Dobry chłodnik, dziś zjadłam sobie małą miseczkę na śniadanie i poczułam, że żyję:) Trochę taka nasza esencja polskiego lata! Niech trwa! Cieszmy się nim, bo za parę dni będziemy narzekać, że pada i że 17 stopni, to co to za lato!
Składniki:
1 pęczek botwinki
½ litra rosołu z kurczaka (najlepiej na 2 nogach)
2 ugotowane nogi z kurczaka jw.
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
1-2 łyżki mielonych orzechów włoskich
½ litra jogurtu greckiego
Pół pęczka posiekanego koperku
1 dymka posiekana
Sól & pieprz
Jajka na twardo do podawania
Jak to zrobić?
- Zalać posiekaną na mniejsze kawałki botwinkę szklanką rosołu, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty.
- Ugotowaną botwinkę z grubsza zblendować. Wystudzić.
- Nogi z kurczaka obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki.
- Wszystkie pozostałe składniki połączyć z botwinką, schłodzić w lodówce.
Good cold soup based on silver beet in Poland is a traditional must during warm summer days. This is I guess like a gazpacho for Spanish people. Not everyone likes it but I do, so feel free to try it and I would be glad to hear your opinions.
Ingredients:
1 bunch of silver beet
½ liter chicken broth (preferably made of 2 chicken legs)
2 chicken legs from the broth
1-2 tablespoons of ground walnut
½ liter Greek yoghurt
Half bunch of chopped dill
1 spring onion, chopped
Salt & pepper
Hard boiled eggs for serving
Method:
- Chop the silver beet into smaller pieces, add 1 cup of broth, bring it to boil, cook for another 1-2 minutes.
- Blend it roughly, cool down.
- Remove the skin from chicken legs, cut into small pieces.
- Add all the ingredients to the cooked silver beet, serve very cold.
Idealny chłodnik na upały :)
OdpowiedzUsuńGorgeous colour! I love silver beet, this is perfect for me.
OdpowiedzUsuńPiękny, intensywny kolor. A ja jeszcze w tym roku nie robiłam chłodnika.
OdpowiedzUsuńChłodnik u mnie króluje, bo jest idealny na upały i po prostu go lubimy :)
OdpowiedzUsuńWhat a great creation; looks like an artwork!
OdpowiedzUsuńOla, I still can't get past eating a cold soup. But I'll have to say the purple color is so vibrant!
OdpowiedzUsuńWe have something similar too! One of the best soups for summer!
OdpowiedzUsuńI have not tried this before. The photo of the soup served in bowl & saucer match perfectly!
OdpowiedzUsuńTakiego chłodnika jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńA ja robię go tak rzadko...a tak pysznie wygląda u Ciebie!
OdpowiedzUsuńW tamtym roku w wakacje takim się zajadałam, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńOlu, sto lat nie jadłam botwinkowej :) ale czad !
OdpowiedzUsuńchłodnik botwinkowy - boski :)
OdpowiedzUsuńyummy!
OdpowiedzUsuńNameless Fashion Blog
Podoba mi się Twoja wersja chłodnika. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńO tak, to klasyk wśród chłodników - chyba najlepszy z najlepszych.
OdpowiedzUsuńChłodniczek wygląda rewelacyjnie, bardzo lubię tą zupę! :)
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńJa też go kocham.
Lubię takie zupki, ale niestety w moim domu to rzadkość...nikt nie chce ich ze mną jeść
OdpowiedzUsuńTo be honest I have never tried a cold soup, but I love beets and I would love to start with this one!
OdpowiedzUsuńCoś pysznego. Idealne na upały.
OdpowiedzUsuńI have never taste this... looks really yummy!
OdpowiedzUsuńhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
17° in summer ?! I wish here is at least below 25° *sigh* :D Your beet soup sounds interesting , I love roasted beets but never thought of cooking a soup out of it .
OdpowiedzUsuńlove the colour and freshness of thie delicious and beautiful soup!
OdpowiedzUsuńwell done dear!
looks really great!!! I want to to test!!!
OdpowiedzUsuńKss
http://tupersonalshopperviajero.blogspot.com.es/
Gosh, your food shots are making me so hungry! Do let me know if you're following me in the social media sites, & I'll follow you back right away. xoxo
OdpowiedzUsuń