niedziela, 2 lutego 2020

Plescavica - bałkańskie mielone/Plescavica - Balkan meatballs




 
W ponury polski luty zapraszam na mielone w wakacyjnych klimatach. Bałkańskie kotleciki rozeszły się z prędkością światła, zatem chciałabym zachować przepis dla potomnych:) Podawałam z domowymi frytkami, pomidorami z fetą, sosem tzatziki oraz zwykłą surówką z kiszonej kapusty.
 
Składniki:
 
1/2 kg łopatki wieprzowej zmielonej
1/2 kg wołowego udźca zmielonego
1 duża cebula
1-2 duże ząbki czosnku
1 papryka czerwona
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka natki mięty
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól & pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
 
Jak to zrobić?
 
  1. Posiekaj drobno cebulę lub zmiel ją z mięsem.
  2. Posiekaj drobno paprykę, pietruszkę i miętę.
  3. Zmieszaj wszystkie składniki.
  4. Uformuj kotlety i smaż na oleju.
 



 
Polish February this year started with gloomy weather. January was the same. No snow, just dark days with rain. Therefore I wanted to take you for a holiday trip to the Balkans. We all loved the meatballs and they disappeared very quickly so I just wanted to safe this recipe for posterity:)
 
Ingredients:
 
1/2 kilo pork, minced
1/2 kilo beef, minced
1 big onion
1 or 2 garlic cloves
1 red pepper
parsley leaves
mint leaves
1 tsp sweet pepper
salt & pepper
1 tbsp oil
 
Method:
 
  1. Chop the onion or mince it together with the meat.
  2. Chop the pepper, parsley and mint.
  3. Mix the ingredients, form meatballs and fry both sides.
 







15 komentarzy:

  1. Ciekawa wersja kotletów mielonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. These meatballs sound delicious. I must give them a try!

    OdpowiedzUsuń
  4. I like the use of parsley and mint! Must taste very nice.

    OdpowiedzUsuń
  5. We too love meatballs or patties. These look really juicy and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja taka niepaprykowa :x
    ale wersja na mielone dobra ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanks for the recipe. I'll give it a try (no pork meat, though) as I like meatballs. Yours look very nice and yummi in the bowl.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię mielone kotlety i często sama wymyślam ich swoje wersje. Takiej jeszcze jednak nie smażyłam, ciekawie wygląda dodatek papryki, mięty, pietruszki i czosnku. Przy okazji wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa alternatywa dla naszych tradycyjnych mielonych :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! coś innego a jednak podobnego do polskiej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, ale zrobiłam się głodna! Świetna wersja, na pewno wypróbujemy. ;)

    OdpowiedzUsuń