czwartek, 6 lipca 2017

Tatar z łososia/Salmon appetizer

 
 
Mocno wytrawna przystawka z łososia, która zaspokoi ochotę na coś słonego. Osoby z bardziej wrażliwym podniebieniem mogą stanowczo zredukować ilość sosu sojowego.

Składniki:
50 dag wędzonego łososia
2 szalotki
8 łyżek sosu sojowego
6 łyżek soku z cytryny
kiełki
2 awokado
sól

Jak to zrobić?
  1. Łososia drobno siekamy.
  2. Szalotki obieramy i drobno siekamy.
  3. Sos sojowy, sok z cytryny i pieprz drobno mieszamy.
  4. Połowę tak przygotowanego sosu dodajemy do łososia,
  5. Kiełki sparzamy (zwłaszcza, jeśli nie są z naszej uprawy).
  6. Dosypujemy szalotki i połowę kiełków, mieszamy.
  7. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i ew. solimy.
  8. W obręczy spożywczej (ja użyłam zwykłej filiżanki) układamy warstwę łososia, warstwę awokado itd.
  9. Dekorujemy resztą kiełków, a całość polewamy sosem.
 
 
An appetizer that will satisfy your craving for something salty. If you prefer more delicate flavours, reduce soya sauce.
 
Ingredients:
 
500 grams smoked salmon
2 shallots
8 tbsp soya sauce
6 tbsps lemon juice
sprouts
2 avocados
salt
 
Method:
 
  1. Chop finely salmon.
  2. Peel shallots and chop tchem finely.
  3. Mix soya sauce, lemon and pepper.
  4. Add half of the sauce to the salmon.
  5. Add shallots and a half of sprouts.
  6. Peel avocado, cut into cubes and sprinkle with lemon juice. Add salt if you like really salty flavours.
  7. In a kitchen ring on a plate layer salmon, avocado and again salmon, avocado etc.
  8. Decorate with the rest of sprots. Pour with the rest of the sauce.
 



Przepis pochodzi z "Moje gotowanie"

18 komentarzy:

  1. All of my favorite ingredients - this must be delicious!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale podany!
    Bardzo lubię i jest idealny na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię łososia, więc na pewno wypróbuję kiedyś ten przepis ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi apetytu! Bardzo lubię tatara z łososia, ale robię go ze świeżej ryby z dodatkiem wędzonej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielką fanką łososia:) Tatara robiłam kilka razy, ale nigdy z awokado. Wypróbuję przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie podany. Wygląda bardzo smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam kiedyś taki tatar z łososia i bardzo mi smakował :) Dzięki za przypomnienie, całkiem sobie zapomniałam o tym przepisie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka I te pìękne moje ulubione goździki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś i awokado to wyjątkowo udane połączenie. Tatar prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I love salmon and this looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak Olu, dziś dałabym się namówić na taką pyszną przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To danie wygląda przepysznie! Aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam tatara z łososia.pRzepis biorę i zrobię.Ja robiłam tatara ,ale ze śledzia.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. hmm this Looks so tasty,
    thnk you for the recipe,
    I definetly have to try it.

    with love your AMELY ROSE

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie próbowałam łososia z kiełkami! Super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń