wtorek, 15 maja 2012

Sezon na szparagi pora zacząć/Time to begin asparagus season


Maj to mój ulubiony miesiąc, uwielbiam bez, konwalie, cieszę się, że z reguły właśnie je dostaję na imieninyJ Ale lubię też maj od strony kulinarnej – przede wszystkim dzięki szparagom. Czerwcowe truskawki przechodzą nam z reguły bokiem ze względu na urlop, ale ze szparagów na pewno dobrowolnie bym nie zrezygnowała. Poniżej smaczna zapiekanka ze szparagami -  idealna na majowe śniadanie.


Składniki na jedną porcję:

2-3 zielone szparagi
Garść ugotowanego zielonego groszku
Plasterek boczku przesmażonego na patelni, pokrojonego w paseczki
3 – 4 łyżki śmietany
Tarty żółty ser
Jajko
Sól i pieprz

Jak to zrobić?
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Ugotować obrane szparagi, pokroić na kawałki.
  3. Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania włożyć szparagi, groszek, boczek, zalać śmietaną, wymieszaną z serem, solą i pieprzem.
  4. Na wierzch wybić jajko.
  5. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku.

Nasza ocena:

Przepis zmodyfikowany na podstawie „Kuchni” z maja 2006 roku. Dla mnie super!


May is my favourite month, I love lilac, I love lilies of the valley, I am happy to get them on my name-dayJ But I also like May in the kitchen – especially because of asparagus. June with its strawberries we spend usually on holiday and don’t have the opportunity to use them but from asparagus I would rather not like to resign. Underneath a tasty recipe for a casserole with asparagus.

Ingredients for one portion:

2-3 green asparagus
A handful of cooked green peas
A slice of bacon fried and cut into stripes
Grated cheese
1 egg
Salt & pepper

How to make it?

  1. Preheat the oven to 200 Celsius degrees.
  2. Cook the peeled asparagus.
  3. Butter the casserole form. Put into the form the peas, asparagus, bacon, add cream mixed with salt & pepper and grated cheese.
  4. Break the egg on the top of the casserole.
  5. Bake for app. 20 minutes in the oven.

Our opinion:

A modified recipe from „Kitchen” magazine of May 2006. Super!


23 komentarze:

  1. Pewnie że czas!
    Pysznie zaczęłaś.
    U mnie sezon na szparagi w pełni.

    OdpowiedzUsuń
  2. My favourite is April...in my birth town is spring, here in Australia is autumn. If I had daughter I would call her April :-)
    Nice dish...and photos!

    OdpowiedzUsuń
  3. Asparagus are delicious!


    http://fashion-gourmet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę i ja rozejrzeć się za szparagami. Zapiekanka pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Buonissimo!! Felice giornata...ciao

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za miłe komentarze!

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda, ze sezon jest taki krótki, bo uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Vanilla, miło Cię tu zobaczyć i dziękuję za taką ilość komentarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Since I don't cook I am not sure I have seen fresh asparagus before. But I always order asparagus soup when I'm with my family. That... and Bird's Nest.

    And once again, that food looks salivating. Haha

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ostatnie szparagi sie zmarnowaly- gdyz nie wiedzialam jak je ugotowac :D
    nastepnym razem sprobuje twoj sposob :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Eye in the sky-thanks:) nice to find out how the vegetable looks like when it's not already in the cream soup:)
    Justa-dziękiuję za odwiedziny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też robię takie jajka w kokilkach ze szparagami. W taki sposób godnie można powitać sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam. W takiej wersji szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. This recipe looks delicious, I love asparagus too!

    OdpowiedzUsuń
  15. wygladaja cudownie :)
    ja tez lubie szparagi, ale kurcze... czy one musza byc takie drogie?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jeszcze nigdy nie jadłam szparagów... może w tym sezonie sie to zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosia-racja, 10 zł za pęczek to szaleństwo!

    OdpowiedzUsuń
  18. What a yummy breakfast...and I always love individual servings :)

    OdpowiedzUsuń
  19. What a yummy breakfast...and I always love individual servings :)

    OdpowiedzUsuń
  20. What a coincidence! I made an asparagus salad yesterday! This is such a great appetizer Ola!

    OdpowiedzUsuń
  21. °♪¸.♫♫♪
    Olá, amiga!
    Passei para apreciar essa culinária tão diferente!
    O problema que não temos os ingredientes que vocês usam... aspargos, só vi enlatados... não temos aspargos naturais.
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ❤♪¸.•°`♡

    OdpowiedzUsuń