Zaczyna się wreszcie robić ciepło, a co za tym idzie, w perspektywie dłuższe pobyty poza domem, gdzie zawsze pojawia się pytanie: "Mamo, a co masz do jedzenia dla nas?". Nie mam zbyt dużego przekonania co do gotowych wyrobów cukierniczych dostępnych w sklepach, poza tym domowe ciasteczka czy ciasto w weekend symbolizują dla mnie ciepło domowego ogniska. Dogadzam więc dzieciom, jak tylko mam czas i możliwości. Z chęcią zresztą włączają się we wszelkie wypieki.
Przepis na te ciasteczka zaczerpnęłam z gazetki dla dzieci . Robi się je błyskawicznie, wszystkim smakują, doskonale się przechowują, słowem same zalety. Dodatki można też dowolnie zmieniać, osobiście dodałam płatki migdałowe i orzechy włoskie, bo takowe akurat miałam w domu.
Składniki:
150 gram masła
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki (do wyboru):
żurawina, posiekane orzechy, skórka cytrynowa, płatki migdałowe
Jak to zrobić?
- Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, szczyptą soli i jajkiem.
- Łączymy z mąką, płatkami i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy wybrane dodatki, wyrabiamy ciasto i chłodzimy przez 10 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
- Wykładamy blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blasze.
- Pieczemy ok 20 minut.
Finally it is getting warmer here which means also longer stays outside home. My kids always ask me 'Mummy what are you having for us to eat?' I do not trust in cookies sold in markets and I much more prefer to make a home made version if only I have sufficient time. My sons enjoy participating in such a baking. Of course, the results are not perfect but this is not the goal we want to achieve. I want them to enjoy quality time in the family and a cosy atmosphere.
I found this recipe in a newspaper for kids. The cookies are easy, everyone enjoys them, they disappear very quickly but also they can be stored for at least a week. You can chose the additives, I used walnuts and almond flakes.
Ingredients:
150 grams butter
1/2 cup icing sugar
1 egg
1 cup flour
1 cup oatmeal
1/2 tsp baking powder
pinch of salt
Additionally: cranberries, chopped nuts, lemon zest, almond flakes
Method:
- Mix soft butter with sugar, pinch of salt and the egg.
- Add flour, baking powder, oatmeals and the additional ingredients.
- Knead the dough and cool it down for app. 10 minutes.
- Preheat the oven to 160 degrees Celsius.
- Cover the baking sheet with baking paper, prepare small balls from the knead (walnut size), flatten them and bake app. 20 minutes.
Uwielbiam takie owsiane ciasteczka, już dawno ich nie robiłam 😉
OdpowiedzUsuńThese sound delicious and addictive to me. I bet your kids had a lot of fun baking and eating the cookies!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasteczka, dlatego z chęcią wypróbuję ten przepis. ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję poranną kawkę i chętnie bym takie ciasteczko do niej schrupała! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię ☺☺
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDla dużych i małych.
Jetsem takim łasuchem że z chęcią bym zjadła takie ciasteczka ;P
OdpowiedzUsuńYum@
OdpowiedzUsuń