Na moim blogu, o dziwo, nie gościły jeszcze nigdy bliny, rosyjskie placuszki drożdżowe z obowiązkowym użyciem mąki gryczanej. Nie wiem dlaczego tak się stało, bo naszą tradycją sylwestrową od wielu lat jest smażenie blinów w gargantuicznych ilościach i zjadanie ich ze śmietaną, kawiorem, wędzonym łososiem lub szczypiorkiem. Robię je co prawda jeszcze wg innego przepisu (bez użycia ziemniaków), ale dzisiejszy przepis bazuje właśnie na ziemniakach. Kiedyś, obiecuję, zaprezentuję i bezziemniakową wersję.
Z podanej poniżej ilości wyjdzie obfita porcja dla 4 osób. Jeśli odciśniecie starte ziemniaki trzeba będzie dodać trochę więcej płynu, jeśli nie, dodacie po prostu więcej o łyżkę-dwie mąki gryczanej.
Składniki:
10 dużych ziemniaków
4 łyżki mąki gryczanej
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
400 gram drożdży
pół szklanki mleka
pół szklaki piwa
sól
olej do smażenia
dodatki do podania: np. śmietana i szczypiorek
Sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Dodać mąkę i żółtka, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać.
- Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, rozetrzeć, wymieszać z ciastem.
- Dodać piwo, wymieszać.
- Odstawić na 30 minut dla wyrośnięcia.
- Smażyć na rumiano na oleju.
I was surprised when I checked and saw that I had never published so far a recipe for blini (Russian pancakes) made of buckwheat flour. I really do not know how it happened as in my family we have such a tradition for many years now that we prepare blini for New Year and serve a huge amount of them with smoked salmon, caviar, sour cream and chopped chive.
I usually make it without potatoes but this time I am presenting this recipe which is also a good one. I promise that one day I will post also out traditional recipe without the use of potatoes.
This is a recipe for 4 servings. If you press potatoes you will probably need more milk or beer and if you use them as they are, you simply may add 1-2 tablespoons buckwheat flour more.
Ingredients:
10 big potatoes
4 tbsp. buckwheat flour
4 eggs (yolks and whites separately)
400 grams fresh yeast
Half a glass milk
Half a glass beer
Salt
oil for frying
To be served for example with sour cream and chopped chive
Method:
- Peel the potatoes and grate them finely.
- Add milk and yolks, mix.
- Beat the whites and add.
- Heat the milk a little bit and add yeast, melt the yeast in the milk using a tablespoon.
- Add beer, mix again.
- Let it grow in a warm temperature.
- Fry on the hot oil.
Wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie 😉
OdpowiedzUsuńBlinów nie jadłam już kilka lata a takiej wersji z ziemniakami nie jadłam nigdy. Bardzo ciekawa wersja
OdpowiedzUsuńLubię takie placuszki, więc chętnie skorzystam z tego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńWhat an interesting recipe. I noted beer as an ingredient!
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam je zrobić, ale zapominam, muszą być pyszne ☺☺
OdpowiedzUsuńoj chyba tego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki:) Jeszcze ich nie robiłam, ale dzięki Tobie mam sprawdzony przepis :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze czegoś takiego ;)
OdpowiedzUsuńProponujesz pyszności!
OdpowiedzUsuń