W ponury polski luty zapraszam na mielone w wakacyjnych klimatach. Bałkańskie kotleciki rozeszły się z prędkością światła, zatem chciałabym zachować przepis dla potomnych:) Podawałam z domowymi frytkami, pomidorami z fetą, sosem tzatziki oraz zwykłą surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej zmielonej
1/2 kg wołowego udźca zmielonego
1 duża cebula
1-2 duże ząbki czosnku
1 papryka czerwona
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka natki mięty
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól & pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
Jak to zrobić?
- Posiekaj drobno cebulę lub zmiel ją z mięsem.
- Posiekaj drobno paprykę, pietruszkę i miętę.
- Zmieszaj wszystkie składniki.
- Uformuj kotlety i smaż na oleju.
Polish February this year started with gloomy weather. January was the same. No snow, just dark days with rain. Therefore I wanted to take you for a holiday trip to the Balkans. We all loved the meatballs and they disappeared very quickly so I just wanted to safe this recipe for posterity:)
Ingredients:
1/2 kilo pork, minced
1/2 kilo beef, minced
1 big onion
1 or 2 garlic cloves
1 red pepper
parsley leaves
mint leaves
1 tsp sweet pepper
salt & pepper
1 tbsp oil
Ciekawa wersja kotletów mielonych ;)
OdpowiedzUsuńO, zdecydowanie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńThese meatballs sound delicious. I must give them a try!
OdpowiedzUsuńI like the use of parsley and mint! Must taste very nice.
OdpowiedzUsuńWe too love meatballs or patties. These look really juicy and delicious.
OdpowiedzUsuńJa taka niepaprykowa :x
OdpowiedzUsuńale wersja na mielone dobra ! :)
ojej ale to musi być dobre:D
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe. I'll give it a try (no pork meat, though) as I like meatballs. Yours look very nice and yummi in the bowl.
OdpowiedzUsuńLubię mielone kotlety i często sama wymyślam ich swoje wersje. Takiej jeszcze jednak nie smażyłam, ciekawie wygląda dodatek papryki, mięty, pietruszki i czosnku. Przy okazji wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa dla naszych tradycyjnych mielonych :D
OdpowiedzUsuńSuper! coś innego a jednak podobnego do polskiej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńO rany, ale zrobiłam się głodna! Świetna wersja, na pewno wypróbujemy. ;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńIdealne na obiadek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń