poniedziałek, 11 marca 2013

Zupa chrzanowa/Horseradish soup




Mam nadzieję, że mi wybaczycie, ale jeszcze jedna zupa dziś - tym razem chrzanowa. Nigdy jej nie robiłam, ale że sezon przedwielkanocny (choć śnieg za oknami na to nie wskazuje), chciałam ją wypróbować. Kiedyś jadłam zupę chrzanową w górach, ale w wersji góralskiej był to wybitny "cienkusz" dla cepra - sama woda z posmakiem chrzanowym:) Zupa jest banalna w wykonaniu, chyba, że ktoś chciałby ambitnie ucierać swój chrzan, ja jednak poszłam na łatwiznę i skorzystałam ze słoiczkowego. Myślę, że to świetna alternatywa dla biegło barszczu czy żurku, jeśli w porę nie nastawimy zakwasu. Smacznego! 

Składniki

3 kawałki białej surowej kiełbasy 
1 cebula 
klika ziaren ziela angielskiego 
liść laurowy
kilka suszonych grzybków 
sól & pieprz 
cukier 
ok. 200 ml chrzanu (ilość do smaku zupy) 
śmietana - 2-3 łyżki 
2 łyżki mąki 
jajka na twardo 

Jak to zrobić? 

  1. Gotujemy ok 2 litry wody. 
  2. Cebulę obieramy i dodajemy do wody z grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim oraz białą kiełbasą (ponakłuwaną, żeby nie pękała). Gotujemy 30 minut. 
  3. Kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy w plasterki. 
  4. Wywar odcedzamy i mieszamy z chrzanem. Doprawiamy przyprawami. 
  5. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną z łyżką wazową chłodnej zupy oraz zabielamy śmietaną. 
  6. Podajemy z jajkami i kiełbasą.
Zmieniony przepis z PP3/2013.


I hope that you will forgive me another soup recipe - this time a horseradish one. I have never prepared it before but I tried it once in Polish mountains. This is a kind of a Polish typical Easter soup which I wanted to try out before Easter although we have more like in winter again - snow again! We usually eat sour barley soup for Easter which requires earlier preparations and this soup doesn't need it - so it's perfect proposal for all the late people.

Ingredients: 

3 pieces of raw sausage (in Poland called white sausage) 
1 onion 
allspice 
some dried mushrooms 
salt & pepper 
sugar 
bay leaf
200 ml of ready horseradish 
2 spoons of flour 
2-3 spoons of sour cream 
hard boiled eggs 

How to make it? 

  1. Cook app. 2 liters of water. 
  2. Peel the onion, add with mushrooms, bay leaf and allspice and the sausages to the boiling water. Cook app. 30 minutes. 
  3. Remove the sausage, cool it and cut into slices. 
  4. Remove the spices and the onion, add horseradish. 
  5. Mix the flour with some cold soup, add to the soup with cream, cook for a while. 
  6. Serve with eggs and sausage.

22 komentarze:

  1. Zupa chrzanowa? Jeśli chrzan nie będzie mocno szczypał w gardło, to biorę!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. You are a true "foodie" and I love your recipes and photos. We, too, love soup,especially in the winter so I will try some of them. Have a lovely week!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agateq-zalezy ile dołożysz:) wg mnie w tej proporcji jest delikatna w smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicious soup with great ingredients!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam, ale smak mnie zaciekawił, z chęcią zjadłabym mały talerzyk takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Very interesting recipe...never heard of horseradish soup!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ivka-szczerze polecam
    Jasna-just try and you will probably like it:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy jeszcze nie jadłam, ale mam ochotę ugotować i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola, I have never eaten horseradish. Wonder what it taste like. Soup is always good!

    OdpowiedzUsuń
  10. It's rather intense but not spicy, hard to compare with other veggies

    OdpowiedzUsuń
  11. Soup is always good , Ola ! It looks hearty and delicious :) I haven't eaten horseradish though :D

    OdpowiedzUsuń
  12. I like to eat horseradish sauce but whether I would like it in soup I am not sure although all your other soup recipes are delicious. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie moze byc swietna alternatywa dla zurku! Ty wiesz, ze chyba sie skusze?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. warto spróbować, ja się trochę bałam ale wyszła świetna

    OdpowiedzUsuń
  15. Horseradish has a very peculiar taste. This soup sounds very interesting!

    OdpowiedzUsuń
  16. such a good food!
    kss
    =)
    http://tupersonalshopperviajero.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  17. Hi Ola, your comfort soup look very appetizing. YUM YUM
    Love your soup bowl, very elegant!

    Have a great week ahead,regards.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie!
    Uwielbiam ją na wielkanocne późne śniadanie,które u nas przeradza się w brunch.

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam chrzanową! zawsze niecierpliwie czekam na śniadanie wielkanocne, bo ta zupa pojawia się jako pierwsza
    z jajkiem i białą kiełbasą... ale mam smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ostatnio jem bardzo dużo zup ale ciągle mi mało :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja zupe chrzanowa uwielbiam, robie ja dokladnie tak jak Ty Olu, jest przepyszna.
    Polecam!
    Moze jakis przepis na zakwas zapodasz, aby dobry zurek uwazyc?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. zakwas robi mój mąż zawsze, musiałabym go podpytać:)

    OdpowiedzUsuń