Aromatyczne danie pełne egzotycznych smaków i przyjemnej ostrości. Dobre dla alergików (wiadomo, że wołowina mniej alergizuje niż wieprzowina). Jeśli więc w upalne dni macie jednak ochotę na coś konkretniejszego, jest to dobra opcja.
Składniki na marynatę:
2 łyżki tartego imbiru
2 gałązki trawy cytrynowej drobno posiekane
2 łyżeczki łagodnej pasty curry
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru
4 łyżki puree z pomidorów
papryczka chili w całości
2 łyżki sosu rybnego
Składniki na gulasz:
ok 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
3 łyżki oleju
duża cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
ok 750 ml wody
łyżeczka soli
2 gwiazdki anyżu
czarny pieprz mielony
2 marchwie pokrojone w dużą kostkę
2 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
5-6 rzodkiewek lub rzepa
Jak to zrobić?
- W miseczce połączyć składniki marynaty, wymieszać z mięsem, odstawić co najmniej na godzinę.
- Zeszklić na oleju cebulę i posiekany lub wyciśnięty czosnek. Odcedzić.
- Dodać mięso, zarumienić, z powrotem włożyć cebulę z czosnkiem i całość marynaty.
- Dodać wodę, sól, anyż oraz mielony pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 1 godzinę.
- Dodać pozostałe warzywa i dogotować do miękkości. Usunąć chili przed podaniem.
Aromatic dish full of exotic flavours and nice sharpness. Good for allergy sufferers (beef is better than pork). If you feel like eating something sating despite the warm days, it's a good option.
Ingredients for marinade:
2 spoons of grated ginger
2 lemon grasses chopped
2 teaspoons of mild curry paste
1 teaspoon of ground cinnamon
2 teaspoons of brown sugar
4 spoons of tomato puree
one chili pepper
2 spoons of fish sauce
Ingredients for stew:
app. 1 kilo of beef diced
3 spoons of oil
1 big onion chopped
1 garlic clove
app. 750 ml of water
1 teaspoon of salt
2 anis stars
1 teaspoon of ground black pepper
2 carrots chopped
2 potatoes chopped
5-6 radishes or turnip
How to prepare it?
- Mix the ingredients for marinade, add meat, leave for at least 1 hour.
- Fry the onion and chopped garlic on oil. Remove them from the frying pan.
- Add meat, brown it, add again garlic and onion and the whole marinade.
- Add water, salt, anis and ground pepper, cook and then stew for app. 1 hour.
- Add the remaining vegetables and stew until everything becomes soft.
Takie dania z kuchni świata można mi serwować w ramach ciekawostek kulinarnych^^ Co prawda pałeczkami nie jadam, ale lubię testować takie dania:)
OdpowiedzUsuńhttp://filetyzizydora.blogspot.com/2013/06/zarekomenduj-bloga-zabawa-ancuszkowa.html
OdpowiedzUsuńHi Ola, your beef stew look so inviting and delicious. Thanks for sharing your recipe.
OdpowiedzUsuńHave a great week ahead.
Ale apetycznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszna egzotyka na talerzu :)
OdpowiedzUsuńOj wygląda to bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńGreat name ' Vietnamese goulash'...Love stews, whoevers they are!
OdpowiedzUsuńdzięki bardzo!
OdpowiedzUsuńSuch beef dish I definitely would love :)
OdpowiedzUsuńI wouldn't mind a plateful of your beef stew even though the weather is very hot :P :D Your stew looks hearty and flavorful !
OdpowiedzUsuńOla, I love this! Very delicious,I will have two helpings please!
OdpowiedzUsuńapetycznie podane. lubię egzotyczne smaki u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńchyba mam wszystkie składniki. wo wygląda i brzmi niesamowicie. zrobię <3 pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowało!
OdpowiedzUsuńI love Asian food and I can eat it any time of the year!
OdpowiedzUsuń