Mocno wytrawna przystawka z łososia, która zaspokoi ochotę na coś słonego. Osoby z bardziej wrażliwym podniebieniem mogą stanowczo zredukować ilość sosu sojowego.
Składniki:
50 dag wędzonego łososia
2 szalotki
8 łyżek sosu sojowego
6 łyżek soku z cytryny
kiełki
2 awokado
sól
Jak to zrobić?
- Łososia drobno siekamy.
- Szalotki obieramy i drobno siekamy.
- Sos sojowy, sok z cytryny i pieprz drobno mieszamy.
- Połowę tak przygotowanego sosu dodajemy do łososia,
- Kiełki sparzamy (zwłaszcza, jeśli nie są z naszej uprawy).
- Dosypujemy szalotki i połowę kiełków, mieszamy.
- Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i ew. solimy.
- W obręczy spożywczej (ja użyłam zwykłej filiżanki) układamy warstwę łososia, warstwę awokado itd.
- Dekorujemy resztą kiełków, a całość polewamy sosem.
An appetizer that will satisfy your craving for something salty. If you prefer more delicate flavours, reduce soya sauce.
Ingredients:
500 grams smoked salmon
2 shallots
8 tbsp soya sauce
6 tbsps lemon juice
sprouts
2 avocados
salt
Method:
- Chop finely salmon.
- Peel shallots and chop tchem finely.
- Mix soya sauce, lemon and pepper.
- Add half of the sauce to the salmon.
- Add shallots and a half of sprouts.
- Peel avocado, cut into cubes and sprinkle with lemon juice. Add salt if you like really salty flavours.
- In a kitchen ring on a plate layer salmon, avocado and again salmon, avocado etc.
- Decorate with the rest of sprots. Pour with the rest of the sauce.
Przepis pochodzi z "Moje gotowanie"
Mniam, coś dla mnie☺
OdpowiedzUsuńAll of my favorite ingredients - this must be delicious!
OdpowiedzUsuńWspaniale podany!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i jest idealny na każdą okazję.
Bardzo lubię łososia, więc na pewno wypróbuję kiedyś ten przepis ;).
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu! Bardzo lubię tatara z łososia, ale robię go ze świeżej ryby z dodatkiem wędzonej ;)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką łososia:) Tatara robiłam kilka razy, ale nigdy z awokado. Wypróbuję przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńFajnie podany. Wygląda bardzo smacznie:-)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś taki tatar z łososia i bardzo mi smakował :) Dzięki za przypomnienie, całkiem sobie zapomniałam o tym przepisie :D
OdpowiedzUsuńPychotka I te pìękne moje ulubione goździki.
OdpowiedzUsuńŁosoś i awokado to wyjątkowo udane połączenie. Tatar prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI love salmon and this looks delicious!
OdpowiedzUsuńO tak Olu, dziś dałabym się namówić na taką pyszną przystawkę :)
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda przepysznie! Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńNie jadłam tatara z łososia.pRzepis biorę i zrobię.Ja robiłam tatara ,ale ze śledzia.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPychotka 😊❤💛
OdpowiedzUsuńhmm this Looks so tasty,
OdpowiedzUsuńthnk you for the recipe,
I definetly have to try it.
with love your AMELY ROSE
Nigdy nie próbowałam łososia z kiełkami! Super!
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń