piątek, 21 czerwca 2013

Sałatka z "Prowincji pełnej smaków"/Salad from ,Countryside full of flavors'



Czy czasem nie macie ochoty uprościć swojej kuchni? Za dużo przypraw, zmienione smaki, egzotyka w przewadze nad rodzimymi potrawami? Silny bodziec ku takiej kulinarnej rewolucji dostałam po lekturze "Prowincji pełnej smaków" Katarzyny Enerlich (Wydawnictwo MG). Nie jest to książka kulinarna lecz powieść, w której istotnym elementem jest miłość narratorki do dobrego jedzenia. Mieszkając w stolicy, z łezką w oku czytałam opisy znajdujących się w zasięgu ręki takich smakołyków jak komosa, świeża rukola prosto z ogródka czy raki w potrawce z kurkami. "Prowincja" to jednak nie tylko smakowite opisy prostego domowego i przede wszystkim regionalnego jedzenia, ale także niełatwa historia tworzenia się tzw. łatanej rodziny, podróż z bohaterami przez 4 pory roku na Mazurach, a także wycieczka w przeszłość do przedwojennego okresu tego rejonu (przy okazji nie zdawałam sobie sprawy, że przeszłość ta nadal silnie splata się z rzeczywistością). Nie czytałam pozostałych książek autorki, ale wiem, że jeśli tylko będę miała okazję, z przyjemnością po nie sięgnę. 

Tymczasem zostawiam Was z cytatem z książki, pod którym sama mogłabym się podpisać, a także przepisem na prostą sałatkę inspirowaną "Prowincją pełną smaków". 

"Dobre jedzenie łagodzi obyczaje. Najwięcej smaku życiu nadaje oczywiście gotowanie. Dosłownie i w przenośni. Lubię, gdy w domu pachnie dobrym jedzeniem, przygotowywanym samodzielnie od podstaw. To też ważne - by samemu zrobić bułkę tartą, przygotować pierogi lub ukisić buraki na barszcz. Od tej kulinarnej "piechoty" zaczyna się smakowanie codzienności."

To upraszczamy?

Składniki na sałatkę (proporcja dowolna): 

sałata masłowa 
boczek 
jajka ugotowane na twardo 
śmietana 
prażone orzechy piniowe lub nasiona słonecznika 
szczypiorek 
śmietana 
sól & pieprz 

Jak to zrobić? 
  1. Sałatę podrzeć na drobne kawałki. Boczek uprażyć na patelni, pociąć w paseczki. 
  2. Zmieszać z pozostałymi składnikami.


Do you sometimes feel like simplifying your cooking? Too many spices, changed flavours, lack of regional dishes? I feel like doing so after reading 'Countryside full of flavours' by a Polish author Katarzyna Enerlich. I won't be writing much about this book as it is probably not available abroad. I just want to say that as an inhabitant of the capital city I envy the descriptions of fresh available herbs, veggies and fruits that the author has the access to living in the countryside. But who knows how would I really feel not living in a big city?

Leaving you with a recipe inspired by this book for a very simple salad.

Ingredients for a salad (the proportion is up to you):
lettuce
bacon
hard - boiled eggs
roasted pine nuts or sunflower seeds
spring onion chopped
cream
salt & pepper

How to make it?
  1. Cut the salad into pieces. Fry bacon, cut into stripes. 
  2. Mix with the other ingredients. 




22 komentarze:

  1. Wszystkie te produkty możesz kupić w stolicy.
    Wystarczy wybrać się na dobry targ.
    Zjeżdżają na nie producenci z prowincji.

    OdpowiedzUsuń
  2. w okolicy nie mam żadnego targu, najbliżej mam bio bazar, ale tylko w soboty:( zresztą 100% pewności, że tam jest rzeczywiście bio to nikt chyba nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola , that's the beauty of living in the countryside where you can have access to fresh and cheap produce :D Anyway , this salad looks wonderful ! Flavorful and got loads delightful textures , I love it !

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu,
    a mieszkając na prowincji też tej pewności nie masz.
    Mam dom na wsi i wiem o czym tu piszę.
    Nie zjadłabym warzyw od wielu rolników.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bogactwo smaków w tej Twojej sałatce :)
    Idealna na taką pogodę, gdy nie chce się jeść nic ciężkiego

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber, ale można wtedy myśleć o własnym ogródku:) zresztą jakbym nie kombinowała, raków ani lebiody tu nie kupię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello Ola , I hope that you are having a Summer, and that the weather is good to you.

    A tasty but simple salad, just as they should be :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kulinarna prostotę i lubię w kuchni chodzić na piechotę, a pod cytatem podpisuję się obiema rękami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. apetyczna ,a ten boczek jak śliczny

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, ale pyszna taka sałateczka musi być ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I summer time we eat a lot of salads like yours is...mmmm, good!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ola, love this simple but yummy salad!

    OdpowiedzUsuń
  13. Such food is great in summer, you can use fresh ingredients and it is light enough :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna! Uwielbiam sałaty w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  15. sałatka pyszna -uwielbiam takie w lato w ramach obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. cieszę się, że przepis Wam się podoba, ze swojej strony jeszcze raz polecam książkę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten przepis bardzo mi sie podoba, chyba cos takiego sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten przepis bardzo mi sie podoba, chyba cos takiego sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. upraszczamy! a u mnie właśnie swojsko pachnie boczek podsmażany z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Salads are the best especially during summer!

    OdpowiedzUsuń