piątek, 2 marca 2012

Zupełnie inaczej o polędwicy wołowej/An unusual beef sirloin



Uwielbiam chińszczyznę i w ogóle orientalne smaki. Niestety mój mąż nie bardzo (może poza kuchnią tajską). Ciągle zatem szukam sposobów, by wilk był syty i owca cała J W sumie nie jest to szczególnie trudne, gdyż jeśli chodzi o domowej produkcji jedzenie, chińszczyzna nie wzbudza u męża żadnych oporówJ Kiedy zatem trafił się ładny kawałek polędwicy wołowej wiedziałam, że nadszedł czas na wypróbowanie nowych smaków, a przy okazji woka zakupionego w TK Maxx (przy okazji polecam tamtejszy dział domowy, jeśli akurat jest dostawa można po niewiarygodnie niskich cenach upolować takie cuda jak formy Kaisera na przykład).

Składniki:

Polędwica wołowa ok. 50 dag

Brokuł

Olej roślinny (może być arachidowy)

Ząbek czosnku

Świeży imbir

1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki

1 łyżeczka soli

Jasny sos sojowy

Składniki na marynatę:

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego (nie należy przesadzić, bo smak i zapach ma bardzo intensywny choć przyjemny)

1 łyżeczka wina ryżowego

1 łyżeczka cukru

Biały pieprz

Jak to zrobić:

  1. W misce wymieszać składniki na marynatę, włożyć do niej mięso posiekane na cienkie paski, odstawić na ok. 1 godzinę.
  2. Brokuł pozbawić głąba, blanszować we wrzątku przez ok. 30 sekund.
  3. Na oleju w woku smażyć cebulę i czosnek wraz ze startym imbirem. Dodać brokuł i smażyć jeszcze chwilę. Wyjąć z woka.
  4. W pozostałym oleju smażyć wołowinę, aż zmieni kolor.
  5. Dodać brokuły z pozostałymi składnikami, smażyć do miękkości.
  6. Na koniec dodać sól, pieprz oraz sos sojowy.

Nasza ocena:

Pyszny strzał w dziesiątkę, z mojego najnowszego nabytku „Doskonała chińszczyzna”. Książeczki te, jak zauważyłam, zalegają w dużych ilościach w marketach. Warto nad nimi się pochylić i odrzucić uprzedzenia – piękne zdjęcia, ciekawe receptury, twarda obwoluta i setki pomysłów i inspiracji do wykorzystania! Czy ktoś mógłby mi zacząć płacić za reklamę?J

I love Chinese food and generally all the oriental flavors. Unfortunately my husband doesn’t (with the exception of Thai food). Therefore I am looking all the time for a way to reconcile the different tastes. It is not that particularly difficult as he likes all types of home - made food J When I bought a nice beef sirloin, I knew it was time to try new recipes and also a new wok which I bought in TK Maxx.   

Ingredients:

Beef sirloin app. 500 grams

Broccoli

Peanut oil

A clove of garlic

Fresh ginger

1 small onion cut into thin slices

1 teaspoon of salt

Light soya souse

Ingredients for marinade:


1 spoon of light soya souse

1 teaspoon of sesame oil (do not exaggerate with this oil, it is very intense but still very nice)

1 spoon of rise wine

1 teaspoon of sugar

White pepper

How to make it:
  1. Cut the beef into thin stripes. Mix the ingredients for the marinade in a bowl, put the beef in the marinade and leave for about 1 hour.
  2. Cook the broccoli for 30 seconds.
  3. Fry on the oil the onion, garlic and ground ginger. Add the broccoli, continue frying for a while. Take it off from the wok.
  4. Fry the beef in the rest of the oil.
  5. Add the broccoli with the other ingredients, fry until everything becomes soft.
  6. Add salt, pepper and soya souse.

Our opinion:

It was absolutely perfect. I took this recipe from „Perfect Chinese food” which I bought lately. So many new recipes to try! Someone should start paying me for advertisementJ 



  

10 komentarzy:

  1. Sounds wonderful....I love the soy/sesame flavors with beef and veggies! YUM.

    OdpowiedzUsuń
  2. It sounds and looks unbelievably delicious.There are so many recipes to try and there just isn't the time! What is Arachnid oil? In English arachnid means spider!

    OdpowiedzUsuń
  3. sorry, of course I did not mean a spider!:)))))) I left Polish word - I meant peanut oil

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu,ta polędwica brzmi rozkosznie!
    Ja też uwielbiam orientalną kuchnię.
    Mam nadzieję,że po takim daniu ,wilk był syty'?

    OdpowiedzUsuń
  5. nie tylko syty ale i zadowolony:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Not spider what a relief! Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  7. Yup , sesame oil has that intense flavor so a little goes a long way ;) This dish looks really yummy especially served with that rice ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. The cuby poet:-)))) I would never suggest eating spider oil:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. I like the little rice ball. :)

    OdpowiedzUsuń