To ciasto stanowi moje osobiste pożegnanie z latem. Klasyk słonecznej pogody – lekka warstwa serowa, owoce i kolorowa galaretka, nic dodać nic ująć. Pora przestawić się na ciasta z gruszkami, spróbować wreszcie tegorocznych śliwek (!) czy rozsmakować się w aromatycznych jesiennych szarlotkach. 
Składniki:
3 jajka 
Szklanka cukru 
20 dag masła 
3 łyżki żelatyny 
½ szklanki mleka 
2 opakowania małych serków homogenizowanych waniliowych 
Duża paczka podłużnych biszkoptów 
Owoce 
Czerwona galaretka 
Jak to zrobić? 
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione masło, zmieszać.
 - Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do żółtek.
 - Dodać serki, wymieszać.
 - Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej.
 - W tortownicy z obręczą włożyć trochę masy serowej, wokół ułożyć biszkopty, dodać resztę masy serowej. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.
 - Udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką.
 
Przepis pochodzi z dodatku o letnich ciastach do „Moje gotowanie”.
To ciasto stanowi moje osobiste pożegnanie z latem. Klasyk słonecznej pogody – lekka warstwa serowa, owoce i kolorowa galaretka, nic dodać nic ująć. Pora przestawić się na ciasta z gruszkami, spróbować wreszcie tegorocznych śliwek (!), czy rozsmakować się w aromatycznych jesiennych szarlotkach. 
This cake is my personal farewell with summer. Classic of sunny days – light cheese layer, fruits and colorful jelly, nothing more to be added. Time to chose pear pies, try this season plums finally (!) or savour autumn apple pies. 
Ingredients: 
3 eggs 
A glass of sugar 
200 grams of butter 
3 spoons of gelatine 
½ glass of milk 
2 packages  homogenized cheese (app. 400 grams) 
A package of sponge fingers 
Fruits 
Red jelly 
How to make it? 
- Mix well sugar with yolks, add melted butter, mix.
 - Melt the gelatine in warm milk, add to the yolks.
 - Add cheese, mix.
 - Beat the whites, add to the cheese.
 - Transform part of the cheese to the cake tin, form a hoop from the sponge finger, add the rest of the cheese. Let it set in a refrigerator.
 - Decorate with fruits and cover with a setting jelly.
 
The recipe is from summer „My cooking”.
Tego typu torciki latem robiłam czasem, bardzo je lubię, a teraz również przestawiam się na bardziej jesienno - zimowe wypieki, czyli dużo cynamonu, śliwki, jabłka...Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRoma, zapach cynamonu na szalrlotce=synonim domowych wieczórów w chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik!
OdpowiedzUsuńJa z latem się jeszcze nie żegnam,bo jakoś mam nadzieję na letnią jesień.
Jest piękny. Sama mam na niego ochotę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ciasta z galaretką i owocami ;)
OdpowiedzUsuńkońcówka lata koniecznie musi być owocowa.
OdpowiedzUsuńmmm... ciasto pięknie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a really fresh tasting and delicious cake! And looks so beautiful and bright!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie! Muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog:)
Obserwuję i zapraszam do siebie:)
Pozdrawiam:)
http://joannas-secret.blogspot.com/
hmmmm this looks delicious.
OdpowiedzUsuńthanks Grils!
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny!
Jaki puszysty,w sam raz na przywitanie jesieni:)
OdpowiedzUsuńBeautiful cake,yummy!
OdpowiedzUsuńJoin my ongoing EP events-Oregano OR Paprika @ Foodomania
Ale mi wakacjami zapachniało!;)
OdpowiedzUsuńOla, as always, your fruity cheesecakes are awesome!
OdpowiedzUsuńOla , your cheesecake looks so so yummy and very pretty as well ! What a scrumptious treat to celebrate the end of summer in your side of the world ! :D
OdpowiedzUsuńSicuramente è una delizia, purtroppo a me non resta che guardarla, vorrei invece gustarmela fetta dopo fetta!! ciao
OdpowiedzUsuńto miałyśmy podobne pożegnanie lata :) wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńSo, farewell to Fall Ola and what a beautiful way you found to say it!
OdpowiedzUsuńBeautiful dessert; love the texture and the berries!
OdpowiedzUsuń