- When it starts to thicken, set aside.
- Add coconut shreds and mix well.
- When it is colder, form balls.
- Set aside again until they cool down.
Only two ingredients, sounds easy! This must be something like Indian coconut candy.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu, uwielbiam wszystko, co kokosowe! Łatwy przepis, ale chyba za słodki dla mnie. Piekłam kiedyś regularnie kokosanki na Święta, chowałam do dużej puszki i zwykle niewiele zostawało do samych Świąt....ach te słodkie, małe myszki łakomczuszki ;))
OdpowiedzUsuńale pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńThey look perfect and super easy Ola!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe... hmmhmh
OdpowiedzUsuńŚwietne te pralinki :) A przepis rzeczywiście mega prosty i szybki :D
OdpowiedzUsuńMniam, pycha☺
OdpowiedzUsuńMerry Christmas Ola , to you and your family. Have a wonderful time x
OdpowiedzUsuńOla , that delicious treats reminds me of our Filipino sweets called yema but we use egg yolks instead of coconut chips :D
OdpowiedzUsuń