poniedziałek, 2 stycznia 2012

Proste śledzie ze szczypiorkiem/Easy herrings with chive


Chwilowo cierpię na śledziowe przejedzenie poświąteczne, ale za jakiś czas z przyjemnością powrócę do tego prostego i smacznego przepisu.

Składniki

3-4 filety śledziowe
Mleko do ich namoczenia
Cebula
Szczypiorek
Olej
Sok z ½ cytryny
Czarny pieprz

Wykonanie
  1. Filety namocz w mleku. Ja najczęściej zostawiam je tak na pół doby.
  2. Cebulę posiekaj, śledzia pokrój na małe dzwonka prowadząc nóż pod skosem.
  3. W słoju układać przemiennie śledzia i cebulę, każdą warstwę posypując pieprzem i skrapiając sokiem z cytryny. Wierzchnią warstwę powinna stanowić cebula. 
  4. Całość zalać olejem i odstawić na 2 dni do lodówki.
  5. Śledzie podawać posypane szczypiorkiem. Ja dodałam jeszcze posiekaną ostrą papryczkę.
Nasza opinia:

Śledzie są naprawdę proste i niepracochłonne, przy tym jak ktoś lubi smak śledzia, w tym przepisie jest on niezabity innymi składnikami.

Ocena 4/6

Przepis pochodzi z książki „Karp i śledź na wigilijnym stole”


OMG – I did this translation:) Sorry for mistakes but I have not had many chances to translate recipes before:) I am a bit overeaten with herrings after Christmas as they are typical traditional food in Poland for this season but sooner or later I would like to come back to this recipe. 

Ingredients:

3-4 herring fillets
Milk to soak them
Onion
Chive
Lemon juice
Black pepper

How to make it:
  1. Soak the filets in milk. I usually left them for half a day. Don't drink the milk after:)
  2. Chop the onion, slice the herring into small pieces.
  3. Put the herring and the onion in layers in the jar, each layer should be sprinkled with pepper and some lemon juice. The upper layer should be the onion.
  4. Pour oil to the jar and leave it for 2 days in the refrigerator. 
  5. Serve the herrings with chopped chive. I add also some chopped chilli. 

5 komentarzy:

  1. Good luck my friend Ola, to new blog!!!
    Is so...delicious, with beautiful photos!
    But i can't reed the recipe. There is a problem.
    Many greetings

    OdpowiedzUsuń
  2. It is lovely! Truly beautiful! I was even able to follow you in Polish. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Girls, I am working on adding tranlator but for now the one that Google offers in unavailable

    OdpowiedzUsuń
  4. sledzie uwielbiam i są bardzo zdrowe .Najbardziej lubię Matyjasy solone , jakoś nie moge się przekonac do tych całych z beczki .
    Tradycyjny przepis sledzie po podlasku to śledz w oleju lnianym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Melduję się na nowym blogu :)

    Ewa
    http://blog.calimera.pl/

    OdpowiedzUsuń