piątek, 31 maja 2013

Sałatka z łososiem i szparagami/Salad with salmon and asparagus



Jeszcze jedna sałaka, która ostatnimi czasy wzbudza mój entuzjazm, zarówno ze względu na jej składniki jak i fantastyczny miodowo-musztardowy dressing. Jednym z jej składników są uwielbiane przeze mnie szparagi, których nigdy dość w sezonie. W tym roku nie publikowałam jeszcze żadnego przepisu ze szparagami, więc jest to mój wkład w sezonową szparagomanię, którą powoli z pewnością zastąpi szał na truskawki. Zwłaszcza, że coraz ciężej poruszać się po drogach pod Warszawą, gdyż średnio co km stoi już wózek z łubiankami, do którego sposób dojazdu jest zawsze taki sam - ostro po hamulcach (co tam, że sznur samochodów z tyłu) plus ewentualnie kierunkowskaz i hop po wertepach na pobocze. 

Składniki: 

Mix sałat 
200 - 300 gram surowego filetu z łososia 
2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki 
rzodkiewki pokrojone w plasterki 
ogórek pokrojony w cienkie plasterki 
2-3 pomidory pokrojone w kawałki 
ugotowane obrane zielone szparagi 

Dressing: 

1 łyżeczka musztardy 
1 łyżeczka miodu 
100 ml oliwy 
sól & pieprz 

Jak to zrobić? 

  1. Podsmaż na łyżce oliwy lub zgrilluj, ew. ugotuj posypanego solą i pieprzem łososia. 
  2. Rozdrobnij łososia i połącz z pozostałymi składnikami sałatki. 
  3. Zmieszaj miód z musztardą, powoli miksuj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.



One more salad which I am enthusiastic about lately, which is connected both with its ingredients and fantastic honey & mustard dressing. One of its ingredients are asparagus. This season I have not posted about them lately so this is my contribution to seasonal asparagus madness. Soon we will have in Poland strawberries madness. It is now almost visible as more and more stands offers punnets with strawberries. 

Ingredients: 

mix of different kind of salads 
200-300 grams of raw salmon 
2 hard - boiled eggs cut in fourths 
sliced radishes 
sliced cucumber 
2-3 tomatoes cut into pieces 
peeled and cooked green asparagus 

Dressing: 

1 teaspoon of mustard 
1 teaspoon of honey 
100 ml of olive oils 
salt & pepper 

How to prepare it? 
  1. Fry on one spoon of olive oil salted and peppered salmon. You may also cook or grill the salmon. 
  2. Flake the salmon, mix with the other ingredients of the salad. 
  3. Mix mustard with honey, slowly mix with olive oil. Season with salt and pepper. 

14 komentarzy:

  1. Now , that is my kind of salad ;D Hearty and full of scrumptious flavor ! You had me drooling over that flaked salmon lol Perfect summer salad !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola, another beautiful salad from you!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice. I would love such salad for lunch!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello Ola .. Now this salad looks very very tasty, just what we need to for a summers lunch. If we get any summer :-( Looks delicious .

    I hope you are getting some sun :-) xo

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę taką sałatkę jako przystawkę na jakimś fajnym obiedzie:))

    Szparagi i łosoś - królewski duet:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie kupujesz szparagi?

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber, u mnie w okolicy jeszcze we wszystkich warzywniakach

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo spodobał mi się ten dressing, muszę go wypróbować, sałatkę zresztą też :)

    OdpowiedzUsuń
  9. taką sałatkę to bym chętnie zjadła,nawet i późną wieczorową porą.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda mega apetycznie!:)to fakt, denerwujące są te stragany z truskawkami
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieknie, pysznie i kolorowo!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Do zrobienia w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie właśnie nastała pora sałatek tak więc przepis na pewno wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń