poniedziałek, 4 września 2017

Testujemy surówki - marynowana czerwona kapusta/Tasting salads - marinated red cabbage


Ale się nam jesień zrobiła! Deszczowe lato niepostrzeżenie zamieniło się w zimną, ciemną i deszczową jesień. Dzisiejsza surówka ma na celu rozświetlenie nam tych paskudnych dni:) Jeżyny i szpinak są tak naprawdę dodatkiem, który zasadniczo nie zmienia smaku, surówkę ze smakiem zjemy i bez nich, przy czym w oryginale przepis zawierał także agrest.

Składniki:

2 szklanki wody
1 szklanka cukru 
szklanka octu spirytusowego 
1/2 główki czerwonej kapusty 
20 dag szpinaku 
20 dag agrestu 
10 dag jeżyn 
2 ząbki czosnku 
6 łyżek oleju 
2 łyżki octu jabłkowego 
sól, pieprz

Przygotowanie

1. Zagotowujemy wodę, cukier, ocet, powstałą marynatę studzimy.
2. Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy pierwsze liście, oczyszczoną główkę cienko szatkujemy. Kapustę zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godz.
3. Ucieramy razem olej, ocet i czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Kapustę odsączamy z marynaty. W salaterce mieszamy szpinak, kapustę, polewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem posypujemy jeżynami.

* Zmodyfikowany przepis z Moje Gotowanie




 
Suddely autumn came to our country. After rather gloomy summer, we are now having rain, dark and cold days. No mild transition time. This salad is to brighten our tables:) Spinach and blackberries are just an option - do not really change the flavour, you can serve it without them.

Ingredients:

2 cups water
1 cup sugar
1 cup synthetic vinegar
1/2 head of red cabbage 
200 grams spinach (optionally)
100 grams blackberries(optionally)
6 tbsp olive oil
2 tbsp apple vinegar
Salt and pepper

Method:
  1. Bring the water into boiling, add sugar, vinegar and let the marinade cool down.
  2. Remove cabbage heart, and first leafs, shred the cabbage. Pour the cabbage with the marinade. Leave for 24 hours in a fridge.
  3. Mix olive oil, apple vinegar, salt and peper.
  4. Strain the marinde from the cabbage, add the vinegar and blackberries (if you use it).


18 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie! Nie przygotowywałam jeszcze nigdy marynowanej kapusty, chyba się skuszę ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką surówkę. Robię bez dodatku szpinaku, agrestu i jeżyn... ale chętnie bym ją spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Love the bright color of the red cabbage!

    OdpowiedzUsuń
  4. Here is still summer! I love spinach and this is such a beautiful combination of flavors!

    OdpowiedzUsuń
  5. dodatek jeżyn nas bardzo zaciekawił, musimy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I love cabbage salads, but I've never had one with berries! I bet I'd love it!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Your blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie ją udekorowałaś! ;) zapewne smakowała wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka kombinacja smaków to dla mnie zaskoczenie. Aż nie mogę się doczekać, kiedy ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem jak to połączenie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis na surówkę i pięknie wygląda.Zapisuję przepis.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Olala..jakie ładne jeżynowe przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń