czwartek, 27 czerwca 2013

Najlepszy mus truskawkowo - rabarbarowy na cieście/The best strawberries - rhubarb mousse on the cake


Koniec czerwca - ale ten czas leci... Ciągle jeszcze są truskawki, czereśnie, rabarbar. Na szczęście. I to i tamto równie kusi w warzywniakach. Trudno się zdecydować. Na szczęście ile bym owoców nie kupiła, jakoś wszystkie znikają w szybkim tempie. 

Dzisiejsza propozycja też długo nie musiała czekać na swoich amatorów. Mus smakuje jak z najlepszej cukierni. To chyba w ogóle najlepszy mus, jaki jadłam. Na pewno nie raz jeszcze powtórzę. 

Składniki na ciasto: 


Składniki na mus: 

1/2 kg rabarbaru 
2/3 szklanki cukru 
2 szklanki pokrojonych odszypułkowanych truskawek + do dekoracji 
sok z 1/2 cytryny 
3 łyżeczki żelatyny 

Jak to zrobić? 

  1. Przygotuj ciasto wg tego przepisu. Ostudź w formie. 
  2. Pokrój rabarbar na 2-3 cm kawałki. Włóż do garnka i zasyp cukrem. Wlej 1/4 szklanki wody, gotuj ok 15 minut. Zmiksuj dobrze blenderem. 
  3. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej wody, podgrzewaj do rozpuszczenia. 
  4. Zmiksuj blenderem truskawki. 
  5. Zmieszaj truskawki z rabarbarem, sokiem z cytryny oraz żelatyną. Masę wstaw do lodówki. Kiedy zacznie krzepnąć, wylej na ciasto. 

Zmodyfikowany przepis z "Polska gotuje" nr 3/2013. 



The end of June - how time goes by... Still we have strawberries, sweat cherries, rhubarb. They are temptating me and sometimes I feel like buying too much of them but somehow it always happen that they dissapear from the kitchen so quickly. 

Today's cake did not also have to wait for disappearing. The mousse tastes like from the best pastry shop. This is probably the best mousse I ate. I am going to repeat it soon. 

Ingredients for the cake: 


Ingredients for the mousse: 

1/2 kg of rhubarb 
2/3 cup of sugar 
2 cups of strawberries cut into pieces + some for decoration 
lemon juice from a half of lemon 
3 teaspoons of gelatin 

How to prepare it? 

  1. Prepare this cake (click for a recipe). Cool it down. 
  2. Cut the rhubarb into 2-3 cm pieces. Add sugar and 1/4 cup of water, cook app. 15 minutes. Mix well with a blender. 
  3. Soak the gelatin in 1/2 cup of cold water, heat it until it is dissolved completely. 
  4. Mix the strawberries with a blender. 
  5. Mix the strawberries with rhubarb, add lemon juice, gelatin. Cool down in a refrigerator. When it starts setting, pour it over the cake. 

17 komentarzy:

  1. Pani Olu, cierpi Pani na bezsennosć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prawie bez... ciasta! Dużo owocowego musu, jestem na tak^

    OdpowiedzUsuń
  3. Izydorze, dzięki za troskę o moje zdrowie, ale zegar mam zle ustawiony w komputerze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pretty as a picture! Bet it tastes delicious.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak się zastanawiałam gdzie ten rabarbar jeszcze wepchać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. @ days ago I tried rhubarb for first time; now I have to try your mousse too. Looks great!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jasna, you really should try this one!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mus jak się patrzy! ładnie się komponuje na cieście;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola , your mousse sure looks pretty ! Lovely flavor and beautifully-made as well :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kusisz oj kusisz ,to również moje ulubione smaki

    OdpowiedzUsuń
  11. I think it must have tasted great and the mousse looks very fluffy!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja bym ten mus bez ciasta zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ola, you have made a beaitiful mousse cake!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie. Szkoda tylko, że sezon truskawkowy już za nami.

    OdpowiedzUsuń
  15. jeszcze można dostać:)

    OdpowiedzUsuń
  16. takiego ciasta jeszcze nie robiłam, na pewno skorzystam z przepisu :)aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń