Nie dorabiając do tego ideologii o pachnących skoszoną trawą późnomajowych porankach, napiszę tylko, że mogłabym ją jeść ostatnio trzy razy dziennie. Zachęcam do wypróbowania. Dawno nie jadłam sałatki ze śmietaną, ech czasy maminych sałat w śmietanie cukrem i solą... Wydaje się być ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych majonezowych oraz różnych wariantów sosów winegret. A poza tym niewątpliwie cieszy oczy kolorami.
Składniki:
1 awokado
sok z limonki lub cytryny
fasolka czerwona ugotowana lub z puszki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 dużej zielonej papryki pokrojonej w kostkę
kilka czarnych oliwek
1 pomidor pokrojony w kostkę
Sól, pieprz i ostra papryka w proszku
Do przybrania:
ser cheddar
posiekana natka kolendry
posiekana dymka
Jak to zrobić?
- Obrać awokado i ugnieść widelcem miąższ, polać sokiem z cytryny lub imonki.
- Sałatkę układać warstwami: na dole fasola, potem awokado, śmietana przyprawiona solą pieprzem i ostrą sproszkowaną papryką. Wokół naczynia ułożyć paprykę, w środek pomidora i oliwki. Przybrać startym serem, kolendrą i dymką.
I would like just to write that I could eat this salad three times a day. I would like to convince you to try it! I have not eaten any salad with cream for a long time, which always remind me about my Mother's salad with cream, salt and sugar... A good alternative for mayonnaise or different kinds of vinaigrette. And so pleasant colors!
Ingredients:
1 avocado
lime or lemon juice
red bean cooked or canned
2-3 spoons of sour cream
1/2 of big green pepper
some black olives
1 tomato chopped
Salt, pepper, hot pepper powder
Ola, that's a beautiful salad! I love the colours :)
OdpowiedzUsuńSałatkowych pyszności nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się jej cieszące oko kolory, składniki smaczne, nic tylko robić;)
OdpowiedzUsuńTeż przez lata nie jadłam śmietany! Pora to zmienić.
OdpowiedzUsuńtylko trzeba dorwać jakąś porządną wiejską najlepiej
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki, wiosną i latem to one głównie królują na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńWhat a nice green fresh tasting salad! Love it!
OdpowiedzUsuńBeautiful and refreshing salad , Ola !
OdpowiedzUsuńFajne zestawienie!;)
OdpowiedzUsuńJak tak kolorowo to i ja bym chętnie zjadła.
OdpowiedzUsuńlooks yummy.
OdpowiedzUsuń...lots of vitamins and other good stuff!
OdpowiedzUsuńMoja mama też sałatki doprawiała śmietaną. Czasami jednak dodawała trochę kwaśnego mleka i wtedy smakowało mi najbardziej:)
OdpowiedzUsuńCudne wiosenne kolory!
OdpowiedzUsuńFaktycznie śmietana to dobry i totalnie zapomniany przeze mnie dodatek do sałatek. Trzeba to odświeżyć:)
OdpowiedzUsuńI love salads too especially during summer!
OdpowiedzUsuńzielono mi :) fajny pomysł z dodaniem awokado, w sałatce jeszcze go nie jadłam
OdpowiedzUsuńCudowna sałatka! Ja też często robię i najbardziej lubię sałatę z różnościami i ze śmietaną :)
OdpowiedzUsuń