poniedziałek, 11 maja 2015

Szparagi z grilla z sosem holdenderskim/Grilled asparagus with Dutch sauce



Maj to sezon na szparagi. Kolejne pęczki kupuję bez opamiętania bo choć obecnie w sklepach są przez cały rok, wolę jednak te dostępne o właściwej porze . Białe na zupę krem, a zielone na różne wariacje wokółszparagowe. Dziś bardzo prosty przepis spowodowany tym, że wreszcie po latach kupiłam sobie patelnię grillową. Przepis na sos holenderski stąd.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
1-2 łyżki oliwy 
Sól & pieprz

Sos holenderski:

125 g masła, pokrojonego w kostkę 
2 żółtka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, biały pieprz 

Jak to zrobić?

  1. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Obrać.
  2. Wymieszać z oliwą, solą i pieprzem.
  3. Grillować na patelni aż do miękkości, od czasu do czasu obracając na drugą stronę.
  4. Na małym ogniu topimy masło, dodajemy żółtka i łyżkę zimnej wody. Podgrzewamy, mieszając. 
  5. Gdy sos będzie kremowy, zdejmujemy garnek z ognia i - mieszając - dolewamy sok z cytryny. 
  6. Solimy i pieprzymy. Podajemy sos ze szparagmi.



May is asparagus season. I can’t stop buying them now despite the fact that nowadays they are usually available the whole year. I use the white ones for a soup and I am experimenting with the green ones. Today a very easy recipe caused by the fact that I finally bought myself grill frying pan. 

Ingredients 

1 bunch green asparagus
1-2 tablespoons olive oil
Salt & pepper

Dutch sauce:

125 grams butter
2 yolks
½ teaspoon lemon juice
Salt & white pepper

Method:

  1. Remove the woody ends from asparagus, peel the rest.
  2. Mix with olive oil, salt and pepper.
  3. Grill until they are soft from all sides.
  4. Melt the butter slowly on frying pan, add yolks and 1 tablespoon cold water. Continue mixing.
  5. When the sauce becomes creamy, remove the pan from the fire, and mixing, add lemon juice.
  6. Salt & pepper and serve with asparagus.

25 komentarzy:

  1. Pysznie podane, jeszcze nigdy nie jadłam szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście nie przepadam za szparagami, to nie zmienia faktu że Twoje Ola są pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, ja bardzo lubię sos holenderski i uwielbiam szparagi. Połączyłaś wspaniale i wyszło cos pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Simple and, I bet, most delicious. The plate is perfect for the wonderful dish!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola, it looks very well grilled and must be very delicious! I have never cooked asparagus.

    OdpowiedzUsuń
  6. I used to hate asparagus now I love them! They look very attractive with the rich sauce!

    OdpowiedzUsuń
  7. I can imagine they are very delicious with this sauce.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka cudowna łączka na talerzu, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I adore asparagus and now it's really the high time to enjoy them. This looks simply delicious!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio wszędzie natykam się na szparagi i może w końcu się skusze i ich spróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają wyśmienicie, jak do tej pory jadłam tylko gotowane z jajkiem na miękko ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam, uwielbiam , uwielbiam! Zwylke podaję takie szparagi z jajkiem w koszulce, oj, zgłodniałam ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. That Dutch sauce could go with many other veggies. Nice combo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ola , asparagus is also available here all-year round but it taste better during the peak season . I love baby asparagus and that's the one I usually buy if I want to make some stir fries . Love the way you've cooked this wonderful veggie , simple yet very appetizing and the hollandaise sauce is a perfect accompaniment to this dish .

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie, najbardziej, żałuję, że sos holenderski najlepszy jest świeży, bo potem szparagi pochłaniam gorące i rzadko mam czas na zrobienie takiego pysznego sosu

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wyobrażam sobie maja bez szparagów. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszędzie szparagowo :) z grilla ich jeszcze nie jadłam, muszę nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Hello Ola. I love asparagus , normally have mine with oven cooked salmon ..or you can spoil yourself and have soft boiled eggs with asparagus to dip into them .

    OdpowiedzUsuń
  19. ale śliczne chudziutkie szparagi

    OdpowiedzUsuń
  20. this looks super delish and the sauce seems so yummi!
    great idea!

    OdpowiedzUsuń
  21. Szparagi pierwszy raz przygotowałam w tym roku i bardzo mi zasmakowały, dlatego na pewno wykorzystam również Twój przepis :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń