poniedziałek, 10 lutego 2014

Łatwe i szybkie ciasto marchewkowe/Quick and easy carrot cake


Do zrobienia ciasta marchewkowego zbierałam się ruski rok dosłownie. Widziałam na blogach, które obserwuję, kusiło, ale zawsze coś stało na przeszkodzie. Ba, nawet kilka razy zdołałam zgromadzić potrzebną ilość marchwi, która później rozchodziła się a to na zupę, a to na inne potrzeby. Niestety zostałam do ciasta marchewkowego nieco zrażona wersją ze Starbucks'a, którą kiedyś jadłam. Taką ilość cukru do ciasta mogą dodać tylko Amerykanie:) Aż trzeszczało w zębach:) A może to nie był cukier tylko słodzik? W każdym razie ohyda...

Zaprezentowana przeze mnie dziś wersja* jest: a) prosta b) szybka c) nie nadmiernie słodka d) z fajnym przełożeniem d) wilgotna. Same zalety:) Spróbujecie?

Składniki:

200 ml oleju
4 jajka
200 gram cukru
300 gram mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
400 gram startej marchewki

Na krem:

250 gram mascarpone + cukier puder do smaku

masło i bułka tarta do formy

Jak to zrobić?

  1. Rozgrzać piecyk do 180 stopni.
  2. Dodać do mąki suche składniki.
  3. Następnie mokre, marchewkę i starannie wymieszać.
  4. Wysmarować formę masłem, posypać bułką tartą.
  5. Przelać ciasto, piec ok. 1 godzinę.
  6. W międzyczasie wymieszać mascarpone z cukrem pudrem do smaku. Krem wg mnie nie powinien być za słodki, wystarczy łyżka, dwie.
  7. Ciasto przestudzić, przeciąć na pół. 
  8. Przełożyć kremem.
* Przepis zaczerpnięty z "Kuchni".

  

I won't even say for how long I have been planning to make a carrot cake. I saw it on blogs, it was so tempting but there were always some obstacles. Well, I even bought a few times enough carrots but then I used it for let's say a soup etc. I guess it was caused by a big disappointment that I had at Starbucks when I ate such a cake and it was so excessively sweet that I even couldn't finish my portion. Disgusting! 

Today's version* is a) easy b) quick c) not so sweet d) with a nice cream d) really moist. All advantages:) Will you try?

Ingredients:

200 ml oil
4 eggs
200 grams sugar
300 grams flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon soda
2 teaspoons cinnamon
1/2 teaspoon salt
400 grams carrot, grated

For the cream:

250 grams mascarpone and icing sugar (as much as you like)

butter and breadcrumbs for the baking form

Method:

  1. Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
  2. Add to the flour all dry ingredients.
  3. Add the wet ones plus the carrot, mix carefully.
  4. Butter the form and sprinkle it with breadcrumbs.
  5. Transfer the dough, bake app. 1 hour.
  6. In the meantime mix mascarpone with sugar (not too much, 1 or 2 tablespoons should be sufficient).
  7. Cool down the cake, cut into halves.
  8. Apply the mascarpone cream, cover with the half of the cake.
* The recipe comes from a magazine "Kitchen".




29 komentarzy:

  1. B. się pyta, czy pingwin tez jadalny).

    Ja kiedys robiłam marchewkowe z serwisu prawosławnego (danie postne) i jeszcze muffiny marchewkowe z szafranem. Wszystko jak najbardziej OK.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne!
    I jest takie puszyste.
    A pingwin w komplecie?
    Jak tak,to też chcę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello Ola , I love Carrot cake but without any icing or cream ,, My friends have made Carrot and Walnut , delicious.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie lubię przesłodzonych ciast, Twój przepis jest ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. marchewkowe najlepsze!!!
    hehe uroczy pingwinek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I like carrot cakes.. It looks very delicious :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola, I have not had much success with carrot cake. Made three times and all tasted weird. Maybe your recipe will be successful!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ciasta marchewkowe lubię ale nie robię bo za pierwszym razem trafiłam na przepis w którym była pomyłka i wyszło ohydne:) potem pozbierałam kilka innych przepisów i na tym się skończyło:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. It's been so long since the last time I made a carrot cake! You are an inspiration. This is delicious!

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda Twoje ciacho marchewkowe:) Osobiście przepadam za takim.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej, ciasto marchewkowe :-) Jak ja dawno takiego nie jadłam :-(

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam podobne z blogowego przepisu. Potwierdzam - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Moist and delicious carrot cake...'classic' recipe...similar to mine!

    OdpowiedzUsuń
  14. Na ciasto marchewkowe zawsze mamy ochotę:) Z przyjemnością byśmy zjadły:) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  15. I love carrots but haven't baked carrot cake yet . Just like you I usually use it in soup and stir fries :D Yeah , most pastries at Starbucks are not worth buying :P From the look of your carrot cake , I'm sure you wouldn't buy store-brought carrot cake in the near future lol

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale narobiłaś mi apetytu na ciasto marchewkowe !
    Nie wiem, gdzie wcisnę to w swoje kulinarne plany ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Marchewkowe jest przepyszne! : )
    Bardzo mi się podoba Twoja wersja! *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Apetyczne i kuszące... a pingwinek uroczy!

    OdpowiedzUsuń
  19. W cieście marchewkowym bardzo skutecznie zniechęca mnie ten olej... kosmiczna ilość! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście używam oliwy, jeśli lubisz ten smak:)
      200 ml to na całe duze ciasto, na porcję wychodzi znacznie mniej:)

      Usuń
    2. I to jest pocieszające :) nie wiedziałam, że można zamienić olej na oliwę... dziękuję!

      Usuń
  20. zakochałam się w panu pingwinku:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo puszyste Ci wyszło. Ciasto z marchewką już piekłam i było pyszne.

    OdpowiedzUsuń