wtorek, 12 sierpnia 2014

Sałtaka z bakłażana na satynowym łożu/Eggplant salat on a satin bed


Przepis na sałatkę znajdował się u mnie w postach w wersji roboczej dokładnie od końca czerwca, kiedy mój Mąż został nią uraczony razem z grillowaną jagnięciną na urodziny:) Jagnięcina i sałatka zniknęły z talerzy, przy czym nasłuchałam się jaka pyszna i wybita jagnięcina była, a niestety ani słowa na temat sałatki, poza tym, że dziwnie wyglądała. Mi tam smakowała, i to nawet bardzo, więc jak ktoś chce wypróbować, zapraszam serdecznie! Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia, autorstwa Agaty Wojdy, zmodyfikowałam go nieznacznie, dostosowując do naszych potrzeb, możliwości i upodobań (dużo mniej soku z cytryny). Według mnie fajny dodatek do grillowanego mięsa. Poza tym bardzo w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu, który zaczyna mnie coraz bardziej fascynować. 

Składniki:

3 bakłażany
300 g gęstego jogurtu najlepiej typu greckiego
1 płaska łyżka tahiny
sok z 1/2 cytryny
2 szczypty kuminu
szczypta cynamonu
sól do smaku
1 łyżka miodu
5 łyżek oliwy
300 g ugotowanej ciecierzycy
100 g uprażonych orzechów laskowych
1 duży owoc granatu
1 pęczek kolendry
4 łyżki oliwy
listki botwiny do dekoracji

Jak to zrobić?

  1. Bakłażany opiekamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym grillu lub po prostu w piecyku.  Studzimy je i obieramy. 
  2. Wykładamy na sito, aby odciekł nadmiar soku. 
  3. Jogurt mieszamy z tahiną, sokiem z cytryny (do smaku, nie za wiele), kuminem i cynamonem. 
  4. Doprawiamy solą. 
  5. Z soku z reszty cytryny, miodu, odrobiny soli i oleju robimy sos. 
  6. Mieszamy z ciecierzycą, orzechami, pestkami granatu i posiekaną kolendrą. 
  7. Podajemy z bakłażanem i jogurtem. 
  8. Dekorujemy botwiną. 
  9. Można też polać jogurt oliwą.


I made this dish in June and it was in my working versions of posts since then. I prepared it for my husband's birthday together with grilled lamb. Both the lamb and the salad disappeared very quickly and I heard a lot that the lamb was so delicious and almost nothing about the salad except of this that it looked strange. But I liked it a lot and I think it's worth trying as it matches perfectly with grilled meat. Just give a chance to that!

Ingredients:
3 eggplants
300 grams thick yoghurt, preferably Greek one
1 tablespoon tahini
juice made of 1/2 lemon
2 pinches cumin
1 pinch cinnamon
salt
1 tablespoon honey
5 tablespoons olive oil
300 grams cooked chickpea
100 grams roasted hazelnuts
1 big pomegranate
1 bunch coriander
4 spoons olive oil
chard leafs for decoration

Method:
  1. Grill well the eggplants or just bake them in the oven. Cool them down and peel. 
  2. Put them in a strainer and let the liquid be drained. 
  3. Mix yoghurt with tahini, lemon juice (not too much), cumin and cinnamon. 
  4. Spice with salt. 
  5. Prepare sauce from the rest lemon juice, honey, salt, pomegranate seeds, chopped coriander. 
  6. Serve with eggplants and yoghurt. 
  7. Decorate with the chard leafs. 
  8. You may sprinkle it also with good olive oil.

20 komentarzy:

  1. Mnie takie połączenie smaków też bardzo pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tytuł wpisu od razu kusi!
    A sałatka mmmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszelkie sałatki <3 Ta wygląda znakomicie! Ja nigdy bakłażanów nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Love the name of your recipe...and I love eggplant!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście składniki dość orientalne. Ale jestem ciekawa smaku finalnego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola, I think this is nice as I love eggplant!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. my do smaku bakłażana się jeszcze przekonujemy, ale sałatkę z chęcią byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola , I love eggplant and your flavorful dish sounds very , very appetizing ! I haven't had eggplant salad yet but I'm pretty sure I'll gonna love it :D

    OdpowiedzUsuń
  11. chętnie bym spróbowała takie wersji

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo jestem oczarowana tym daniem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! takiej jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. To dla mnie zupełnie nowe zestawienie smaków, brzmi bardzo ciekawie :-) Rozumiem, ze pozbywanie się nadmiaru soku zastępuje zabieg, który zawsze stosuję, żeby pozbyć się bakłażanowej goryczki? Czyli kroję na plasterki, posypuję solą i po jakimś czasie opłukuję sok... Tak zostałam nauczona, ale nie wiem czy to konieczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nie kroisz, tylko pieczesz w całości:)
      czytałam, że aktualnie uprawiane bakłażany w ogóle już tej goryczki w sobie nie mają, ale nie mam skali porównawczej:)

      Usuń
  15. I love this creamy eggplant spread Ola! I think it matched perfectly with the lamb

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ to musiało być pyszne :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym taką sałatkę - moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń