środa, 15 maja 2013

Babeczki majowe/May cupcakes or tarts


Przepisów na babeczki jest mnogość. Każdy zapewne ma jakiś ulubiony. Co jakiś czas warto wypróbować coś zupełnie nowego. Ciasto, które proponuję, po pierwsze nie zawiera w sobie żadnych jajek a po drugie zagniata się niezwykle łatwo, nie trzeba napocić się nad próbą połączenia masła z mąką w gładką masę i to w jak najkrótszym czasie:) U mnie owoce jeszcze z zamrażalnika, z niecierpliwością czekam na możliwość ozdobienia babeczek świeżymi truskawkami:) 

Składniki na ciasto: 

250 gram mąki 
125 gram zimnego masła 
1/4 szklanki zimnej wody 
1 łyżka oleju 
szczypta soli 

Dekoracja: 

250 ml śmietanki 
2 łyżki cukru pudru 
120 gram mascarpone 
Owoce 

Jak to zrobić? 
  1. Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą, odstawić do lodówki na godzinę. 
  2. Foremki natłuścić, posypać bułką tartą, wyłożyć dość cienką warstwą ciasta, ponakłuwać widelcem. 
  3. Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru. 
  4. Ubić śmietanę, dodać cukier i mascarpone. 
  5. Ozdobić babeczki.


There is a multitude of recipes for cupcakes. Everybody probably has its own favourite one. From time to time however it's worth trying something new. The pastry, I would like to describe, contains no eggs at all and it's easy to prepare - you don't have to spend time cutting flour with butter trying to do it as quickly as possible because the recipe says so:) The fruits are from my refrigerator, I can't really wait for fresh Polish strawberries:) 

Ingredients for the pastry: 

250 grams of flour 
125 grams of cold butter 
1/4 cup of cold water 
1 spoon of oil 
a pinch of salt 

Decoration: 

250 grams of cream 
2 spoons of icing sugar 
120 grams of mascarpone 
Fruits 

How to prepare it? 

  1. Mix the ingredients for the pastry well, put into the fridge for 1 hour. 
  2. Butter the forms, cover with bread crumbles, form the cupcakes from the pastry, puncture them with a fork. 
  3. Bake in 175 Celsius degrees as long as they become gold. 
  4. Prepare the whipped cream, add sugar and mascarpone. 
  5. Decorate the cupcakes. 


15 komentarzy:

  1. U mnie przepisy bez jaj na wagę złota, także będę mieć na uwadze i w najbliższym czasie wypróbuję:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przeszukuję Internet w celu odnalezienia jakiejś ciasteczkowej inspiracji, a tymczasem u Ciebie już taka do mnie woła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. they are like a cross between cupcakes and tarts! look delicious... and such a simple recipe too!

    OdpowiedzUsuń
  4. zachęcam bo ciasto przede wszystkim naprawdę łatwo się zagniata

    OdpowiedzUsuń
  5. I like making new cupcakes every time :) I make same thing very rarely :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola , sort of tarty cake ? :D It looks pretty delicious ! !

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm z kremem i owocami - bardzo letnia propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie, aż żal że człowiek właśnie przechodzi na dietę. Za miesiąc proszona impreza, a sukienka ciśnie, oj ciśnie..
    pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. No prosze...proste a pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Very refreshing tarts Ola! Strawberries are the best!

    OdpowiedzUsuń