Jesień pełną gębą. Coraz milej siedzieć w weekend w domu, nie marznąć, nie moknąć tylko piec i nadrabiać zaległości kulinarne z całego upalnego lata.
Od pewnego czasu chodziła za mną szarlotka. Szukałam przepisu na prostą klasyczną wersję tego ciasta, którą można podać z kulką lodów lub bitą śmietaną. Znalazłam kilka, ale na pierwszy ogień poszła ta receptura z książki "Owocowe ciasta siostry Anastazji", o której pisałam już wcześniej. Klasyka warta grzechu w domowym gronie. W przepisie zamieniłam margarynę na masło, pomięłam cukier waniliowy i ograniczyłam liczbę jabłek, gdyż dziesięć jabłek wg oryginalnej receptury to o wiele za dużo. Dodałam też cynamon do jabłek - jak bez tego można zrobić szarlotkę? Doprawdy nie wiem. Zamiast drugiej warstwy ciasta po prostu starłam je na tarce na jabłka. Wyszło smacznie i po domowemu, polecam.
Składniki:
4 szklanki mąki
3 żółtka
250 gram masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 6 dużych jabłek
cynamon
Sposób wykonania:
- Masło z mąką posiekać nożem.
- Żółtka połączyć z cukrem i śmietaną.
- Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok pół godziny.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamonu do smaku.
- Nagrzać piekarnik do temperatury ok. 180 stopni.
- W zależności od właściwości Waszego piekarnika podpieczcie najpierw w foremce dno ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta startą lub pokruszoną na wierzchu (lub ewentualnie wszystkie warstwy ciasta naraz). Czas pieczenia to ok 20 - 30 minut.
The real autumn began. The time for sitting home and baking. Lately I have been craving for an apple pie. In Internet I found so many recipes but I wanted something usual, home-made type, you know what I mean. I found one in my collection of cook books. I changed some ingredients and methods and I ended up with this recipe which satisfied me. Do you add cinnamon to an apple pie? I cannot imagine apple pie withou it.
Ingredients:
4 cups flour
250 grams butter
3 yolks
3 tbsp sour cream
2 tbsp baking powder
cinnamon
6 apples
Method:
- Cut butter with flour.
- Mix yolks with cream,
- Add remaining ingredienst for the pastry. Prepare pastry and let it stay app. half an hour in the fridge.
- Grate the apples and add cinnamon,
- Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
- Depending on your oven, bake first the first layer of the pastry or bake everything together (pastry, apples, and grated pastry at the top). The baking time is app. 20-30 minutes.
kocham :D omomom
OdpowiedzUsuńCynamon w szarlotce jest obowiązkowy również dla mnie, wspaniałe ciacho☺
OdpowiedzUsuńza cynamonem średnio przepadam:)
Usuńuwielbiam szarlotkę :3
OdpowiedzUsuńale muszę przyznac że ostatnio, gdy próbowalam robic z mamą, nieszczegolnienam wychodzila, jak sie potem okazalo, dawalysmy za duzo jablek xD
prosty przepis, aż chce się spróbowac :D
pozdrawiam i zapraszam ♥
stylowana100latka.blogspot.com
Świetny przepis, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńTeż nie wyobrażam sobie szarlotki bez cynamonu ;)) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńThe instructions sound simple enough. I will try this when I have more time!
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze jesienne ciasto, uwielbiam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka prezentuje się wyśmienicie! Palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńTakie najprostsze ciasta są najlepsze. Mnie kojarzą się z dzieciństwem i kuchnią Babci :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka-uwielbiam. :) Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje ;) zawsze narobisz mi smaka tymi Twoimi przepisami ;)
OdpowiedzUsuńnih Obat luka borok bernanah dan berair lucky
OdpowiedzUsuń