poniedziałek, 27 maja 2013

Mój wiosenny faworyt sałatkowy/My spring favourite salad



Nie dorabiając do tego ideologii o pachnących skoszoną trawą późnomajowych porankach, napiszę tylko, że mogłabym ją jeść ostatnio trzy razy dziennie. Zachęcam do wypróbowania. Dawno nie jadłam sałatki ze śmietaną, ech czasy maminych sałat w śmietanie cukrem i solą... Wydaje się być ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych majonezowych oraz różnych wariantów sosów winegret. A poza tym niewątpliwie cieszy oczy kolorami. 





Składniki: 

1 awokado 
sok z limonki lub cytryny 
fasolka czerwona ugotowana lub z puszki 
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 
1/2 dużej zielonej papryki pokrojonej w kostkę 
kilka czarnych oliwek 
1 pomidor pokrojony w kostkę 
Sól, pieprz i ostra papryka w proszku 

Do przybrania: 

ser cheddar 
posiekana natka kolendry 
posiekana dymka 

Jak to zrobić? 
  1. Obrać awokado i ugnieść widelcem miąższ, polać sokiem z cytryny lub imonki. 
  2. Sałatkę układać warstwami: na dole fasola, potem awokado, śmietana przyprawiona solą pieprzem i ostrą sproszkowaną papryką. Wokół naczynia ułożyć paprykę, w środek pomidora i oliwki. Przybrać startym serem, kolendrą i dymką.


I would like just to write that I could eat this salad three times a day. I would like to convince you to try it! I have not eaten any salad with cream for a long time, which always remind me about my Mother's salad with cream, salt and sugar... A good alternative for mayonnaise or different kinds of vinaigrette. And so pleasant colors!


Ingredients:
1 avocado
lime or lemon juice
red bean cooked or canned
2-3 spoons of sour cream
1/2 of big green pepper
some black olives
1 tomato chopped
Salt, pepper, hot pepper powder

For decoration: 
chopped coriander
chopped spring onion
Cheddar cheese

How to prepare it?
  1. Peel and mash avocado pulp, add lemon or lime juice. 
  2. Lay the salad beginning from beans, avocado, cream with spices, green pepper, tomato, olive oils. Decorate with cheese, coriander and spring onion.


18 komentarzy:

  1. Ola, that's a beautiful salad! I love the colours :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatkowych pyszności nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podobają mi się jej cieszące oko kolory, składniki smaczne, nic tylko robić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też przez lata nie jadłam śmietany! Pora to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  5. tylko trzeba dorwać jakąś porządną wiejską najlepiej

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie sałatki, wiosną i latem to one głównie królują na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. What a nice green fresh tasting salad! Love it!

    OdpowiedzUsuń
  8. Beautiful and refreshing salad , Ola !

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak tak kolorowo to i ja bym chętnie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  10. ...lots of vitamins and other good stuff!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama też sałatki doprawiała śmietaną. Czasami jednak dodawała trochę kwaśnego mleka i wtedy smakowało mi najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie śmietana to dobry i totalnie zapomniany przeze mnie dodatek do sałatek. Trzeba to odświeżyć:)

    OdpowiedzUsuń
  13. I love salads too especially during summer!

    OdpowiedzUsuń
  14. zielono mi :) fajny pomysł z dodaniem awokado, w sałatce jeszcze go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowna sałatka! Ja też często robię i najbardziej lubię sałatę z różnościami i ze śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń