sobota, 5 lipca 2014

Truskawkowe racuchy/Starwberry drop scones



Co zrobić z ostatnimi już w sezonie truskawkami? Nie są już najjędrniejsze, nachodzi nas też ochota na inne owoce... ale żal się jeszcze z nimi rozstawać. Można jakiś mus przykładowo, ale najlepiej nadają się na takie proste placki! Słodkiego weekendu życzę!

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 stopione łyżki masła lub oliwy
1,5 szklanki maślanki (ew. jogurtu naturalnego)
4 łyżki cukru pudru
4 szklanki pokrojonych truskawek

Jak to zrobić?

  1. W 2 oddzielnych naczyniach połączyć odpowiednio składniki suche i składniki mokre.
  2. Następnie starannie wymieszać zawartość obu naczyń. Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste i nie rozlewać się na patelni jak naleśnik.
  3. Smażyć na oleju partiami placki, zachowując odstępy, gdyż będą rosły.
  4. Podawać z płynnym miodem lub cukrem pudrem.


What to do with the last strawberries in this season? They are not so juicy and there are so many new fruits available...but somehow I want to prolong their good times. You may make some mousse but they are best for these simply drop scones! Have a sweet weekend!

Ingredients:

2 cups flour
2 eggs
2 full teaspoons baking powder
4 spoons melted butter or olive oil
1.5 cup buttermilk (or natural yogurt)
4 tablespoons icing sugar
4 cups of cut strawberries

Method:
  1. Mix in two separate pots dry and wet ingredients.
  2. Mix carefully wet ingredients with the dry ones. The dough should be rather thick, thicker than for pancakes.
  3. Fry on the olive oil, forming drop scones, reserve some space between them as they are growing during frying.
  4. Serve with honey or icing sugar.

14 komentarzy:

  1. I would like such breakfast :) and especially since it is with strawberries :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Wstyd się przyznać ale racuszków z truskawkami jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola, what a delicious way to use up the strawberries!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodki poranek u Ciebie:) pycha.

    Pozdrawiam
    Back Taste

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się znakomicie!! Przepyszne śniadanie!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. na jutrzejszy obiad byłyby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To lubię. Jesienią z jabłkami a latem z truskawkami - pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem fanką słodkich placuszków, racuchy są moimi ulubionymi, tylko jest już lekki problem z truskawkami, ale np. z jagodami też mogą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koło mnie wczoraj jeszcze były-6zł za kg, aż żałuję, że nie kupiłam chociażby na kompot

      Usuń
  9. Robiłem podobne, były cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W sezonie truskawkowym świetna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł - dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam?

    OdpowiedzUsuń