poniedziałek, 31 marca 2014

Różowa sałatka/Pink salad


Jeśli czegoś brakuje mi z pracy na macierzyńskim, to przyjemności płynących z biura w Śródmieściu;-) Ech, te shoppingi w przerwie na lunch, ech te sałatki wielkomiejskie w modnych knajpach, ech, ech, ech;-) Dzisiejsza propozycja mogłaby śmiało być właśnie serwowana w którymś z takich przybytków. Podpatrzona w jakimś babskim magazynie, na pewno na dłużej zagości na moim stole.

Składniki na sałakę:
Mix sałat z roszponką
Twarda gruszka pokrojona w plasterki
4-5 czerwonych winogron, pokrojonych w plasterki
Kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej, ew. prosciutto
Pestki z granatu
Ser pleśniowy

Składniki na sos:
1/8 szklanki oliwy
Kilka łyżeczek soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
Sól
1 łyżeczka miodu


Jak to zrobić?
  1. Ułożyć składniki sałatki na talerzu.
  2. W słoiku połączyć składniki sosu, wstrząsnąć celem dobrego wymieszania.
  3. Polać sałatkę sosem tuż przed podaniem.


If I miss something from my work on my maternity leave, these are pleasures from working in the downtown. All this shopping on lunch breaks, all these salads in the fashionable lunch bars:) Today’s recipe could be served in one of such places. I found this recipe in one of the women’s magazine and I am sure I am going to repeat it often. 

Ingredients for the salad:

Mix of salads including corn salad
A hard pear cut into slices
4-5 red grapes cut in slices
Some slices of thin ham, like Schwarzwalder or prosciutto 
Some seeds from pomegranate
Some mould cheese 

Ingredients for the dressing:

1/8 cup olive oil
A few teaspoons of lemon juice
2 teaspoons mustard
Salt 
1 teaspoon honey

Method:
  1. Arrange all the ingredients on a big plate.
  2. Mix all the ingredients of the dressing in a jar. Shake well.
  3. Add the dressing just before serving.

15 komentarzy:

  1. Taka snobistyczna ;) I kolorowa, ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po tym, co napisałaś, zacznę doceniać swoje miejsce pracy;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd ja to znam:) (a propos pierwszego zdania). Sałatka wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie salatki, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola, this is such a pretty salad! Healthy, tasty and such a beauty!

    OdpowiedzUsuń
  6. I love the ingredients! Pear, grapes, cheese.. sounds very delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie stylizujesz potrawy:) Ech!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, ale daleko mi do ideału:) choćby nie mam porządnego aparatu:)))

      Usuń
  8. Ola , no wonder you love this salad , it certainly looks delicious and really easy to prepare !

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie, wiosennie i pięknie:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Beautiful looking spring salad; love pomegranate seeds in salads!

    OdpowiedzUsuń
  11. apetyczna! i tak iście wiosenna ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na taką sałatkę skusiłabym się od razu. Pięknie ja podałaś. Taka kusząca....

    OdpowiedzUsuń
  13. Juz mi ślinka pociekła, a jakie kolory ! sama radość dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń