Dzień dobry po dłuższej przerwie! Wreszcie odzyskałam zapał do kuchni i odpoczęłam na wakacjach, więc rozpoczynam sezon na ciasta z owocami. Zapraszam na ciasto mirabelkowe z kruszonką. Łatwe w przygotowaniu, owoce można zamieniać w zasadzie dowolne. W ciągu kilku dni wypróbowałam mirabelki, czarną porzeczkę oraz morele. Przepis pochodzi stąd, zrezygnowałam jedynie z cukru waniliowego oraz posypywania upieczonego ciasta cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Piekłam najpierw dno, potem dopiero nałożyłam owoce, mój piekarnik nie poradziłby sobie z upieczeniem całości naraz.
Składniki na placek:
25 dag mąki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 dag miękkiego masła
15–20 dag śmietany 22 proc.
1 i 1/2 szklanki wypestkowanych mirabelek
Na kruszonkę:
po 2 łyżki masła i cukru
3 łyżki mąki
skórka otarta z cytryny
Jak to zrobić?
- Mieszamy w misce suche składniki, wcieramy w nie masło, następnie dodajemy tyle śmietany, żeby zagnieść zwarte ciasto. Przykrywamy je i wkładamy do lodówki na 1 godz.
- Okrągłą blaszkę do tarty (o śr. 25 cm) smarujemy masłem i wylepiamy cienko ciastem (trochę zostawiamy do przykrycia), na którym układamy owoce – najlepiej przeciętą stroną do góry. Przykrywamy kawałkami odłożonego ciasta i posypujemy kruszonką: składniki na nią ucieramy po prostu na piasek.
- Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, pieczemy aż nabierze złotego koloru.
Welcome after a longer break! Finally I feel
again like cooking and baking, after relaxing on my holidays and I am starting
a fruit cake season. Today a nice pie with plums and crumbles. You can really
choose among fruits, within last few days I made it with plums and another one
with cranberries and apricots.
Ingredients
for the pie:
250
grams flour
1/3
cup cugar
1
tsp baking powder
60 grams soft butter
1 and ½ cup plums, seeded
150-200 grams sour cream 22%
For the crumbles:
2 tbsp sugar
2 tbsp butter
3 tbsp flour
Lemon rind (1 lemon)
Method:
- Mix dry ingredients, add butter and rub in the butter. Add sour cream and knead until you receive smooth pastry. Cover it and cool in the fridge 1 hour.
- Prepare the crumbles by rubbing the ingredients.
- Butter your round baking form (25 cm) and cover with a thin layer of the pastry (leave some for covering the cake). You can bake it separately or add at this stage fruits and cover with the reming pastry and crumbles.
- Preheat the oven to 200 degrees Celsius. Bake until gold.
No tak, sezon na mirabelki rozpoczęty :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMuszę dorwać mirabelki☺
OdpowiedzUsuńThat looks delicious!
OdpowiedzUsuńomom ale bym jadła:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś podobne;)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie<3 uwielbiam ciasta z owocami<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam mirabelki :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam mirabelek. Takie ciasto bym sobie zjadła. :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńHello Ola , Well you have had a break too. I have had a year break, because of many different reasons , one issue was also I didnt have a laptop that works. Last week I acquired a small notebook. So I did a post, hopefully to get back into it. I dont have a sweet tooth , but I know my grandchildren do. This does look tasty. ( I was just having a browse through my blog and to see who is still blogging ) take care Anne
OdpowiedzUsuń