czwartek, 3 maja 2012

Kremowy makaron z łososiem/Creamy pasta with salmon


Dziś z pleneru. Cały weekend majowy spędzamy na wodzie. Mamy takie miejsce w trzcinach na Narwi – prawdziwa ptaszarnia. Naszemu pobytowi towarzyszą wszelkie możliwe ptasie śpiewy a w oddali jeszcze kląskanie żab. Prawdziwy raj dla mieszczucha! Jakoś nie wypada tam konsumować zatem kurczakówJ Jak pisałam, przy tych południowoeuropejskich temperaturach nie chce mi się długo siedzieć w kuchni. Liczą się proste dania, które zabierzemy ze sobą w termosach na wodę, uniezależniając się od lokalnej gastronomii. Dlatego proponuję prosty ale bardzo smaczny makaron z łososiem na szybko. To jedna z pierwszych potraw, którą potrafiłam zrobić. Na pewno nie jest zatem skomplikowana. Znów nie podam dokładnej proporcji, pozostawiam ją do uznania.

Składniki:

Dowolny makaron, u mnie muszelki
Śmietana
Wędzony łosoś
Koniak
Śmietana
Cebula
Odrobina soku z cytryny
Sól & pieprz
Oliwa
Masło
Posiekana natka pietruszki, ewentualnie kapary

Jak to zrobić?

  1. Makaron ugotować w osolone wodzie, wymieszać z odrobiną masła.
  2. Połowę łososia pokroić w paski, cebulę posiekać. Cebulę z łososiem przesmażyć na oliwie, na koniec dodać trochę koniaku i soku z cytryny.
  3. Pozostałą część pokrojonego łososia ugotować ze śmietaną.
  4. Oba sosy wymieszać z makaronem, przybrać pietruszką i kaparami.
  5. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Nasza ocena:

Pycha! Uwielbiam ten makaron! Lubię śmietanowe sosy, a ten ma dla mnie smak doskonały!



Today the open air restaurant. The whole long weekend we have been spending on the water. We have such a place in canes on the Narew river – a real birds’ paradise –when we are staying there we can hear all the birds’ and fogs’ song. It would not be a right thing there to eat chicken dishes J As I have written – when we are having now really southern European temperatures I don’t feel like spending long hours in the kitchen. Simple dishes are what counts and we can prepare them quickly and take away on the boat. Therefore I am writing today about simple but delicious salmon pasta. It’s one of first dishes that I learnt how to prepare. It can’t be complicated. Again, I won’t give you exact proportions, they are upon your discretion.

Ingredients:

Pasta (type of your choice)
Cream
Smoked salmon
Cognac
Onion
Some lemon juice
Olive oil
Butter
Salt & pepper
Finally chopped parsley, capers if you like

How to make it?

  1. Cook the pasta in salty water, mix with some butter.
  2. Cut half of the salmon in thin slices, chop the onion. Fry the salmon with the onion on the olive oil, at the end add some cognac and lemon juice.
  3. Cook the rest of the cut salmon in the cream.
  4. Mix both sauces with the pasta.
  5. Serve with the parsley and capers.
  6. Season the pasta with pepper.

Our opinion:

Delicious! I love this pasta. I like creamy sauces and this one has a perfect taste for me!




12 komentarzy:

  1. Olu,
    byłam ,na ptakach' na Narwi.
    Cudownie spędzasz czas.
    I ten makaron pełen smaków.Mmmmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Love dishes with salmon...Perfect picture, with sea in background!

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, można wypocząć:)
    Actually it's a river:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love pasta with creamy sauce ! This looks definitely my cup of tea ;D Delish !

    OdpowiedzUsuń
  5. Questo deve essere un piatto squisito!!felice giornata a Te....ciao

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój żołądek by umarł niestety... szkoda, bo lubie to połączenie smaków, dodałabym odrobinę rukoli dla koloru i wyostrzenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jacek nie przepada za ruccolą, więc pozostaje pietruszka i kapary:)
    ja bym z chęcią z ruccola zjadła, może zacznę robić na 2 patelnie:)
    z kieliszkiem białego wina nie powinno zagrażać żołądkowi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, this looks lovely! And I love that you've added cognac...yum :) Have a lovely weekend!

    OdpowiedzUsuń
  9. A amizade é a doce canção da vida é a poesia da eternidade.
    O Amigo é a outra metade da gente.
    O lado claro e melhor.
    Sempre que encontramos um amigo, encontramos um pouco mais de nós mesmos.
    O Amigo revela, desvenda, conforta.
    É uma porta sempre aberta em qualquer situação.
    Um lindo e abençoado final de semana .
    Um Domingo na paz e na luz..
    Beijos no coração com carinho.
    Evanir..

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi Ola, thanks for dropping by on my blog. Although I don't understand what's written on your posts, but the pictures are very lovely and I do enjoy looking at them. I will drop by often when I have the time. Cheers.

    http://lady-g-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. This is my kind of pasta! Love it!

    OdpowiedzUsuń
  12. kremowy sos, makaron i salmon - to zawsze dobra opcja :)

    OdpowiedzUsuń