wtorek, 4 czerwca 2013

Wietnamski gulasz wołowy/Vietnamese beef stew



Aromatyczne danie pełne egzotycznych smaków i przyjemnej ostrości. Dobre dla alergików (wiadomo, że wołowina mniej alergizuje niż wieprzowina). Jeśli więc w upalne dni macie jednak ochotę na coś konkretniejszego, jest to dobra opcja. 

Składniki na marynatę: 

2 łyżki tartego imbiru 
2 gałązki trawy cytrynowej drobno posiekane 
2 łyżeczki łagodnej pasty curry 
1 łyżeczka mielonego cynamonu 
2 łyżeczki brązowego cukru 
4 łyżki puree z pomidorów 
papryczka chili w całości 
2 łyżki sosu rybnego 

Składniki na gulasz: 

ok 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę 
3 łyżki oleju 
duża cebula pokrojona w kostkę 
1 ząbek czosnku 
ok 750 ml wody 
łyżeczka soli 
2 gwiazdki anyżu 
czarny pieprz mielony 
2 marchwie pokrojone w dużą kostkę 
2 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę 
5-6 rzodkiewek lub rzepa 

Jak to zrobić? 

  1. W miseczce połączyć składniki marynaty, wymieszać z mięsem, odstawić co najmniej na godzinę. 
  2. Zeszklić na oleju cebulę i posiekany lub wyciśnięty czosnek. Odcedzić. 
  3. Dodać mięso, zarumienić, z powrotem włożyć cebulę z czosnkiem i całość marynaty. 
  4. Dodać wodę, sól, anyż oraz mielony pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 1 godzinę. 
  5. Dodać pozostałe warzywa i dogotować do miękkości. Usunąć chili przed podaniem. 


Aromatic dish full of exotic flavours and nice sharpness. Good for allergy sufferers (beef is better than pork). If you feel like eating something sating despite the warm days, it's a good option. 

Ingredients for marinade: 

2 spoons of grated ginger 
2 lemon grasses chopped 
2 teaspoons of mild curry paste 
1 teaspoon of ground cinnamon 
2 teaspoons of brown sugar 
4 spoons of tomato puree 
one chili pepper 
2 spoons of fish sauce 

Ingredients for stew: 

app. 1 kilo of beef diced 
3 spoons of oil 
1 big onion chopped 
1 garlic clove 
app. 750 ml of water 
1 teaspoon of salt 
2 anis stars 
1 teaspoon of ground black pepper 
2 carrots chopped 
2 potatoes chopped 
5-6 radishes or turnip 

How to prepare it? 

  1. Mix the ingredients for marinade, add meat, leave for at least 1 hour. 
  2. Fry the onion and chopped garlic on oil. Remove them from the frying pan. 
  3. Add meat, brown it, add again garlic and onion and the whole marinade. 
  4. Add water, salt, anis and ground pepper, cook and then stew for app. 1 hour. 
  5. Add the remaining vegetables and stew until everything becomes soft.

15 komentarzy:

  1. Takie dania z kuchni świata można mi serwować w ramach ciekawostek kulinarnych^^ Co prawda pałeczkami nie jadam, ale lubię testować takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://filetyzizydora.blogspot.com/2013/06/zarekomenduj-bloga-zabawa-ancuszkowa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi Ola, your beef stew look so inviting and delicious. Thanks for sharing your recipe.

    Have a great week ahead.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wygląda to bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Great name ' Vietnamese goulash'...Love stews, whoevers they are!

    OdpowiedzUsuń
  6. Such beef dish I definitely would love :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I wouldn't mind a plateful of your beef stew even though the weather is very hot :P :D Your stew looks hearty and flavorful !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola, I love this! Very delicious,I will have two helpings please!

    OdpowiedzUsuń
  9. apetycznie podane. lubię egzotyczne smaki u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba mam wszystkie składniki. wo wygląda i brzmi niesamowicie. zrobię <3 pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. I love Asian food and I can eat it any time of the year!

    OdpowiedzUsuń