sobota, 4 maja 2019

Rosyjskie bliny ziemniaczano-gryczane/Russian blini made of patatoes and buckwheat flour

 
Na moim blogu, o dziwo, nie gościły jeszcze nigdy bliny, rosyjskie placuszki drożdżowe z obowiązkowym użyciem mąki gryczanej. Nie wiem dlaczego tak się stało, bo naszą tradycją sylwestrową od wielu lat jest smażenie blinów w gargantuicznych ilościach i zjadanie ich ze śmietaną, kawiorem, wędzonym łososiem lub szczypiorkiem. Robię je co prawda jeszcze wg innego przepisu (bez użycia ziemniaków), ale dzisiejszy przepis bazuje właśnie na ziemniakach. Kiedyś, obiecuję, zaprezentuję i bezziemniakową wersję.
 
Z podanej poniżej ilości wyjdzie obfita porcja dla 4 osób. Jeśli odciśniecie starte ziemniaki trzeba będzie dodać trochę więcej płynu, jeśli nie, dodacie po prostu więcej o łyżkę-dwie mąki gryczanej.
 
Składniki:
 
10 dużych ziemniaków
4 łyżki mąki gryczanej
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
400 gram drożdży
pół szklanki mleka
pół szklaki piwa
sól
olej do smażenia
dodatki do podania: np. śmietana i szczypiorek
 
Sposób wykonania:
 
  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Dodać mąkę i żółtka, wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać.
  4. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, rozetrzeć, wymieszać z ciastem.
  5. Dodać piwo, wymieszać.
  6. Odstawić na 30 minut dla wyrośnięcia.
  7. Smażyć na rumiano na oleju.
  
 
I was surprised when I checked and saw that I had never published so far a recipe for blini (Russian pancakes) made of buckwheat flour. I really do not know how it happened as in my family we have such a tradition for many years now that we prepare blini for New Year and serve a huge amount of them with smoked salmon, caviar, sour cream and chopped chive.
 
I usually make it without potatoes but this time I am presenting this recipe which is also a good one. I promise that one day I will post also out traditional recipe without the use of potatoes.
 
This is a recipe for 4 servings. If you press potatoes you will probably need more milk or beer and if you use them as they are, you simply may add 1-2 tablespoons buckwheat flour more.
 
Ingredients:
 
10 big potatoes
4 tbsp. buckwheat flour
4 eggs (yolks and whites separately)
400 grams fresh yeast
Half a glass milk
Half a glass beer
Salt
oil for frying
 
To be served for example with sour cream and chopped chive
 
Method:
 
  1. Peel the potatoes and grate them finely.
  2. Add milk and yolks, mix.
  3. Beat the whites and add.
  4. Heat the milk a little bit and add yeast, melt the yeast in the milk using a tablespoon.
  5. Add beer, mix again.
  6. Let it grow in a warm temperature.
  7. Fry on the hot oil.
 

 
 

10 komentarzy:

  1. Blinów nie jadłam już kilka lata a takiej wersji z ziemniakami nie jadłam nigdy. Bardzo ciekawa wersja

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie placuszki, więc chętnie skorzystam z tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. What an interesting recipe. I noted beer as an ingredient!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze chciałam je zrobić, ale zapominam, muszą być pyszne ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdecydowanie moje smaki:) Jeszcze ich nie robiłam, ale dzięki Tobie mam sprawdzony przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze czegoś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń