środa, 20 sierpnia 2014

Lody z prawdziwej kawy/Real coffee ice cream


Nareszcie, zupełnie nieracjonalnie, bo pod koniec lata, kupiłam sobie maszynkę do lodów:) Szczerze? Miałam dość mieszania ich co pół godziny i ciągłego wyjmowania z zamrażalnika. Nie objawiam bowiem cech masochistycznych:) Maszynki zaś tak staniały, że w zasadzie każdy znajdzie coś dla siebie. Jedyny problem może stanowić miejsce w kuchni, jako że nie każdy ma ją z gumy:) Moja chwilowo wylądowała na parapecie, później się zastanowię, co z nią zrobię...

Sklepowe lody nie smakują mi już od bardzo dawna, nie wspominając, że w okolicy, w stolicy państwa europejskiego, w którym jagody są letnią tradycją narodową, nigdzie nie mogłam zjeść lodów jagodowych.  Były i tiramisu, i z ciasteczkami, i smerfne lody, ale jagodowych NIET! Na pierwszy rzut poszły więc lody jagodowe. Poezja! Dziś jednak lody kawowe. Z prawdziwej kawy. W przepisach internetowych króluje kawa rozpuszczalna, która jednak absolutnie nie zadowoliłaby mojego Męża. Z prawdziwej zaś skonsumowaliśmy je oboje z nieukrywaną przyjemnością:)

Składniki:

0,25 litra śmietanki kremówki
3 żółtka
0,4 litra tłustego mleka
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki drobno zmielonej kawy

Jak to zrobić?

  1. Podgrzać mleko, dodać kawę do gorącego, dobrze wymieszać.  
  2. Żółtka ucierać na parze z cukrem. 
  3. Do żółtek dodać mleko z kawą. Miksować jeszcze nad parą chwilę.
  4. Naszą miksturę dobrze wychłodzić, co najmniej kilka godzin w lodówce.
  5. Następnie bądź umieść miksturę ze śmietaną w maszynce i dalej postępuj wg instrukcji lub ubij śmietanę, dodaj miksturę i umieść w zamrażalniku, mieszając widelcem co pół godziny.

Finally and a bit irrationally (as the summer is almost over) I bought myself an ice cream machine. Seriously? I had enough of mixing it myself every half an hour. I do not feel like doing any masochistic practices in my life:) And I do not like ice creams that are sold in shops. The machines are cheaper and cheaper, the only problem is with space in my kitchen, well, for now I put it on the windowsill, I will think about it later… 

Well, I have been searching in Internet for coffee ice cream recipe and the problem was that it was always with instant coffee which means that my husband wouldn’t even try it. This recipe is with real coffee, so we could eat the ice cream together. 

Ingredients: 

0,25 liter sweet cream 
3 yolks 
0,4 liter milk 
0,5 cup sugar 
2 full teaspoons coffee 

Method: 

  1. Heat up the milk, add coffee. Let it perk. 
  2. Mix yolks with sugar (over the steam). 
  3. Add milk to the yolks, mix well. 
  4. Let it cool down, preferably at least for a few hours in a fridge. 
  5. Put the mixture into the machine and act accordingly to the instruction. If you don’t’ have the machine, just prepare whipped cream, mix with the mixture and put into the freezer, repeat mixing every half an hour.

24 komentarze:

  1. Ola, something to wake me up in the morning! Perfect for breakfast isn't it instead of drinking coffee (I'm being naughty!).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I had them in the evening and I slept very well:) so I am not sure if you can substitute coffee wit it:)

      Usuń
  2. Ice cream and coffee in one is a great treat especially for coffee lover like me :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooooo, pycha! Mój ulubiony smak ostatnio :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam przepis na lody, które maszynki nie wymagają (znajdziesz u mnie na blogu), ale muszę spróbować dodać do nich kawy, bo to może być pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę o maszynce już jakiś czas,ale jak na razie mieszam i mieszam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iga, jeśli tylko masz możliwość, to kup. są bez porównania lepsze!

      Usuń
  6. Jeżeli z prawdziwą kawą, to ja baaaardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh,.... pozostaje mi tylko zerkać na ekran i się ślinić... ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiały mieć cudowny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne lody. Ależ narobiłaś mi smaka. Ja też nie jem kupnych, tylko domowe. Pora roku nie ma dla mnie znaczenia. Uwielbiam, a Twoje z kawą muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lody dobre na każdą porę roku, szczególnie takie apetyczne :)
    zapraszam na konkurs do mnie .

    OdpowiedzUsuń
  11. I don't drink coffee but I love coffee flavor in my desserts. I am sure your husband was very happy with this ice cream!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie, muszę wypróbować! Tym bardziej,że uwielbiam kawę :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Ola , your ice cream has my name on it lol It looks really , really good ! I wish I just can grab it straight from the screen *sigh* It's still freakin' hot in this side of the world and I think it'll continue until next month argghhhh !

    OdpowiedzUsuń
  14. Grrrr mój koment się nie dodał :/
    Lody wspaniałe, kocham kawowe :) I fajnie, że można zrobić bez maszynki bo nie posiadam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. a jaka maszynkę kupiłaś?
    lody bardzo ciekawe, myślałam, że zaparzysz kawę:)

    OdpowiedzUsuń