Dziś coś skrajnie prostego a zarazem smacznego i szybkiego. Idealne do ugotowania na obiad, gdy nie ma na nic czasu. Polędwiczki wieprzowe w zielonym pieprzu. Gdzieś ostatnio czytałam, że w Polsce jest obecnie moda na polędwiczki – wszyscy robią je na proszone obiady, jak dawniej niemalże pierś z kurczaka z plasterkiem ananasa z puszki. Od razu nasunęło mi się pytanie ile tych proszonych obiadów w ciągu miesiąca macie?:) Oprócz obiadów u rodziny nie bardzo przypominam sobie, bym ostatnio bywała na proszonych obiadach:) W każdym razie polędwiczki proponuję na zwykły obiad a nie na przyjęcie dla gości:)
Polędwiczki wieprzowe
Sól, pieprz
Olej
Zielony marynowany pieprz
Czerwone wino
Rosół
Śmietana
Zielenina do udekorowania wedle wyboru
Jak to zrobić:
- Pokroić polędwiczkę na plasterki. Posolić, popieprzyć.
- Obsmażyć na oleju.
- Dolać wino i rosół, dusić na wolnym ogniu polędwiczki, aż większość płynu wyparuje. Nie podaję dokładnych proporcji, byle polędwiczki nie utonęły w ilości płynu. Na tym etapie należy już dodać zielony pieprz. Oryginalny przepis przewiduje miksowanie sosu z tym pieprzem, mi osobiście nie przeszkadza, jak sama rozgryzę pieprz.
- Po odparowaniu płynu dodać śmietanę i poddusić wszystko jeszcze chwilę. Jak ktoś zmiksował sos, na tym etapie można dodać jeszcze kilka ziarenek w całości plus oczywiście zieleninę do przybrania.
Nasza ocenia:
Trudno jest sknocić polędwiczki. Następnym razem na pewno dodam też kapary. Nadal jednak najbardziej lubię polędwiczki z sosem ze świeżych grzybów w śmietanie i z kopytkami.
Przepis zaczerpnięty z „Przyślij przepis” 1/2012
Today a very easy, quick and delicious dish – pork sirloin in green pepper. Lately I read somewhere that it is very popular now in Poland to serve to your guests dish made of sirloin like let’s say in the communist times a chicken with canned pineapple which was considered to be sophisticated at that time due to permanent lacks on the market. I had one question reading this – how many visits of guests you have monthly? Not counting the family? No time for visits these times. Anyway – this dish may be served not necessarily to your guests.
Ingredients:
Pork sirloin
Salt, pepper
Oil
Pikled green pepper
Cream
Red wine
Broth
Parsley, basil etc. for decoration
How to make it:
- Cut the sirloin into slices. Season them with pepper and salt.
- Fry them.
- Add wine and broth. Stew it slowly. I am not giving you exact proportions but please do not sink them in the souse. Add green pepper. The original recipe provided for mixing the souse but I do not mind biting the green pepper myself.
- After the souse evaporates add the cream and you can also add more green pepper. And add the basil or parsley. Ready!
It is hard to bugle this dish:) Next time I am going to add also capers. But still my favorite way of serving this meat is with fresh mushrooms and gnocchi:)
fakt ..poledwiczki to dobre i szybkie danie.. Fachowcy czesto każą solić po obsmażeniu..( sól wyciaga wodę itp. )..ja mam ciekawy przepis na eksrawaganckie poledwiczki..:). Moze w tygodniu je zrobię..to zaprezentuje ..Pozdrawiam kuchreczkę :) :)
OdpowiedzUsuńMona-z chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńAle te polędwiczki mnie kuszą, a do tego ten pieprz, mniam ...
OdpowiedzUsuńdzięki, są warte spróbowania dla samego pieprzu:)
OdpowiedzUsuń