czwartek, 18 września 2014

Sałatka 'Cypryjska jesień'/'Cyprus autumn' salad


Cypryjski ser halloumi oryginalnie produkowany z mleka owczego jest dostępny w formie przystawki (grillowany lub smażony), podawanej z cytryną, chyba w każdej greckiej tawernie. Ten prosty a wyborny przysmak pozwala Cypryjczykom zapomnieć, że czasy raju podatkowego powoli są na ukończeniu…ale co tam o polityce! Lepiej znów o kuchni. Jak się doczytałam, oprócz rdzennych odbiorców, na drugim miejscu jest Wielka Brytania, gdyż ser ten zdobył sobie tam olbrzymią popularność na początku XXI wieku, najpewniej wraz z rozwojem (a potem zapaścią, żeby znów o polityce było…) greckiej turystyki. Dziś u mnie z figami i z dynią, co by był jesienny akcent. A nie mówiłam, że będzie sałatkowo?:)

Składniki:
400 gram dynii pokrojonej w kostkę, obranej ze skórki
3 figi
Liście sałaty do dekoracji
Ser halloumi (100 gram)
Ew. oregano do posypania
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sól & pieprz

Jak to zrobić?
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, piec w nim dynię pokrojoną w kostkę przez ok. 50 minut (najlepiej na folii do pieczenia).
  2. Na pięć minut przed zakończeniem pieczenia dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki figi oraz ser.
  3. Wszystkie składniki wyjąć z piekarnika, ser pokroić w kostkę lub w paski.
  4. Sporządzić sos z podanych składników, polać nim sałatkę.
Halloumi is a famous Cyprious sheep milk cheese. I read that the second country in statistic where halloumi is popular is Great Britian and it became one of the favourite flavours in 21st century probably due to the tourists travelling the Greece where you can have it fried or grilled and served with lemon in almost every tavern. Well, I added figs and pumpkin to create autumn atmosphere in this salad.

Ingredients

400 grams pumpkin peeled and seeded, cut into cubes
3 figs
100 grams halloumi cheese 
Several lettuce leafs
oregano 
2 spoons olive oil
1 teaspoon liquid honey
1 spoon lemon juice
Salt & pepper

Method:
  1. Preheat oven to 200 Celsius degrees, bake the pumpkin for 50 minutes.
  2. After 45 minutes of baking add figs cut into quarters or halves and halloumi.
  3. Take everything from the oven. Place lettuce, figs and pumpkin on a big plate, add halloumi cut into cubes or stripes.
  4. Prepare sauce from the above – mentioned ingredients.  Sprinkle the salad before serving.





28 komentarzy:

  1. Cheese and figs..this salad sounds irresistible!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się jesienny klimat tej sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sałatka i taka kolorowa

    OdpowiedzUsuń
  4. Do mnie najbardziej przemawia ten ser z owczego mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa sałatka, tego sera nie próbowałam, choć już kilka razy koło niego przechodziłam w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowo, zdrowo i smacznie na Twoim półmisku :) Tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cheese and figs sounds decadently delicious ! You know that figs are expensive here ? Yesterday , I saw these huge and luscious figs but when I checked the price *sigh* More than US $3 for one ! Really tempted to buy one though :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. they cost app. 3 PLM here each which is less than 1 EURO

      Usuń
  8. oh what another lovely salad! Yummy!!!
    wish you a fantastic weekend, dear!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie i wykorzystanie dyni w sałatce

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie fajna sałatka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi Ola, Cheese and figs I love , but not pumpkin. My eldest grandson cannot get enough of halloumi but he likes it fried. Figs are quite expensive here too , great idea though, take care.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hi Ola, thank you for your kind comment. Looks like you also posted a delicious salad, and not just ordinary, but exceptional and so perfect for any season!
    Have a wonderful week!

    OdpowiedzUsuń
  13. fantastyczna sałatka! zjadłabym cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam sałatki, a Ty tutaj coraz to lepsze kąski serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I love, love halloumi especially baked or fried. This is a delicious salad Ola!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jako, że jeszcze nigdy w życiu nie próbowałam dyni, to myślę, że się skuszę na zrobienie, tylko takiego serka też niestety jeszcze w sklepach nie spotkałam... A jakiś bardziej popularny, którym można go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej formule dynia jest bardzo dobra-aż słodka po upieczeniu, choć wiele zależy od gatunku
      ser halloumi jest świetny do obróbki termicznej-pozostaje jędrny i się nie topi, no może jakiś oscypek by go zastąpił, choć doradzam poszukać oryginału - jest już w bardzo wielu sieciach handlowych, nawet jako wyrób własny:)

      Usuń
  17. Marzę o takiej sałatce teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Olu,choćby ze względu na ten ser chętnie spróbowałbym Twojej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Są tu same moje ulubione składniki, zostałam kupiona <3 !

    OdpowiedzUsuń
  20. Ola, that salad is power packed with lots of minerals, fiber and protein!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie, smakuje pewnie jeszcze lepiej, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń