wtorek, 14 lipca 2015

Kopytka z bobu/Broad been gnocchi



Banalnie proste kopytka do wykonania, a przy tym sezonowe, bo z bobem. Generalnie trzymamy się zasady, że na każde 30 dag obranego bobu przypada 1 jajko i 10 dag mąki. 

Składniki:

1 kg bobu w łupinkach (po ugotowaniu i obraniu powinno zostać ok 650 gram)
2 jajka
20 dag mąki + do stolnicy
Sól

Jak to zrobić?

  1. Ugotuj we wrzącej wodzie bób do miękkości. Ostudź, obierz i zmiel w maszynce.
  2. Na stolnicy ugnieć z bobu, jajek i mąki oraz odrobiny soli ciasto. 
  3. Uformuj wałeczki, potnij na mniejsze kawałki.
  4. Gotuj we wrzącej, dobrze osolonej wodzie, ok 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Very easy gnocchi, additionally it is summer food as we will be using broad beans.

Ingredients:

1 kilo broad beans in shells (after cooking and shelling it should be app. 650 grams)
2 eggs
200 grams flour + some more to prepare them
Salt

Method:


  1. Cook the beans in warm water until soft. Drain them, shell them and grind in a food processor.
  2. Mix the ingredients and knead them on the breadboard and form thin rolls. Cut them in smaller pieces.
  3. Cook in warm, salty water, app. 2 minutes from the moment they start to float on the water.

29 komentarzy:

  1. What a unique gnocchi recipe! They must be very delicious too.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł na zielone kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. :) z bobu? R mnie ostatnio molestował o kopytka z bananami do kurczaka po polinezyjsku. A tu proszę z bobu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to proste. Świetny pomysł. Można zrobić coś pysznego, innego i jeszcze ciekawie wygląda. Jutro zrobię takie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nice dish for summer! Not to heavy but filling and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. I have not tried this but I think it is healthy food. Have a lovely Wednesday!

    OdpowiedzUsuń
  8. Great

    FOLLOW my Blog!!! Maybe we can follow each other!!!
    http://rimanerenellamemoria.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola , broad bean gnocchi sounds delicious ! I thought only potatoes for gnocchi :D Lovely color and such a wonderful dish for summer !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola, I have not had gnocchi before so I don't know how it tastes. I do like the green color on this one though!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygladają zachęcająco, choć osobiście za bobem nie przepadam. Ale kolor ma piękny ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł, ale ja niestety cały obrany bób bym zjadła i nie byłoby z czego przyrządzić kopytek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. zwykłe kopytka są pyszne, a z bobem to już muszą smakować obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. wow totalne zaskoczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiej wersji kopytek jeszcze nie jadłam - super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Widziałam kopytka w takim wydaniu, ale jakoś się nie odważyłam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę świetne z sosami mięsnymi, spróbuj koniecznie!

      Usuń
  17. Lubię zarówno kopytka, jak i bób, ale takie połączenie to dla mnie zaskoczenie. Myślę, że by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam z marchewką, a takie z bobem tez pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie miałam okazji jeść takich kopytek, chociaż słyszę o nich nie po raz pierwszy. Wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam kiedyś, są naprawdę pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fanstastyczne- jadłabym z masełkiem.

    OdpowiedzUsuń
  22. what a great dish , my dear Ola. It's wonderful and very original this gnocchi of yours! Never cooked it but you've inspired me alot!
    wish you a lovely week ahead
    a big hug,
    Aida

    OdpowiedzUsuń
  23. Kopytka bardzo lubię ale nigdy nie pomyślabym, żeby z bobu takie zrobić. Jakie to proste, pomysłowe i pewnie smaczne. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń