Ten obiad powstał dokładnie w 10 minut, włączając w to gotowanie ryżu. Niebagatelna zaleta, jeśli uwzględnić, jak dziś było parno i gorąco - skrócony czas włączonej kuchenki. Jednym słowem ideał na lato o mocno orientalnym smaku. Można wykorzystać do niego filet z kurczaka lub z indyka.
Składniki na porcję dla 2 osób:
ok. 40 dag filetu drobiowego pokrojonego w kostkę
2 łyżki oleju ryżowego
1 ząbek czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru
czarny pieprz mielony
1-2 papryczki chili
1 pęczek kolendry do dekoracji
ryż do podania
Jak to zrobić?
- Zamarynować przez ok. 30 minut kurczaka z ząbkiem czosnku drobno pokrojonym lub wyciśniętym, trawą cytrynową, pieprzem oraz łyżką cukru. Usunąć trawę cytrynową.
- Rozgrzać olej, smażyć kurczaka do zarumienienia, na koniec dodać sos rybny.
- Oddzielnie karmelizować resztę cukru, dodać papryczki.
- Wymieszać cukier z kurczakiem.
- Podawać z ryżem, obficie posypane kolendrą.
Ingredients for a portion for 2 people:
400 gram of chicken or turkey fillet.
2 spoons of rice oil
1 garlic clove
1 lemon grass
black pepper
2 spoons of sugar
2 spoons of fish sauce
1-2 chili peppers
coriander for decoration
rice for serving
How to prepare it?
- Marinade for app. 30 minutes the diced chicken with a garlic clove, lemon grass, black pepper and spoon of sugar. Remove the lemon grass.
- Warm up the oil, fry the chicken until it's gold, add the fish sauce.
- Separately caramelize the rest of the sugar, add the chili peppers.
- Mix the sugar with chicken.
- Serve with rice and coriander.
I think I'll try this today; looks terrific and delicious.
OdpowiedzUsuńglad to hear that!
OdpowiedzUsuńCudowne, apetyczne zdjęcie! Będę zaglądać do Ciebie częściej :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło!
OdpowiedzUsuńSajgon to pyszne smaki!
OdpowiedzUsuńTen kurczak kusi mnie...
I adore aromas of lemon grass and coriander; I'm stealing your recipe!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious, Ola! Love the generous sprinkling of coriander, my favourite!
OdpowiedzUsuńO tak, idealne danie na upalne dni.
OdpowiedzUsuńLubię tak orientalnie:)
Jasna, please let me know how did you like it!
OdpowiedzUsuńOla , such an appetizing dish ! Lovely flavor combo and so easy to prepare as well ! Perfect dish to cook during hot summer days :D
OdpowiedzUsuńZgłodniałam i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńthis looks very yummy
OdpowiedzUsuńI love these quick and easy meals especially during weekdays!
OdpowiedzUsuń