Jagody tego lata są o wiele wiele tańsze niż w zeszłym roku. Oczywiście zawsze można pójść do lasu i zebrać we własnym zakresie, jednak mnie wystarczająco odstręczają stada komarów. Te jagodzianki wynagrodzą wszelkie poświęcenia, czy to finansowe czy to bąble po komarach. Rozpływają się po prostu w ustach. To jedna z tych rzeczy, które dopiero jak samemu się zrobi, to wiadomo, jak powinny smakować i żadne sklepowe wyroby tego nie zastąpią.
Wybaczcie posypkę czekoladową, ale moje dzieci dobrały się do "dekoracji". Jeśli wahacie się co do lukru, zdecydujcie się, moim zdaniem lukier dodaje dodatkowego smaczku, a dodatkowo przedłuża świeżość ciastek.
Składniki na ciasto:
100 ml ciepłego mleka
350 gram mąki
50 gram cukru
szczypta mielonego kardamonu
1 jajko
50 gram masła
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
do smarowania jagodzianek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier puder (jeśli chcecie polukrować jagodzianki)
- Wymieszaj składniki nadzienia z 2 łyżeczkami wody, odstaw.
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, odstaw na 10 minut.
- Dodaj pozostałe składniki i stopione masło, wymieszaj i ugniataj, aż będzie idealnie gładkie.
- Odstaw przykryte czystą ściereczką na ok. 1,5 godziny aż do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Podziel ciasto na 6 lub więcej części, uformuj okrągłe bułeczki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Poczekaj aby znów podrosły. Uformuj wgłębienie w każdej bułeczce, napełnij nadzieniem. Nasmaruj boki żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piecz jagodzianki 20 minut do zezłocenia.
- Jeśli chcesz, pokryj dodatkowo lukrem.
Blueberries are relatively cheap this year in Poland, especially in comparsion to last summer when they reach exorbitant prices. I prefer buying them to picking up them personally in the forest as I am not a big fan of mosquitoes:)
Bilberry buns are a symbol of summer holidays here, all kids eat them probably from time to time in summer. I must say this recipe proves that if you prepare something at home it tastes different to what they sell at pastry shops and much more better. Sorry for the chocolate chips decorations but my boys decided to participate in their preparation;) If you hesitate about the icing, go for it - they taste better and are fresher for a longer time.
Ingredients for the pastry:
1 package of dried yeast
100 ml not cold milk
350 grams flour
50 grams sugar
pinch of cadramom
1 egg
50 grams butter
Filling:
150 grams blueberries
2 tsp corn flour
2 tbsp sugar
Additionally:
1 egg
1 tbsp milk
icing sugar
Method:
- Mix the ingredients of the filling with 2 tablespoons water.
- Dissolve the yeast in warm water, let it work for 10 minutes.
- Add the remaining ingredients plus the melted butter and knead the pastry until smooth.
- Leave it under table cloth for app. 1 and a half hour.
- Preheat the oven to 180 degrees Celcius. Cover the baking form with baking paper.
- Form 6-8 buns and let it stay for a while. They should grow again.
- Make place for filling the buns in each bun. Add the filling.
- Spread the beaten egg with milk on the sides of the buns.
- Bake them for app. 20 minutes.
- Decorate with icing if you wish.
mogę wpaść na jedną?:)
OdpowiedzUsuńYour buns look amazing! I would love to sample some :)
OdpowiedzUsuńJuż lecę! Zostawisz coś dla mnie? ;))
OdpowiedzUsuńPo prostu cudne, domowe najlepsze☺
OdpowiedzUsuńSuch tempting blueberry buns! My family would love them frosted---they look irresistible!
OdpowiedzUsuńTakie domowe bułeczki są niezastąpione! Dekoracja z posypki jak najbardziej konieczna!;-)
OdpowiedzUsuńAleż by schrupał taką jagodziankę! Uwielbiam domowe bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńblog
Oj, bardzo chętnie zjadłabym taką pyszną jagodziankę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie z taką ilością jagód :)
OdpowiedzUsuńThanks for the good and very useful information.
OdpowiedzUsuń[url=https://www.sakagami.biz/เที่ยวที่ไหน/]เที่ยวที่ไหน[/url]